Predjelo: Salata od hobotnice s bulgurom i Romesco umakom
Sastojci:
• 15 dkg kuhane hobotnice • 2 pečene crvene paprike • 2 rajčice zapečene u pećnici • 3 dkg lješnjaka (zapečen i oguljen) • 3 dkg badema (zapečeni i oguljeni) • 3 češnja češnjaka • 5 dkg kuhanog bulgura (ohlađen) • začinske trave (menta, bosiljak, majčina dušica)
Priprema:
- Papriku, rajčicu i češnjak ispeći u pećnici i napraviti pire.
- Samljeti lješnjake i bademe i dodati pireu od paprike i rajčice, dodavati ulje u masu dok ne dobijete gušći umak.
- U kuhani bulgur dodati začinske trave po ukusu i začiniti uljem i limunovim sokom.
- Hobotnicu kuhati na laganoj vatri u vodi, crvenom vinu i maslinovom ulju uz dodatak limuna, lovorovog lista, celera, luka i češnjaka.
Glavno jelo: Janjeći ragu s tjesteninom
Sastojci:
• 25 dkg mljevene janjetine od buta ili plećke • 1 dcl crvenog vina • 2 mrkve • 1 luk • 1 češanj češnjaka • 15 dkg rajčice pellatte • 15 dkg svježe tjestenine (rezanci, krpice) • začinske trave • tvrdi sir
Priprema:
- Na ulju prepžiti luk, češnjak, mrkvu, karamelizirati mljevenu janjetinu, deglazirati crvenim vinom, dodati rajčicu i pustiti da kuha 3-4 sata uz povremeno mješanje.
- Pri kraju kuhanja dodati začinske trave po želji (lovor, majčina dušica, bosiljak, mažuran, ružmarin, menta).
- Poslužiti uz svježu tjesteninu po želji i uz dosta svježe ribanog tvrdog ovčjeg sira (paški, otočki..)
Desert: Ledeni suffle s narančama
Sastojci:
• 2 naranče • 90 g (28 kom.) šecera u kocki • 150 ml soka od naranče • 8 jaja • 3 lista želatine • 100 g bijele čokolade • 2 cl Cointreau likera od naranče • 4 bjelanjka • 200 g šećera • 400 ml tučenog slatkog vrhnja
Priprema:
- Sa šećerom u kockama istrljajte narančine kore, koje nakon toga utapajte u narančin sok.
- Žumanjke zapjenite te stavite na vodenu paru te ih dalje miješajte i postepeno dodajte sok sa šećerom. Dobit ćete finu, laganu pjenu.
- Dok je pjena još topla, dodajte bijelu čokoladu, liker i želatinu koju ste prethodno namočili u hladnu vodu da nabubri i omekša.
- Bjelanke sa šećerom tucite u čvrsti snijeg, od slatkog vrhnja napravite šlag i spojite sve tri mase.
- Plastične ili metalne tuljce punite s tom pjenom i stavite zamrznuti.
- Desert možete glazirati čokoladom, a poslužuje se napola smrznuti.