Kolumne 22. veljače 2016.

Sve hrvatske pivovare: 1. Bošnjak, Sičice

Pivovara Bošnjak
1/7
foto: Pivovara Bošnjak
gastro postao gastro.24sata.hr
U našoj novoj rubrici "Sve hrvatske pivovare", predstavit ćemo svih dvadesetak aktivnih domaćih tvornica ovog obožavanog napitka. Počinjemo s jednom malom, ali prekrasnom pričom - pivovarom Bošnjak...

Ime pivovare: Obiteljska pivovara Bošnjak
Nit vodilja/slogan: Vino pije ko vinograd sadi, ko ne sadi taj se pivom hladi!
                             Lager po mom ukusu

Sjedište: Sičice 94, 35423 Vrbje
Mjesto kuhanja: Sičice 94
Vrsta: Mikro, totalni craft
Vlasnik: Obitelj Bošnjak
Godina osnutka: 2008.
Broj zaposlenih: 1
Godišnja proizvodnja u litrama: 30.000
Brewmaster: Dario Bošnjak
Ambalaža: Bačve 30 l, 50 l; boce 0,5 l
Osoba za kontakt: Mario Bošnjak, pivo.bosnjak@gmail.com, tel. 098 349 490 

Pivovara Bošnjak | Author: Pivovara Bošnjak foto: Pivovara Bošnjak

U plodnoj slavonskoj ravnici južno od autoceste Zagreb – Slavonski Brod u blizini Nove Gradiške smjestilo se pitomo posavsko selo Sičice. Na prvi pogled isto kao i sva ostala sela u blizini. Ipak, u Sičicama postoji nešto jedinstveno u Hrvatskoj što ovo selo čini posebnim. Obitelj Bošnjak otvorila je prvu Kušaonicu domaćeg piva koja je nastala iz ljubavi prema hobiju – kuhanju domaćeg piva. U davna vremena prije stotinjak godina u dvorištu obitelji Bošnjak iskopan je duboki bunar za potrebe mlinova i tadašnjeg obiteljskog „biznisa“. Bunar nije presušivao ni u vrijeme najvećih suša. Danas ga gospodarstvo koristi po potrebi, premda ima priključak na regionalni vodovod. U ista ta davna vremena, jedan od kućara u dvorištu nazvan je - pivnica.

"U pivnicu se sjedalo nakon napornog cjelodnevnog posla na čašicu razgovora. Tu se čuvalo piće i hrana iz domaće proizvodnje. Uglavnom rakija i suhomesnati proizvodi. Vina nije bilo tada, kao ni sada - vinograd ne rodi na Savi, ali moglo se naći piva. Tada, isto kao i sada. Tadašnje je kuhala prabaka, bilo je mutno i čuvalo se u zemljanim ćupovima. Iz tog vremena potječe i običaj kuhanja rakije od kukuruza čiji je tehnološki proces vrlo sličan procesu dobivanja piva, odnosno u oba procesa alkohol potječe od žitarica. Današnje pivo kuhaju Mario i Dario, praunuci spomenute bake. Prilično je bistro, mada nije filtrirano, i čuva se u suvremenoj opremi na kontroliranoj temperaturi hladnjače. Kad je nakon bezbroj pokušaja pivo postalo dovoljno dobro da ga mogu probati i drugi, uslijedili su razni prijedlozi i počele rađati nove ideje. Kako bismo lakše djelovali, zajedno s Adrejem Čapkom osnivamo Udrugu malih pivara.", kaže Marijana Bošnjak.

Priča prelazi granice hobija 2008. godine kad se obitelj Bošnjak upušta u rekonstrukciju dvorišnih zgrada kako bi ih prilagodila za varenje piva i primanje gostiju. Tijekom 2010. godine stvoreni su uvjeti i OPG Bošnjak postaje i službeno Turističko seljačko obiteljsko gospodarstvo. Time Kušaonica domaćeg piva u Sičicama postaje zanimljiva točka u itinereru mnogih izletnika i mjesto druženja i opuštanja uz posebnu kapljicu sazdanu isključivo od prirodnih sastojaka: vode, ječmenog slada, hmelja i pivskog kvasca.

Domaće pivo je punog okusa i bogate pjene, a najčešće varijante su svijetlo i tamno. Ako ih pomiješamo, dobivamo treću varijantu: rezano domaće pivo. Uz pivo kuhano na seoskom domaćinstvu, možete kušati pivsku rakijicu, te likere spravljene na bazi pivske rakijice. U ponudi su i domaći slavonski zalogaji ovisno o sezoni: kulin, kulinova seka, šunka, slanina, kobasice, krvavice, čvarci, švargli, slane kiflice, domaće pite i drugi slasni kolači.

Važno je napomenuti da je svaki posjet potrebno najaviti.

Pivovara Bošnjak | Author: Pivovara Bošnjak foto: Pivovara Bošnjak

Zanimljivosti: U krugu kućnih pivara koji se okupljaju na forumu Pivarstvo.info Obiteljska pivovara Bošnjak prva je registrirala proizvodnju piva. 

Gdje se može kupiti/popiti:
- Kušaonica domaćeg piva Bošnjak Sičice 94 (obvezna najava)
- Corner Pub, Nova Gradiška
- Oskar, Nova Gradiška
- Bimota, Nova Gradiška
- Gajba.hr, Osijek
- Dostava piva Zagreb: Matan promet d.o.o. Baštijanova 50

Brandovi: Domaće pivo Bošnjak
Vrsta: Svijetlo pivo, lager Alc.
Vol.: 4,3
Ekstrakt: 11,8

Više o Obiteljskoj pivovari Bošnjak saznajte na njihovom facebooku i web stranici.

 

Ako ste slučajno propustili neku od 20 dosadašnjih priča o domaćim pivovarama - pročitajte ih na sljedećim linkovima:

1. Bošnjak, Sičice
2. Daruvar
3. Varionica
4. Zagrebačka
5. Carlsberg Croatia
6. Vunetovo, Hvar
7. Bura Brew, Poreč
8. Pulfer, Zagreb
9. Zmajska pivovara, Zagreb
10. Varoška pivovara, Zadar
11. Medvedgrad, Zagreb 
12. Heineken Hrvatska, Karlovac
13. Križevačka pivovara
1
4. LAB Split
15. Bujska pivovara
16. The Garden, Zagreb
17. Međimurski Lepi Dečki, Čakovec
18. Brlog zadružna pivovara, Zadar
19. Nova Runda
20. Pivovara i pivnica Mlinarica, Zagreb

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.