Kolumne 24. listopada 2018.

Gourmet cooking show u Muzeju okusa

foto: Mario Jukić
gastro postao gastro.24sata.hr
Osječki restoran Muzej okusa bio je poprište zanimljivog gastro događaja koji je na jednom mjestu okupio kuhare ovjenčane Michelinovim zvjezdicama, chefove najpoznatijih slavonskih restorana, direktore turističkih zajednica s istoka Hrvatske, gastro bloggere, ugostitelje…

Prvu radionicu pod nazivom „Tapas čapas“ – interpretacija tradicije i tapas na slavonski način vodili su Ivan Đukić, chef restorana Lipov hlad, predsjednik Udruge kuhara i slastičara Osječko- baranjske županije i nacionalni reprezentativac u kulinaristici, te Andrej Kristek iz osječke ugostiteljske škole. Tapas-čapaš je slavonski kanape. Tapas je izvorno nastao u Španjolskoj, riječ je o malim, zalogajnim jelima, koja služe kao prijelaz između glavnih jela, a Ivan i Andrej su nam servirali tapas na slavonski način. Prilagodba svjetske gastronomske baštine lokalnom ambijentu. U Vojvodini je čapaš sinonim za izrovan kolski put, ali u osječkom slengu predstavlja nešto što se čapa, tj. grabi, dohvaća.

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Potom je uslijedila radionica na temu „Sezona na tanjuru i estetika hrane“. Tu su Ivan i Andrej naglasili općepoznatu činjenicu da se u većini hrvatskih restorana, nažalost ne stavlja dovoljan naglasak na sezonske namirnice, kao što se to radi u kulinarskim velesilama poput Italije. Uslijedile su delicije poput slanine sa suhim šljivama, paštete od čvaraka, itd. Sandra Jadek vodila je radionicu „Slatka Slavonija“, a Michelinovom zvjezdicom ovjenčan chef Lionel Levy iz Marseillesa je ispričao priču o ljubavi prostora i hrane. 

 

Mihael Tomić iz Taste of Croatia držao je radionicu o vinima Slavonije i Podunavlja. Iznimno zahtjevna radionica s obzirom na to da su sudionici trebali kušati sveukupno 26 etiketa vina. Kako i priliči započeli smo s bijelim vinima, i to s najraširenijom sortom na ovome podneblju, da ne kažem temeljnom sortom Slavonije, Srijema i Baranje – graševinom.  Graševina je još uvijek nedovoljno valorizirana sorta, a Mihael se svojski potrudio da polaznicima radionice pokaže sve njene varijetete.

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Prvo su servirane kvalitetne graševine vinarskih mastodonata Belja iz Baranje i Iločkih podruma iz Srijema. To je vino za svaku priliku, i uglavnom se koristi za spravljanje špricera, ali potencijal graševine je puno veći od toga. Uslijedile su vrhunske graševine manjih vinarija iz sva tri hrvatska podunavska vinogorja – vrhunska silver graševina vinarije Kalazić iz Zmajevca, vrhunska graševina vinarije Antunović iz Dalja i vrhunska graševina vinarije TRS iz Iloka.

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Nakon graševine uslijedio je chardonnay. Prvo je bio serviran onaj Erdutskih vinograda, a potom chardonnay sur lie vinarije Buhač iz Iloka. Sur lie na francuskom doslovno znači „na talogu“. Ukratko radi se o tome da se vino ostavlja na zdravom i mladom vinskom talogu, te se miješa, u početku intenzivnije, a potom sve rjeđe, a sve s namjerom da se vino obogati plemenitim aromama. Sljedeći je bio chardonnay vinarije Brzica iz Erduta, a potom beljski i onaj vinarije Kalazić. U kategoriji bijelih kupaža serviran je Kalazićev Aureus Mons Blanc, zanimljiva kupaža graševine i sauvignona. Bila su ponuđena i dva rosea, erdutski i rose boutique vinarije Süber iz Erduta. 

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Seriju crvenih vina započeli smo s frankovkom. Prvo su prezentirane tri frankovke iz Baranje, beljska, te frankovke vinarija Kolar i Pinkert iz Suze. Potom je uslijedila frankovka poljoprivredne zadruge TRS, a na koncu Miraz vinarije Feravino iz Feričanaca. Jenette – Marija Šimić iz Feravina otkrila nam je da je njihova frankovka tražena i u Meksiku, te da frankovku linije dika izvoze čak i u Bordeaux. 

U kategoriji crvenih kupaža prvi na redu je bio Dualis cuvee vinarije Apostol iz Trnave, potom je uslijedio cuvée superior vinarije Josić iz Zmajevca, kupaža cabernet sauvignona i cabernet franca i na koncu Feravino cuvée Miraz (frankovka 50%, merlot 30%, cabernet sauvignon 10% i cabernet franc 10%). Potom su uslijedili pjenušci, i to vinarije Süber i Grasseco iz Feravina. Pri samom kraju posluženi su traminac vinarije Kalazić iz 2012. godine i traminac Principovac Iločkih podruma, a na samom kraju ove iscrpne prezentacije prezentirano je predikatno vino vinarije Josić dobiveno ledenom berbom graševine. 

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Nakon sjajne vinske radionice uslijedio je gourmet chef cooking show u kojem su snage odmjerili Tomica Đukić, službeni chef hrvatske nogometne reprezentacije i chef Hotela Osijek, te Lionel Levy, chef Michelin InterContinental Marseille – Hôtel Dieu. Ovoga puta hrvatska reprezentacija je pobijedila francusku. S razlogom smatram ne samo zbog prednosti domaćeg terena, već zbog toga što Hrvatska gastronomija može bez problem konkurirati najpoznatijim svjetskim gastronomskim velesilama.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.