Kolumne 17. prosinca 2018.

Top 5 najboljih hrvatskih zimskih piva

foto: Beer Groupie
gastro postao gastro.24sata.hr
Kako dani postaju kraći, a noći hladnije, potreba za nečim da nas ugrije i razveseli tmurne dane može se zadovoljiti samo dobrim zimskim pivom. Jeste li spremni za promilima nabijenu i okusima bogatu zimu?

Možda ste tijekom vrućih, ljetnih dana žeđali za dobro rashlađenim lagerima i voćnima IPA-ma, no sada vam treba nešto da vas ugrije i razbudi iz zimskog drijemeža. Na to su mislili i naši mali nezavisni pivari kada su spravljali svoja sezonska piva za ovu zimu. Većinu zimskih piva karakteriziraju veća količina alkohola, tamna boja te bogati i kompleksni okusi i arome. A kako te osobine pridonose pravom zimskom, božićnom ugođaju?

Budući da se pivo pije hladno, toplinu nam iz njega pružaju malo povišeniji alkoholni promilčići koji nam već na prvi gutljaj zagriju tijelo, počevši od žednog nam grla, a onda i srce i dušu. Za tamniju boju i bogatstvo okusa i aroma zaslužni su prženi, tamni sladovi. Oni često pridonose pivu svojim notama čokolade, svježe pržene kave, pečenih božićnih kolača, karamele, ma sve ono što povezujemo s bogatom, slatkom božićnom trpezom. S jedne strane uzbuđuju naša osjetila, utonula u zimski drijemež, a s druge strane nas umiruju i pružaju osjećaj sigurnosti toplog doma, pa neka vani i bila snježna mećava. Dakle, pripremite čaše i natočite si neke, ako ne i sve, od ponuđenih sezonskih piva.

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

Božićno pivo, Pivovara Medvedgrad

Božićno pivo od Pivovare Medvedgrad nas još od 2012. godine svake zime zagrijava i oduševljava. Spravljen je u stilu tamnog lagera, točnije tradicionalnog njemačkog stila pod imenom bock, uz koji se veže anegdotska priča o njegovom nastanku. Naime, ako je za vjerovati, ovaj stil je nastao slučajno kada su praktikanti u pivovari tijekom zime zaboravili unijeti vrčeve s pivom te ih ostavili vani na velikim minusima. Pivo se do jutra, naravno, smrzlo. Ljuti pivari bi natjerali praktikante da popiju to što su upropastili, no primijetili su s vremenom da im to i nije tako mrska kazna. A ni meni nije bilo mrsko piti Božićno pivo s istaknutim okusima suhog voća kroz koje probija tamna čokolada sa svojom slatkoćom i laganom gorčinom. Zbog lagane kiselosti na samom kraju gutljaja i srednje punoće tijela, ovo pivo je pitko i ne zatvara, već lagano osvježava dok se lice žari od topline vatre iz kamina.

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

Rudolph, MBC Požega

Ne znam od čega se Rudolfu zapravo crvenio nos, no vama će se zacrveniti i zažariti obrazi nakon samo jedne čaše gustog, tamnog Rudolpha požeške pivovare MBC. Ovaj winter warmer, tj. pivo s ciljem da nas grije na niskim temperaturama, zavodi vrlo zamjetnim mirisom i okusom meda. Ako mu uspijete odoljeti, osjetit ćete i blage note cimeta i naranče koji su također dodani u procesu kuhanja ovog božićnog savršenstva. Ovo je zapravo idealno pivo za ljubitelje medenjaka. Iako sama ne posežem za medom osim ako me ne uhvati strašna grlobolja, ovo pivo me razoružalo od svih mojih negativnih emocija prema popularnom proizvodu marljivih pčelica. Uf! Već je postalo jako toplo, a imamo još tri piva pred nama…

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

Vanilla & Chocolate Porter, The Garden Brewery

Vanilin kiflice, šubarice, orehnjača… Sve su to kolači bez kojih si ne mogu zamisliti božićne blagdane. Ako ih moja familija ne pripremi, u stanju sam napraviti scenu usred najsvečanijeg, obiteljskog, božićnog ručka. No, uz Vanilla & Chocolate Porter od The Garden Brewery spremna sam na kompromis. Gdje da počnem, a gdje samo da završim s nabrajanjem najfinijih okusa koji se nalaze u ovom tekućem desertu u čaši? Najsvježije pržena kava, najfinija tamna čokolada i najpomnije spremljena karamela isprepliću se na jeziku i slijevaju se niz grlo. I kada mislite da je gotovo, namirišite i okusite najčišću vaniliju. Ne znate jeste li upravo probali desert iz ekskluzivne pariške slastičarne ili samo pijete još jedan znalački spravljeni porter. Zbog njega bi mogli u stranu odgurnuti tanjur pun božićnih kolačića.

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

Rosemary Julebryg, The Garden Brewery

Iz iste pivovare nam dolazi još jedna tekuća, zimska delicija: Rosemary Julebryg. Julebryg, u prijevodu „božićno pivo, je danski naziv za pivo koje se na tržište izbacuje u vrijeme Božića. Ono nije vezano uz određeni pivski stil tako da Julebrygovi stilski variraju od pivovare do pivovare. Rosemary Julebryg spada u stil takozvanih „spiced beer“, tj. začinjenih piva, u ovom slučaju s ružmarinom dimljenom na drvenom ugljenu. Za razliku od drugih zimskih piva, ne ističe se kremastim notama iz slada, već je puno rjeđi, pitkiji i sa zamjetnim utjecajem ružmarina. Lagana gorčina će vas održati budnima i svježima tijekom obilnog božićnog ručka. Svakako ga probajte uz punjenu božićnu puricu i neizostavne domaće mlince. Naravno, također začinjene opojnim ružmarinom.

Kuhano pivo

Znam da odbrojavamo još sitno do Božića, kada na jednom od naših božićnih sajmova stisnem promrzle ruke uz šalicu vrućeg, kuhanog vina. Na trenutak me obuzmu arome cimeta, naranče, anisa i klinčića s kojima otputujem u winter wonderland. Može li se isto napraviti s pivom? Naravno da može! Ako pratite recept za kuhano pivo, dobit ćete ništa manje zadovoljavajući zimski, vrući užitak. Kuhano zimsko pivo se od kuhanog vina razlikuje u nedostatku trpkosti i lagane kiselosti. Osim toga, zimsko pivo u svojoj kuhanoj verziji sa sobom donosi već prisutne okuse orašastih plodova, začina i slatkoće iz slada, a koji se dodatkom istih pri kuhanju samo pojačavaju. Vrlo topla, zapravo vruća preporuka za ovu zimsku sezonu.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.