Kolumne 10. srpnja 2018.

Kraljevski dobra torta od bazge i limuna

foto: Ana Zelić
gastro postao gastro.24sata.hr
Inspirirana tortom ovogodišnjeg kraljevskog vjenčanja, donosim Vam svoju verziju torte od bazge i limuna!

Mislim da nema osobe koja nije barem nešto pročitala vezano za vjenčanje princa Harryja i Meghan Markle, koje se odvilo u svibnju ove godine. I dok je većinu ljudi zanimalo koliko uzvanika će doći, kakvu će haljinu Meghan odabrati te gdje će ići na medeni mjesec – ja sam ipak iščekivala prve informacije o izgledu i okusu kraljevske svadbene torte!

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić
Bila sam ugodno iznenađena kad sam vidjela da su za svoje vjenčanje odabrali sezonske, osvježavajuće okuse limuna i bazge, a i pomalo rustikalan izgled.

Kao veliki ljubitelj limuna, naravno da sam odmah pohitala u kuhinju smisliti vlastiti recept. Prilika za jesti lemon curd se ne propušta!

 

Možda vas zanima... Apsolutno oduševljenje: Torta od mrkve s kremom od sira Kolumne

 

Stoga Vam donosim svoju verziju svadbene torte princa Harryja i Meghan Markle. Tri sloja sočnog biskvita od limuna, povezana kremom od bazge i punjena kiselo- slatkim lemon curdom potpuno su me osvojila, a nadam se da će i vas!

Anine genijalne slastice i ostale delicije možete potražiti na blogu Ana's Baking Chronicles, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Red Velvet Cupcakes stvoreni su za posebne trenutke Kolumne Možda vas zanima... Kuglof od banane s preljevom od čokolade i malinama Kolumne

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

 

Biskvit:

  • 3 jaja (L)
  • 240 g brašna
  • 200 g šećera
  • 60 g sirupa od bazge
  • 140 g omekšalog maslaca
  • 140 g kiselog vrhnja
  • 70 g limunovog soka
  • korica 2 limuna
  • 2 žličice praška za pecivo (10 g)
  • 1/2 žličice soli
  • 1/4 žličice ekstrakta vanilije

Krema od bazge:

  • 30 g brašna
  • 120 g šećera
  • 300 g punomasnog mlijeka
  • 1/4 žličice soli
  • 250 g omekšalog maslaca
  • 3-4 žlice sirupa od bazge

Lemon Curd:

  • 4 žumanjka (L)
  • 1 jaje (L)
  • 60 g maslaca
  • 125 g limunovog soka (cca 3 limuna)
  • 160 g šećera
  • korica 2-3 limuna

*Količine su namjerno napisane u gramima jer vaganjem svakog sastojka osiguravamo maksimalnu preciznost i jednak rezultat svaki put.

Postupak pripreme:

  1. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C (175-180°C ako koristite klasičnu pećnicu). Premažite maslacem i obložite papirom za pečenje 3 okrugla kalupa promjera 15 cm ili 2 od 20 cm.
  2. U jednu zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo i sol te promiješajte. To su suhi sastojci.
  3. Pjenjačom pomiješajte kiselo vrhnje, limunov sok, ekstrakt vanilije i sirup od bazge dok ne postane glatka, homogena smjesa. To su mokri sastojci.
  4. Miksajte maslac, šećer i limunovu koricu dok ne posvijetli i ne postane  pjenasto ( oko 3 minute).
  5. Dodajte jedno po jedno jaje, miksajući dobro iza svakog dodatka dok se ne sjedini s ostatkom smjese.
  6. Naizmjenično dodajte suhe i mokre sastojke, tako da završite s brašnom. (3 dodavanja suhih, 2 dodavanja mokrih sastojaka)
  7. Miksajte samo dok se sve ne sjedini, da biskvit ne bude žilav.
  8. Podijelite smjesu jednako u 3 kalupa i pecite u zagrijanoj pećnici 20-25 minuta, odnosno dok čačkalica koju ubodete u sredinu ne izađe s par vlažnih mrvica.
  9. Kad su biskviti gotovi, ostavite ih 10-tak min u da se hlade u kalupu na rešetki prije nego što ih izvadite da se ohlade do kraja.
  10. Za kremu - od mlijeka, brašna, šećera i soli napravite puding, stalno miješajući pjenjačom na srednje jakoj vatri. Kad je gotovo prekrijte prozirnom folijom tako da dotiče kremu jer ne želimo da nam se stvori “kožica”. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
  11. Miksajte omekšali maslac 5 min dok ne posvijetli i ne postane pjenast. Kad ste postigli tu fazu, dodajte žlicu po žlicu pudinga koji ste prethodno napravili. Važno je dobro miksati između svakog dodavanja da se lakše sjedine. Na kraju dodajte sirup od bazge te miksajte dok se sve ne sjedini. Pokrijte kremu folijom i ostavite na sobnoj temperaturi do slaganja torte jer će se inače dosta stisnuti u frižideru i neće biti maziva.
  12. Za lemon curd – u staklenoj vatrostalnoj posudi pomiješajte žumanjke, jaje, šećer, limunov sok i koricu limuna te neprestano miješajući pjenjačom kuhajte na pari dok se ne zgusne. To obično traje oko 10-15 min. Preporučujem korištenje silikonske pjenjače ili neke kvalitetne pjenjače koja neće reagirati s limunom i pritom proizvesti metalan okus lemon curd-a.
  13. Kad se krema zgusnula, umiješajte hladni maslac narezan na komadiće i miješajte dok se ne otopi. Istisnite kremu kroz sito kako bi osigurali glatku teksturu, izlijte u staklenku (340 ml) i ostavite u frižideru 3 - 4h da se stisne do kraja.
  14. Ohlađenim biskvitima poravnajte vrhove za uredniji izgled. Slažite na tanjuru
  15. za serviranje ili cake boardu. Prije stavljanja prvog biskvita nanesite na sredinu malo kreme da se biskvit “zalijepi” i ne leti po tanjuru. Premažite biskvit kremom i napravite od nje okolo “granicu” unutar koje ćete namazati lemon curd. Stavite drugi biskvit i ponovite postupak. Posljednji biskvit stavite naopačke tako da vrh torte bude u potpunosti ravan. Za “naked” izgled tortu prekrijte tankim slojem kreme i nemojte poravnati vrh. Ako ipak želite cijelu tortu prekriti kremom, najprije je prekrijte tankim slojem, stavite u frižider na 20-30 minuta pa onda dovršite ukrašavanje. Kreme će biti dovoljno da prekrije cijelu tortu.

Dobar tek!

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić  | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.