Najave 15. prosinca 2022.

Što se jede u seriji "Emily in Paris"?

Emily in Paris
Dok čekamo treću sezonu serije "Emily in Paris", uživamo u divnim francuskim jelima koja jede glavna junakinja foto: Netflix
gastro postao gastro.24sata.hr
Dok čekamo treću sezonu serije "Emily in Paris" koja stiže na Netflix 21. prosinca, listamo kuharicu "Emily in Paris: The Official Cookbook" koja donosi 75 recepata za francuske specijalitete, a autor recepata je jedan od glavnih junaka serije, chef Gabriel

Dok nestrpljivo čekamo treću sezonu serije "Emily in Paris", koja na Netflix stiže u četvrtak 21. prosinca, zašto ne bismo uživali u jelima iz službene kuharice u kojoj autor većine recepata, srećom, nije slatka i simpatična Emily, već njezina tiha patnja - šarmantni chef Gabriel?! Kuharica "Emily in Paris: The Official Cookbook" objavljena je u kolovozu ove godine, na engleskom jeziku, te se može naručiti online.

 | Author: Emily in Paris: The Official Cookbook Kuharica "Emily in Paris: The Official Cookbook" namijenjena je obožavateljima serije i velikim gurmanima foto: Emily in Paris: The Official Cookbook

Okuse i mirise Pariza u knjizi predstavlja 75 recepata, povezanih s radnjom serije, a tu su jela poput omleta chefa Gabriela, Pierreov creme brulée te francuski klasici - pain au chocolat, ratatouille i brojni drugi. Kako je Emily u Pariz ipak stigla iz SAD-a, ima i nekoliko recepata za američke zalogaje poput cheeseburgera s hrskavom slaninom… čisto da glavna junakinja osjeti okus doma kad je uhvati nostalgija.

 | Author: Emily in Paris: The Official Cookbook Kuharica "Emily in Paris: The Official Cookbook" donosi i recept za macaronse foto: Emily in Paris: The Official Cookbook  | Author: Emily in Paris: The Official Cookbook Emilyn omiljeni aperitiv s vermutom foto: Emily in Paris: The Official Cookbook

Francuski klasici, neki i u modernom ruhu, slasna predjela, mali zalogaji, deserti, kokteli… u svemu tome Emily uživa u Parizu, a putem ove kuharice ta jela ulaze i u domove čitatelja. Donosimo recept iz knjige za čuveno francusko jelo coq au vin (piletinu, odnosno pijetla u vinu) kako ga u seriji priprema zgodni chef Gabriel.

Emily in Paris | Author: Netflix Chef Gabriel svojoj Emily priprema najukusnije francuske klasike foto: Netflix

Piletina u vinu chefa Gabriela

Sastojci (za 6 osoba):

  • 5 žlica oštrog brašna
  • sitna morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • 2 kg pilećih zabataka, s kostima, ali bez kože
  • 2 žlice maslaca
  • 10 ljutika, grubo narezanih
  • 100 g slanine, narezane na prutiće
  • butelja suhog crvenog vina
  • 250 g sitnih šampinjona
  • 2 grančice svježeg timijana
  • 1 listić lovora
  • nasjeckani listići peršina, za posluživanje

 | Author: Emily in Paris: The Official Cookbook U knjizi "Emily in Paris: The OfficialCookbook" je i recept za slavni creme brulee foto: Emily in Paris: The Official Cookbook

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva. Stavi 4 žlice brašna u zdjelicu i dodaj soli i papra te sve dobro izmiješaj. U to uvaljaj piletinu i otresi višak.
  2. U velikoj gusenoj posudi na srednjoj vatri rastopi žlicu maslaca, dodaj ljutiku i dinstaj uz povremeno miješanje dok ne omekša, oko 3 minute. Dodaj slaninu i nastavi kuhati dok se ljutika blago ne karamelizira, a slanina postane hrskava, oko 5 minuta. Izvadi sa strane.
  3. Pojačaj vatru na srednje jaku te u istoj posudi na preostaloj masnoći od prženja luka i slanine poprži piletinu, dio po dio (nemoj stavljati sve komade mesa odjednom, stavi samo onoliko komada koliko stane na dno posude, da se ništa ne preklapa), 5-8 minuta sa svake strane.
  4. Kad popržiš svu piletinu vrati u posudu luk i slaninu, ulij vino te drvenom kuhačom pokupi sve što se primilo na dno kako bi se bolje rastopilo u umaku. Dodaj piletinu, gljive, timijan i lovor, pusti da zavrije - neka se lagano krčka 10-ak minuta. Potom poklopi i stavi u pećnicu. Neka ostane u pećnici sve dok piletina ne omekša i ne počne se odvajati od kostiju, otprilike sat vremena.
  5. Izvadi iz pećnice te iz umaka izvadi sve komade piletine, lovor i timijan. Piletinu pokrij aluminijskom folijom kako se ne bi ohladila.
  6. U zdjelici vilicom dobro izmiješaj preostalu žlicu brašna i maslaca da dobiješ jednoličnu pastu. Posudu s umakom stavi na vatru da zakuha, postupno umiješaj pastu od maslaca i brašna i miješaj dok se ne rastopi do kraja. Pusti da lagano krčka još 15 minuta, dok se umak ne zgusne. Vrati piletinu i pusti da još kratko provrije. Posluži s pire krumpirom, posuto sjeckanim listićima peršina.

 

Možda vas zanima... Majka popularne Chrissy Teigen objavila je "paprenu" kuharicu! Špajza Možda vas zanima... Ideje za poklone: Kuharice koje će razveseliti velike i male Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.