Kolumne 240 prikaza 08. travnja 2016.

Srdele na dva načina: Punjene i u savuru

lorenka srdele glavna.jpg
Petak je, a zna se što se jede petkom. Pa da malo promijenimo kolotečinu sa dva zgodna recepta!

Ovoga puta riječ je o specijalitetima s plavom ribom, odnosno srdelama. Donosimo jednostavna i praktična jela za prste polizati, koja se još k tomu mogu i duže vrijeme držati u hladnjaku i jesti kao hladna predjela. U ovim receptima umjesto srdela možete koristiti i inćune.
 

Srdele u savuru

Sastojci:

500 g inćuna ili srdela  
250 grama ljubičastog luka 
1/8 litre kvasine 
1½ dcl vode 
¼ litre maslinovog ulja 
2-3 list lovora 
Grančica ružmarina
1 žličica šećera 
Sitno isjeckan peršinov list 
Brašno oštro 
Biljno ulje 
Sol, papar u zrnu

Priprema:    

  1. Očisite srdele (uklonite glavu i ljuskice).
  2. Posolite, uvaljajte u brašno i ispržite na ulju.       
  3. Poslužite na kuhinjski papir kako bi upio višak masnoće. 
  4. U drugoj tavi na maslinovom ulju zažutite luk nasjeckan na polumjesece. Posolite, dodajte papar, lovor i ružmarin.        
  5. Dodajte grožđice, a ako ih ne volite, može i bez njih te prokuhani savur. Savur napravite od maslinovog ulja, kvasine, vode, malo peršina, korica od limuna, malo šećera, grančice ružmarina, lovora i papra u zrnu.      
  6. Položite pečene srdele u zdjelu i prelijte ohlađenim savurom.   
  7. Ovako pripremljene srdele možete držati i do tjedan - dva u hladnjaku.

Svici srdela punjeni pinjolima i začinskim biljem

Sastojci:
12 većih očišćenih srdela od kosti i glave
1 srednji luk očišćen i nasjeckan
4 duguljaste rajčice ili 1 konzerva pelata
4 žlice maslinovog ulja
1 mali crveni stučeni čili
Sol, svježi papar
Očišćen i sitno nasjeckan korijen komorača 
Šaka svježeg bosiljka
Šaka svježeg peršina
3 šake krušnih mrvica
Puna šaka pinjola
Maslinovo ulje

Priprema:

  1. Luk kratko popirjajte na maslinovom ulju pa dodajte češnjak, koromač, pelate, začinsko bilje, pinjole i  mrvice. 
  2. Napunite srdele dobivenim nadjevom i zarolajte ih u svitak.   
  3. Svitke stavite na dno porculanske posude, koju ste prethodno nauljili. Po vrhu dodajte pinjole.
  4. Peći 10 min na 200 °C.  
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.