Kolumne 1492 prikaza 13. veljače 2019.

Ovi genijalni red velvet cupcakes stvoreni su za Valentinovo

Ana Zelić
Bliži nam se dan zaljubljenih, a ako još ne znate čime biste iznenadili vašu bolju polovicu – onda razmislite o ovim slatkim zalogajima!

Veganstvo je sve popularnije u svijetu, ali i kod nas. S obzirom na to da ne dopušta korištenje mnoštva stvari potrebnih za izradu deserata, pravljenje veganskih slastica pravi je mali izazov!

 

Možda vas zanima... Cupcakes s jabukama i karamelom - kremasto, slatko, sočno! Kolumne

 

Umjesto jaja koristila sam aquafabu, odnosno slanutkovu vodu. Iako ne zvuči privlačno, ne možete osjetiti njezin okus, a daje potrebnu strukturu i čvrstoću biskvitu kako se ne bi mrvio. Maslac sam zamijenila suncokretovim uljem, a umjesto mlaćenice koristila sam rižino mlijeko koje je laganog i slatkastog okusa. 

 

Možda vas zanima... Gingerbread cupcakes s kremom od naranče Kolumne

 

Isto sam mlijeko koristila i pri izradi kreme koju sam pogodila iz drugog puta. Prvi sam put koristila zobeno mlijeko, ali ono ima preintenzivan okus koji na kraju prevlada i nikako mi se nije svidjelo. Rižino mlijeko bilo je pun pogodak, a još mi preostaje isprobati sojino. Ako imate neko omiljeno biljno mlijeko, slobodno ga koristite umjesto rižinog, recept će svakako vrijediti!

 

Možda vas zanima... Keksi s čokoladom i smeđim maslacem - klasika na novi način Kolumne

 

Anine genijalne slastice i ostale delicije možete potražiti na blogu Ana's Baking Chronicles, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

 | Author: Ana Zelić Ana Zelić

Za biskvit će vam trebati:

  • 70 g aquafabe (slanutkove vode)
  • 200 g glatkog brašna
  • 12 g nezaslađenog prirodnog kakaa u prahu
  • ¼ žličice soli
  • 225 g šećera
  • 95 g suncokretovog ulja
  • 160 g rižinog mlijeka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 ¼ žličica praška za pecivo ( cca 6.5 g)
  • ¼ žličice sode bikarbone
  • 1 žličica alkoholnog ili jabučnog octa
  • crvena jestiva boja u prahu

Krema:

  • 290 g rižinog mlijeka
  • 40 g glatkog brašna
  • 150 g šećera
  • ¼ žličice soli
  • 250 g margarina (80% masnoće)
  • 1 žlica ekstrakta vanilije


Postupak pripreme cupcakesa:

  1. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 165°C, odnosno 180°C ako koristite pećnicu s dva grijača. Stavite papirnate košarice u kalup za cupcakese/muffine.
  2. U jednu zdjelu prosijte i pomiješajte brašno, kakao prah, šećer, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi istucite malo aquafabu, dok ne postane poput bijelog oblaka.
  3. Dodajte ulje, rižino mlijeko, ekstrakt vanilije i pola žličice crvene boje u prahu pa sve izmiješajte koristeći pjenjaču dok ne bude jednolične konzistencije.
  4. Mokre sastojke dodajte suhima i pomiješajte dok se sve ne sjedini.
  5. Na kraju, u maloj šalici, pomiješajte sodu bikarbonu s octom. Lužnato i kiselo će reagirati isti tren i stvorit će se pjena. Odmah je dodajte u smjesu i sve dobro izmiješajte.
  6. Napunite papirnate košarice do ¾ visine te pecite u zagrijanoj pećnici između 20-25 minuta.
  7. Kad su gotovi ostavite ih da se ohlade prije ukrašavanja.

Postupak pripreme kreme:

  1. Od rižinog mlijeka, brašna, šećera i soli napravite puding, stalno miješajući pjenjačom na srednje jakoj vatri.
  2. Kad je gotovo, prekrijte prozirnom folijom tako da dotiče kremu kako se ne bi stvorila «kožica» na vrhu. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
  3. Miksajte omekšali margarin (ili neku drugu vegansku zamjenu za maslac) 5 minuta dok ne posvijetli i ne postane pjenast.
  4. Kad ste postigli tu fazu, dodajte žlicu po žlicu pudinga koji ste prethodno napravili. Važno je dobro miksati između svakog dodavanja da se lakše sjedine.
  5. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije i miksajte još 30-ak sekundi. Pokrijte kremu folijom i ostavite na sobnoj temperaturi do ukrašavanja cupcakesa inače će se stisnuti u frižideru.
  6. Kremu stavite u slastičarsku vrećicu s omiljenim nastavkom (ja sam koristila Wilton 2D) i ukrasite svaki cupcake.

Savjet!

Čuvajte ih na sobnoj temperaturi jer su tako najukusniji i najmekši. Ako ih ipak budete držali u hladnjaku, pola sata prije konzumiranja izvadite ih na sobnu temperaturu.

Dobar tek!

 | Author: Ana Zelić Ana Zelić

 | Author: Ana Zelić Ana Zelić  | Author: Ana Zelić Ana Zelić

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.