Kolumne 24. ožujka 2019.

Pjenušavi Kvarner: Slijepo kušanje pjenušavih vina

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
U subotu, 9.03. na 3. međunarodnom eno–gastro festivalu  WineRi u Rijeci, prof. Marija Vukelić, direktorica 3. Salona pjenušavih vina Zagreb održala je radionicu PJENUŠAVI KVARNER  –  slijepo kušanje pjenušavih vina Kvarnera.

Na radionici PJENUŠAVI KVARNER »na slijepo« su se  kušala pjenušava vina Kvarnera, većinom autohtonih sorti, proizvođača-izlagača na festivalu WineRI. Prof. Vukelić uvodno se osvrnula na pjenušavu scenu Hrvatske i regije, na sorte od kojih se najčešće proizvode pjenušci te na sve veći trend proizvodnje pjenušaca od autohtonih sorti.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Svi su se s ponosom prisjetili nedavnog najvećeg ocjenjivanja pjenušavih vina u regiji, ocjenjivanja mreže Salon of Sparkling wines, na kojemu je apsolutni pobjednik bio upravo kvarnerski pjenušac 1288 vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog. Veliki uspjeh kvarnerskog pjenušca izvrstan je vjetar u leđa i drugim proizvođačima da razmisle o sortama i metodama proizvodnje pjenušca, te tako nastave pratiti svjetske trendove koji pridonose većoj promociji kvarnerske a tako i hrvatske eno-gastro scene u svijetu.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen  | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen  | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Nakon kratkog pregleda povijesti proizvodnje pjenušavih vina na Kvarneru,  na slijepo su kušana pjenušava vina: Biser Žlahtine Ivana Katunara, brut prirodno biser vino, OPG-a Ivan  Katunar. Vrbnik i Porin Antuna Katunara (koji je prvi 1998.napravio pjenušac metodom Charmat-Martinotti, tzv. tank metodom) bila su oba od sorte žlahtine, oba proizvedena tank metodom.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen  | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Slijedili su svi pjenušci proizvedeni tradicionalnom metodom; SAN MARINO, brut od žlahtine, vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog, JARBOLA, brut nature OPG-a Ružić proizveden od autohtone sorte jarbole iz okolice Matulja (selo Zvoneće). Svoju je uspješnu premijeru na festivalu imao pjenušac BELICA brut, vinarije PLOVANIĆ iz Kastva, proizveden od autohtonih sorti verdić, divjaka i jarbola.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Većina je polaznika prepoznala sjajni 1288 vinarije PAVLOMIR, (od sorti chardonnay, pinot bijeli, žlahtina ) koji je već osvojio mnoga odličja i time pokazao vrijednost Kvarnera na pjenušavoj sceni Hrvatske. Pavlomir je proizveo i ružičasto vino RUŽICA VINODOLA od sorte cabernet sauvignon, iznimno lijepe voćnosti.

PZ VRBIK predstavio je dva pjenušca: VALOMET brut od žlahtine i VALOMET extra brut rosé od autohtonih sorti (85% brajdica-tj. plavina; a 25% sansigot tj. sušćan crni, kamenina-hrvatica i debejan).

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Svi su proizvođači ponosni na svoja pjenušava izdanja vina, shvaćaju njihovu važnost na eno-gastro sceni, nadaju se da će se sve više autohtonih sorti Kvarnera (mirnih i pjenušavih) naći na vinskim kartama kvarnerskih restorana, a promocija pjenušaca Kvarnera ponovit će se uskoro i u Zagrebu. Na WineRi najavljen je datum 4. Salona  pjenušavih vina Zagreb  –  31.1. 2020.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.