Kolumne 11. siječnja 2019.

Hiša Polonka: Slovenska „krčma“ broj 1 oduševljava domaćom hranom i pićima!

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Kobarid je mjestašce od 1000 duša na sjeverozapadu Slovenije, u blizini talijanske i austrijske granice. Zadnjih desetak godina je slavan zbog Ane Roš i Hiše Franko, ali kako iza svake najbolje kuharice na svijetu stoji ljudina od muža, ovo je priča o njegovu čedu: predstavljamo vam Hišu Polonka!

Do Kobarida nam je dobrim autom i po sunčanom vremenu trebalo oko četiri i pol sata vožnje jer smo uletjeli u skijaški vikend, a inače se po barba Googletu dođe za nekih tri i pol. Pa vi pričajte da je Slovenija mala... Pored bistre, ledene i prekrasne rijeke Soče, duboko u brdima i s pogledom na planinčuge u daljini, Kobarid je savršen za šetnju, biciklizam, kajakaše, šetače, zmajare, padobrance, jedriličare i logično je da je za sve te turiste bilo bitno imati i konkretno utočište gdje će uz rakijicu, čašu vina ili kriglu piva te konkretnog obroka doći sebi nakon opijanja prirodom.
 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

No, do pred dvije godine, lokalna krčma nije uspjela zadovoljiti potrebe lokalaca i gostiju, i u taj je prostor ušao Valter Kramar, suprug najbolje kuharice svijeta za 2017. godinu, Ane Roš, žilav, zgodan, elegantan i metropolitski lik koji je uložio u uređenje interijera, nove ljude, svoje pivo, vrhunske namirnice i najbolju recepturu starinskih, težačkih jela.

Valter je najveći promotor i obožavatelj organskih vina, obožavatelj lokalnih sireva i odnedavno suvlasnik craft pivovare FEO, i stalno na putu između dvije Hiše, Franko i Polonka. Zadatak je bio - ponuditi lokalnim i turistima tradicionalnu domaću hranu i piće isključivo od domaćih namirnica po povoljnim cijenama i u obilnim porcijama. Uz Valtera, tu su i suvlasnici Hiše Polonke te pivovare, Amadej Kofol i Simon Konavec.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Dakle, Kobarid, popularan zbog smještaja jer Talijani hrle u obližnji casino (Italija nema legalizirano kockanje), malen i prekrasan u svom zbijenom centru s prevelikom crkvom, okružen milimetarski podšišanim poljima i livadama, u svom najužem centru ima starinsku birtiju, i iza prvog ugla štrumpfovski plavu kuću na kojoj piše Hiša Polonka. Ne znate jeste li u 1939. ili 2019. godini, ništa ne odaje napise i tračeve da smo u jednom od najposjećenijih i najbolje ocijenjenih lokala u Deželi. Ne razumijemo zašto u unutrašnjosti ima svega tridesetak ljudi (rekli su da je uvijek krcato), ali su nam onda rekli da su u biti danas - zatvoreni. Dakle, mora biti jako veselo kad je špica!

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Ulazimo, pogled puca na malen uredan šank s pet točionika. Na njemu su craft piva iz njihove pivovare, malo boca žestice i ništa pretjerano od vina, svega sedam naslova... Ali kakvih... Straga su još tri prostorije, svaka za petnaestak ljudi, pušenje je zabranjeno... Na zidovima tek pokoja slika starog Kobarida, ali i ozbiljna posveta lokalnom pjesniku, čije slike i stihove zovu na čitanje i razmišljanje. Sa zvučnika rock and roll, Pink Floydi, Led Zeppelini, dakle, potpuno nadrealno.

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Raspitujem se tko je čovjek, i saznajem da je u bogatoj karijeri među ostalima pisao tekstove i za moj omiljeni Buldožer, pa sve dobiva još bolju notu, pogotovo kad na stol dođe svih pet piva u testerima od deci i pol. Lijepo je biti pivskim sommelierom ponekad. Dobro, uvijek!

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Razmišljamo što bismo uzeli od predjela, na meniju koji se mijenja sezonski i po potrebi kad neki lovac donese svježe namirnice, nude se kućne bruskete, tolminski sirevi, srneća pašteta na kućnom pecivu, dnevna maneštra, zimska salata i dvije stvari koje su nadaleko poznate.

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Frika, tradicionalna pastirska pita od krumpira i sira koja se peče na masti je nešto između bureka i popečka, izuzetno ukusno, jako, fino. Miks naribanog krumpira i ukusnog svježeg sira idealan je za ovakve planinske i pretplaninske prostore i jako dobro ide s dobrano gorkim kućnim Pale aleom (FEO pivovara).

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Pilsner je tečniji, nježniji, malo udaljen od stila, ali izvrstan, dok nas je drugo predjelo, Frankov engleski roast beef, savršeno poludebelo narezano meso marinirano citrusima i gorčicom, inače specijalitet gazde još od 1973. (u kojim god lokalima ga spremali), jednostavno prikovalo za stolice. Apsolutno savršeno.

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Uz začinjenu, gotovo pelinastu FEO IPA, naravno. Gold ale se sprema biti pivo broj jedan lokala, American wheat je blag i umirujuć, a tu je i Radler, ipak je stvoren u neposrednoj blizini. Ne, nismo ga probali...

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Cijene su nevjerojatne. Juha je 30 kuna, roast beef 60, a srneća pašteta 75 kuna. Slično je i s glavnim jelima koja stoje od 90-110 kuna, nimalo skupo za tako kvalitetnu spizu i činjenicu gdje se nalazite. Neka jela dolaze s menija Hiše Franko, a neka stvaraju s chefom Martinom Črnutom koji im je došao iz Loga pod Mangrtom.

Domaći njoki sa zečjim raguom i ribanim tolminskim sirom su po meni ipak jelo dana. Nježno, gusto, blago, a opet tako moćno da se ne odvajaš do posljednje žlice. Savršeno upacano, idealne mekoće mesa i tvrdoće njoka uz lokalne začine. Briljantno, iako možda mrvicu prenježno za teške uvjete slovenskih seljaka i težaka kojima je i posvećen lokal, ali zato su tu jelenji gulaš sa sufleom od kruha kao i fenomenalna tolminska kobasa s kiselim zeljem i pire krumpirom. Klasika, ali dorađena. Ovakve kobase – niste jeli, i nikada nećete jesti na Adventu...

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Mariniranu svinjetinu i specijalitet kraja uz rijeku Soču, pastrvu, ostavljamo za neku drugu priliku, ali se dokrajčujemo korektnim štrudlom od jabuka i epohalnim kobaridskim štruklima. Tako domaće, tako bakino, ma prekrasno. Domaću šljivovicu nismo odbili, vina kuće smo probali drugom prilikom, ali treba spomenuti da biodinamička organska vina na čaše (od 10-28 kuna po čaši (Slavček, Rojac i Kramar (Valterov brat drži vinariju!), stvarno ćete teško naći negdje drugdje.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Uglavnom, familija Roš-Kramar radi divne stvari za kobaridski kraj. U Hiši franko se okuplja svjetska krema koja gušta u ekskluzivnim i neponovljivim zalogajčićima fine dininga, a u Hiši Polonka ljudi s manje novca i više apetite savršeno zadovoljavaju svoje gurmanske perverzije. Cijeli kraj uzgaja voće, povrće, sireve, vinograde, otvaraju se hoteli i apartmani za ekipu koja nadire sa svih strana svijeta, svi su povezani i žive jako dobro jedni od drugih.

Prekrasan primjer kako se upornošću, trudom i jako puno rada mogu postići savršene i velike stvari. Barem u Sloveniji.

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Vraćamo se uskoro pogledati muzej posvećen velikoj bitki u Prvom svjetskom ratu, obići seoske proizvođače sira, lokalne vinare, slikati pivovaru i probati novo Valterovo pivo s vinskim kvascem i dugo, dugo uživati u ovom divnom kraju, sve pohvale Ana i Valter!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.