Kolumne Gastrolovci 17. ožujka 2020.

Slasna pita od špinata i sira garantirano popravlja dan

foto: Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Kada je pita od vučenog tijesta u pitanju za mene je samo jedan kraljica a to je zeljanica! Bilo od zelja, špinata ili blitve, pa čak i raštike, nema bolje pite od ove...

Sve varijacije bureka potječu iz Turske, pa isto vrijedi i za pitu od špinata. Bez sumnje je ovako pripremljena pita jedna od omiljenijih u Hrvatskoj, posebno u istočnom dijelu. „Pita zeljanica“ me odmah vraća u djetinjstvo jer je moja baka izrađivala najbolju pitu na svijetu. Često bi me pitala: „Što želiš da ti baka napravi za ručak?“. Moj odgovor je uvijek bio: „Zeljanicu!“. Eto toliko sam uživao u ovom jelu još od malih nogu.

Mislim da sam već pisao o tome ali nema većeg zadovoljstva nego  kad razvučete svoje tijesto tako tanko da možete pročitati novine ispod njega. Nije toliko komplicirano kao što ste možda čuli, isprobajte nekoliko puta razvući tijesto, malo vježbajte i uskoro ćete impresionirati sebe i svoje najmilije.

 

Možda vas zanima... Raskošna pastirska pita ručak je za sve generacije Kolumne

 

Druge recepte potraži na blogu Začinjeno s ljubavlju te pratećim Facebook i Instagram profilima!

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Sastojci za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 300 ml tople vode
  • Sol

Za punjenje:

  • 500 g sira
  • 300 g špinata (opran i nasjeckan)
  • 2 žlice kiselog vrhnja

Dodatno:

  • Brašno za posipanje
  • ulje
  • 5-6 žlica mlijeka

 

Zapečeni štrukli Možda vas zanima... Zapečeni štrukli - za svaku priliku i u svako doba godine Kolumne

 

Priprema tijesta:

  1. Kako to obično ide, trebamo započeti s tijestom. Ako je moguće, bilo bi sjajno prosijati brašno jer tada tijesto postane prozračnije i puno se lakše razvlači. Brašnu dodajte 1/3 žličice soli, a zatim dodajte toplu vodu. Postoji razlika kada koristite hladnu ili toplu vodu. Ako dodate hladnu vodu, morat ćete duže pričekati da se tijesto odmori (oko 1,5 do 2 sata), ali tijesto će se lakše razvući. Ako koristite toplu vodu, tada će tijesto biti spremno za upotrebu za otprilike pola sata. Ako odaberete bržu verziju, morate znati samo jedan trik (napisan je u nastavku).
  2. Tijesto mijesite nekoliko minuta dok se dobro umiješaju sastojci i prestane se lijepiti za zdjelu. Po potrebi dodajte još brašna ako je tijesto preljepljivo ali ne bi trebalo biti.
  3. Prebacite tijesto na radnu površinu i oblikujte ga u kuglu. Ja tijesto razrežem  na 3 jednaka dijela jer nemam veliku radnu površinu  ali ako imate veliki stol, nema potrebe za tim.
  4. Ostavite tijesto da odmara na tanjuru premazanim uljem, najmanje pola sata – pripazite da vrh tijesta također premažete uljem kako se ne bi presušio.
  5. Nakon pola sata tijesto je spremno za razvlačenje. Na radnu površinu položite krpu/stolnjak/plahtu koja će ju prekriti u cijelosti i posipajte je s malo brašna, također pobrašnite ruke i tijesto. Pomoću valjka razvucite tijesto tanko koliko možete.
  6. Zagrijte malo ulja i u malim količinama ga prelijte po tijestu, a rukama ga ravnomjerno rasporedite.
  7. Sada tijesto trebate razvući do maksimuma. Zavucite ruke ispod tijesta i pažljivo ih lagano izvlačite, dlanovima okrenutim prema gore tako da tijesto dodirujete samo vrhovima prstiju. To ponavljajte po cijelom tijestu dok ga ne razvučete u svakom smjeru. Ako niste uspjeli razvući vanjsku liniju tijesta odrežite ju nožem kako ne bi imali neugodan debeli dio kod pečenja.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Priprema nadjeva i pečenje:

  1. Za nadjev dodajte oprani i nasjeckani špinat zajedno sa sirom, kiselim vrhnjem i malo soli. Nadjev rasporedite po tijestu i pomoću krpe zarolajte tijesto (pogledajte fotografije).
  2. Posudu za pečenje premažite uljem (možete koristiti i svinjsku mast ili maslac) i prebacite „pitu“ praveći spiralni oblik počevši od sredine posude.
  3. Pitu pecite u zagrijanoj pećnici (200 ° C) 30 minuta. Pet minuta prije kraja izvadite pitu i premažite je mlijekom (5-6 žlica) samo da kora ne postane previše hrskava
  4. Kada je pita gotova ostavite je da se “odmara” desetak minuta – tek toliko da se vrući sir dovoljno ohladi da uživate bez straha od opeklina po ustima.

U slast! 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.