Kolumne 07. ožujka 2018.

Kada neznalica za deserte pripremi sjajnu Pavlovu

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Pavlovu sam odabrala zato što, prvo, klasični biskviti baš i nisu moja jača strana i, drugo, najljepša je kad izgleda neuredno pa kod pripreme nije potrebno paziti da baš svaki detalj bude na svom mjestu. Nema tu puno mudrovanja, korama sam dodala lješnjake, karamelu i čokoladu i Pavlova me već u početku skroz osvojila.

Svi koji me znaju, znaju i činjenicu da nisam čovjek od slatkog. Kruh, tijesto, fini gusti gulaši, žitarice i mahunarke, puno povrća, meso i riba hrana su u kojoj istinski uživam. Deserte uvijek nekako ostavljam po strani i u njima, iako me pomalo sram priznati, uživam s pola gušta.

 

Možda vas zanima... Upustila sam se u pripremu domaćeg bureka - evo kako je to izgledalo! Kolumne

 

Da se razumijemo, nije meni teško pojesti desert i prepoznati koje sastojke koristi te odrediti je li riječ o kvalitetnom primjerku ili ne, ali uvijek ću radije pojesti dobar komad svinjetine nego stvarno dobar komad mađarice.

 

Možda vas zanima... Domaći crni burgeri / kako sam upoznala KitchenAid Kolumne

 

No, kako raditi gastronomsko novinarski posao ne pita voliš li ti nešto ili ne već od tebe traži da radiš svoj posao i pojedeš sve što se pred tebe stavi, tako sam se i ja u jednom trenutku prepustila slasticama. To je otišlo toliko daleko da sam se prošlog vikenda i sama odlučila na pripremu jedne sasvim posebne Pavlove i u naumu, bez lažne skromnosti, zaista uspjela.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić


Pekla sam kolače i prije, naravno. Nedavno me naša kolumnistica Jannette svojim mramornim kolačem natjerala na repliciranje, pa čak i podizanje samog kolača na novu razinu. Pojedem tada komad ili dva, vratim u hladnjak i zaboravim. No, s ovim se Pavlovama dogodilo sasvim suprotno. Moje tortice bile su toliko dobre da sam sljedećeg dana smutila novu kremu za ostatak kora/puslica i u divnom orašastom spoju koji se topi u ustima uživala čak dva dana za redom. Vjerujte mi, ne događa se često!

 

Možda vas zanima... Prvi i najčokoladniji kolač koji smo isprobali ove godine Recepti

 

Ovaj super dugačak uvod ovdje je kako bih vam dala do znanja da nisam nikakav desert ekspert te da mi se ponekad može potkrasti poneki krivi naziv ili tehnika, pa svakako uzmite u obzir da je riječ o potpunom slastičarskom amateru koji je samo ekstremno zadovoljan dobivenim rezultatima.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Također, voljela bih spomenuti i kako sam kroz pripremu Pavlove naučila da je riječ o torti koju nije nimalo teško pripremiti, ali oduzima poprilično puno vremena. Naime, samo sušenje kora oduzet će vam sat i pola do dva sata, a onda, nakon što ste napravili pastu od lješnjaka i smutili kremu, cijeli proces postaje samo pjesma. I to kakva divna pjesma!

Kako je zima, a orašasti okusi odlično se slažu uz toplu šalicu čaja ili kave i tipkanje ispod tople dekice, dileme nije bilo – Pavlova s kremom od lješnjaka, čokoladom i karamelom bila je idealan odabir za ove snježne dane.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić


Recept za čitav projekt pronašla sam na nekom stranom blogu, ali sam ubrzo shvatila da kao ogroman amater nemam šanse da pohvatam sve odjednom, pa sam kombinirala različite izvore i na kraju dobila genijalan desert čijeg se okusa i tjedan dana kasnije vrlo slatko prisjećam.

Prvi korak bio je tostiranje lješnjaka. Nakon što su izašli iz pećnice, smanjila sam temperaturu, a zatim se bacila na miksanje bjelanjaka. Svatko tko je radio Pavlovu zna da bjelanjke najprije treba odvojiti od žumanjaka, a zatim ih dobro istući u snijeg. Ubacila sam ih u posudu KitchenAida, dodala šećer i malo limunovog soka i pokrenula mutilicu. Nakon nekoliko minuta iz posude je provirio divan, sjajan, nježan i prozračan snijeg. Za pravog slastičara svakodnevna stvar, za mene sreća do neba. Mislim da je kreator KitchenAida upravo ovakve trenutke imao na pameti kada je stvarao taj čudesan stroj.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić


Kako biste dobili kremu od lješnjaka, potrebno je najprije napraviti pastu. Znate kako kažu, zašto jednostavno kada može komplicirano. Pasta od lješnjaka priprema se od tostiranih plodova koji se zatim ubacuju u karamelu, pretvore u tvrde bombone, a onda se blendaju dok ne postanu pasta.

Koristite li klasičan blender poput mene, taj će proces potrajati, pa se odmah na početku naoružajte dobrom dozom strpljenja. Ulazite li pak u onu ekipu sretnika koja posjeduje KitchenAid power plus blender, za dobivanje paste trebat će vam svega pet do sedam minuta.
 

Pasta od lješnjaka Možda vas zanima... Pasta od lješnjaka koristi se za brojne vrhunske slastice Recepti

 

Nakon gotove paste od lješnjaka, ispečenih kora i nekoliko pojedenih nokata zbog silnog čekanja da one napokon budu gotove, umutiti šlag postaje najmanji problem. Naravno, i tu sam se maksimalno poštedjela pa vrhnje za šlag jednostavno ubacila u KitchenAid, pretvorila ga šlag i dodala mu nekoliko dobrih žlica paste.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Kod ovog deserta najviše me razveselila činjenica da čak ni mutilicu za miksanje bjelanjaka i šlaga nisam morala mijenjati, a izuzev čekanja na kore i dugog, ali strpljivog blendanja paste od lješnjaka, cijeli proces nije mi oduzeo ni upola toliko živaca koliko sam ih prvotno bila spremna uložiti u ovu slasticu. 

Kod slaganja tortica kombinaciji sam dodala još i čokoladu i malo slanog karamela, a zatim sve posipala komadićima lješnjaka i badema. Hura, uspjela sam! Moj prvi pravi kolač koji zaista na nešto sliči. Pa ja sam stvarno uspjela!

 

Možda vas zanima... Isprobali smo: Kako najbrže napraviti slani karamel Recepti

 

U nastavku donosim recept koji sam, kao pravi gastro entuzijast, na kraju ispada, sama izmislila. Svakako preporučujem isprobavanje jer, ako je mene ova Pavlova pridobila na tamnu stranu finih domaćih slatkiša, pridobit će baš svakog. U slast!

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Za kore će vam trebati:

  • 4 bjelanjka
  • 200 g šećera
  • 1 žličica gustina
  • 1 žličica limunovog soka

Pasta od lješnjaka:

  • 200 g lješnjaka
  • 250 g šećera

Ostalo:

  • Slatko vrhnje
  • 100 g čokolade
  • Karamela

Priprema kora:
Bjelanjke istucite u snijeg, pa im dodajte šećer i miksajte sve dok ne dobijete sjajan snijeg.
Na kraju dodajte žličicu gustina i jednu žličicu limunovog soka, još kratko miksajte kako bi se svi sastojci povezali, ugasite mikser, a dobiveni snijeg prebacite u slastičarsku vrećicu.
Na papiru za pečenje olovkom nacrtajte krugove kako biste oblikovali jednake kore. Ja sam radila manje tortice, pa sam iz ove smjese dobila desetak manjih puslica.
Snijeg od bjelanjaka rasporedite po papiru, a za to vrijeme pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
Bjelanjke ubacite u pećnicu, pa odmah smanjite temperaturu na 140 stupnjeva i pecite jedan do jedan i pol sat. 

Priprema paste:

  1. Lješnjake najprije rasporedite po papiru za pečenje i ubacite ih u pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. Pecite desetak minuta, dok ne osjetite orašasti miris, a na lješnjacima primijetite odvajanje opne.
  3. Izvadite ih iz pećnice, prebacite ih na čistu kuhinjsku krpu i trljajte kako biste s njih skinuli opne. Kada su se lješnjaci ohladili, ostatak opni možete skinuti i rukama. U
  4. posudu debljeg dna stavite šećer i pustite da se otopi. Odmah na početku dodati možete i dvije žlice vode, no ona zbilja nije potrebna.
  5. Pustite da se šećer otopi, a zatim ubacite lješnjake.
  6. Dobro i brzo promiješajte i brzim pokretima prebacite na silikonsku podlogu ili papir za pečenje.
  7. Pomoću kuhače (pripazite, karamel je jako vruć!) rasporedite lješnjake u jedan red i pustite da se karamela ohladi i postane tvrda. Za to će vam trebati barem pola sata na sobnoj temperaturi.
  8. Kada ste dobili tvrdi karamel slatkiš s lješnjacima, rukama ga razlomite (ja sam se tu uspjela čak i porezati, pa pripazite kako rukujete s karamelom) i ubacite u blender.
  9. Blendajte dok ne dobijete pastu. Cijeli proces trajat će nešto duže te će se lješnjaci i karamel najprije pretvoriti u prah, a tek zatim će lješnjaci početi otpuštati ulje od kojeg će nastati pasta, pa budite strpljivi. Pasta je stvarno divna i kada je probate na žlicu bit će vam drago utrošenog vremena.

Postupak slaganja:

  1. Ispečenu puslicu stavite na tanjur, pa joj lagano razbijte gornji dio žlicom, tek toliko da napukne.
  2. Mikserom istucite slatko vrhnje i dodajte mu nekoliko žlica paste od lješnjaka. Ja sam na 200 ml slatkog vrhnja, dodala dvije i pol žlice paste.
  3. Miksajte još kratko kako bi se pasta i vrhnje povezali.
  4. Žlicom ili slastičarskom vrećicom dodajte kremu na koru, dodajte čokoladu koju ste prethodno otopili i malo karamela.


P.S. Tortice mogu imati samo jednu koru, a možete ih slagati i na katove, kako se vama više sviđa.
 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.