10. travnja 2016.

Mediteranski nedjeljni ručak

nedjeljni rucak zdravko peric kolaz.jpg
1/4
gastro postao gastro.24sata.hr
Chef Zdravko Perić osmislio je kompletan nedjeljni jelovnik koji evocira Dalmaciju.

Predjelo: Salata od hobotnice s bulgurom i Romesco umakom

Sastojci:
• 15 dkg kuhane hobotnice • 2 pečene crvene paprike • 2 rajčice zapečene u pećnici • 3 dkg lješnjaka (zapečen i oguljen) • 3 dkg badema (zapečeni i oguljeni) • 3 češnja češnjaka  • 5 dkg kuhanog bulgura (ohlađen) • začinske trave (menta, bosiljak, majčina dušica)

Priprema:

  1. Papriku, rajčicu i češnjak ispeći u pećnici i napraviti pire.
  2. Samljeti lješnjake i bademe i dodati pireu od paprike i rajčice, dodavati ulje u masu dok ne dobijete gušći umak.
  3. U kuhani bulgur dodati začinske trave po ukusu i začiniti uljem i limunovim sokom.
  4. Hobotnicu kuhati na laganoj vatri u vodi, crvenom vinu i maslinovom ulju uz dodatak limuna, lovorovog lista, celera, luka i češnjaka.

Glavno jelo: Janjeći ragu s tjesteninom

Sastojci:
• 25 dkg mljevene janjetine od buta ili plećke • 1 dcl crvenog vina • 2 mrkve  • 1 luk  • 1 češanj češnjaka  • 15 dkg rajčice pellatte • 15 dkg svježe tjestenine (rezanci, krpice) • začinske trave  • tvrdi sir

Priprema:

  1. Na ulju prepžiti luk, češnjak, mrkvu, karamelizirati mljevenu janjetinu, deglazirati crvenim vinom, dodati rajčicu i pustiti da kuha 3-4 sata uz povremeno mješanje.
  2. Pri kraju kuhanja dodati začinske trave po želji (lovor, majčina dušica, bosiljak, mažuran, ružmarin, menta).
  3. Poslužiti uz svježu tjesteninu po želji i uz dosta svježe ribanog tvrdog ovčjeg sira (paški, otočki..)
desert cokolada vanilija-zdravkoperic.jpg | Author: Pixsell.hr foto: Pixsell.hr

Desert: Ledeni suffle s narančama

Sastojci:
• 2 naranče • 90 g (28 kom.) šecera u kocki • 150 ml soka od naranče • 8 jaja • 3 lista želatine • 100 g bijele čokolade • 2 cl Cointreau likera od naranče • 4 bjelanjka • 200 g šećera • 400 ml tučenog slatkog vrhnja 

Priprema:

  1. Sa šećerom u kockama istrljajte narančine kore, koje nakon toga utapajte u narančin sok.
  2. Žumanjke zapjenite te stavite na vodenu paru te ih dalje miješajte i postepeno dodajte sok sa šećerom. Dobit ćete finu, laganu pjenu.
  3. Dok je pjena još topla, dodajte bijelu čokoladu, liker i želatinu koju ste prethodno namočili u hladnu vodu da nabubri i omekša.
  4. Bjelanke sa šećerom tucite u čvrsti snijeg, od slatkog vrhnja napravite šlag i spojite sve tri mase.
  5. Plastične ili metalne tuljce punite s tom pjenom i stavite zamrznuti.
  6. Desert možete glazirati čokoladom, a poslužuje se napola smrznuti.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.