Kolumne 08. travnja 2019.

Slasne krafne bez ulja i kvasca - ovo je zbilja moguće!

foto: Luna Džidić-Uzelac
gastro postao gastro.24sata.hr
Kad imaš ovako slasnu krafnu u ruci, čista je grehota upuštati se u filozofska promišljanja o smislu života, o tome je li krafna iz pećnice zaista krafna, može li se krafna s rupom uopće svrstati u balkansku ideju krafne i slične sitnice koje čine život mrvicu gorčim.

Lijepo je da živimo u svijetu gdje je hrpa informacija dostupna na svakom koraku, gdje se odgovori kriju iza svakog klika i gdje možeš pojesti veganski ćevap, štrukle od tofua, kruh bez brašna i krafnu bez ulja i kvasca.

 

Možda vas zanima... Sočne kocke od kikirikija - nema druge, ovo naprosto morate isprobati Kolumne

 

Krafnu s bundevom čak! I tko mi što može, krafna je stvarno dobra, ma vrhunska je. Probajte i vi pa se uvjerite... Kako, pročitajte u nastavku.

 

Možda vas zanima... Kruške poširane u vinu za ultimativan užitak Kolumne

 

Još Luninih sasvim drugačijih, zdravijih recepata potražite na blogu Kriška i po, Facebook stranici i Instagram profilu

 

Možda vas zanima... Juha od batata u četiri brza koraka Kolumne

 

 | Author: Luna Džidić-Uzelac foto: Luna Džidić-Uzelac

Potrebno vam je:

  • 1 šalica bundeve narezane na kockice
  • ¾ šalice vode
  • 1 jušna žlica psyllium ljuskica
  • 5-6 jušnih žlica domaćeg jabučnog octa
  • 1/3 šalice zobenog mlijeka
  • 4 jušne žlice agavinog sirupa
  • 1 i 1/3 šalice pirovog brašna T 630
  • 1/3 šalice sitno mljevenih zobenih pahuljica
  • 2 prstohvata sode bikarbone
  • 2 prstohvata kurkume

Postupak pripreme:

  1. Pomiješajte pirovo brašno, mljevene zobene pahuljice, kurkumu i sodu bikarbonu u zdjeli.
  2. Skuhajte bundevu u ¾ šalice vode, samo nekoliko minuta da omekša. Ubacite bundevu s vodom od kuhanja u blender, dodajte zobeno mlijeko, agavin sirup, jabučni ocat i psyllium i sve skupa dobro izblendajte kako biste dobili potpuno glatku smjesu i kako bi psyllium apsorbirao što više vode.
  3. Ulijte smjesu u zdjelu sa suhim sastojcima i dobro izmiješajte, najbolje pomoću pjenjače.
  4. Prebacite smjesu u kalupe i pecite 20 minuta na 175 °C. Ostavite krafne da se ohlade, pa ih prelijte glazurom po želji.
  5. Ja sam napravila smjesu s okusom bijele čokolade - od kakao maslaca, indijskih oraščića i zobenog mlijeka, prirodno obojenu antocijanima iz biljaka. To vam mogu raspisati nekom drugom prilikom, ovaj put je poanta u divnim krafnama! I da ih uvaljate u običnu tamnu čokoladu, bit će odlične.

Dobar tek!

 | Author: Luna Džidić-Uzelac foto: Luna Džidić-Uzelac  | Author: Luna Džidić-Uzelac foto: Luna Džidić-Uzelac  | Author: Luna Džidić-Uzelac foto: Luna Džidić-Uzelac

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.