Najave 12. studenoga 2020.

Eko vinarija Veralda napravila je prvi pét-nat od terana

foto: Veralda
gastro postao gastro.24sata.hr
Prvi Pet-nat od terana u Hrvatskoj proizveden je u limitiranoj količini od samo 1000 primjeraka...

Pét-nat metoda poznata je kao najstarija inačica pjenušavih vina, a koristila se još u 16. stoljeću na jugu Francuske. Naziv je skraćenica francuske sintagme pétillant naturel, što bismo mogli prevesti kao prirodna pjenušavost. Oslanjajući se na tradiciju iz 16. stoljeća, Veralda, najveća privatna ekološka vinarija u Hrvatskoj, u 2020. godini predstavlja prvi Pét-nat napravljen od sorte teran.

Za razliku od šampanjaca i klasičnih pjenušaca, koji nastaju kad bazno vino prolazi umjetno izazvanu drugu fermentaciju u boci, pétillant naturels se rade drevnom metodom tako da se vino tijekom prve fermentacije prebacuje u boce gdje dovršava svoju fermentaciju. Vino je pjenušavo, ali na prirodan način. Pjenušava vina proizvedena ovom metodom simboliziraju težnju za povratkom prirodi, a upravo je to jedna od temeljnih vrijednosti Veralde, u potpunosti orijentirane na ekološku proizvodnju. 

 | Author: Veralda foto: Veralda
Pét-Nat metoda se u usporedbi s klasičnom često opisuje kao autentičnija jer čuva primarne voćne arome fermentacije. Ipak, ona predstavlja puno više od eksperimenta - zahtijeva veliku preciznost i posvećenost, a vina proizvedena na ovaj način opravdano se mogu doživljavati istinskim vinima terroira. 

„Kad je nešto posebno to osjetimo od početka. To se, u našem slučaju, poklopilo baš jedne nedjelje u 19 sati. Tada smo krenuli raditi i bilo je - ili tada ili nikada. Ništa nam u tom trenutku nije bilo važnije", rekao je Luciano Visintin i dodao: "Ovaj Pet Nat uvod je u naš pjenušac Xtrian Brut i u njemu se najbolje vidi sva moć naše baze prije sekundarne fermentacije, bez ikakvih korekcija i njime našoj publici otvaramo neke skrivene kreacije iz podruma. U proizvodnji ovog vina, stvar je bila u momentu; trebali smo pratiti situaciju i čekati optimalni trenutak kada su šećeri u najboljem omjeru. Sretan sam što smo sortu teran afirmirali i ovim vinom."

Prvi hrvatski Pét-nat od terana proizveden je u limitiranoj količini od samo 1000 butelja. Prije otvaranja, savjetuje se da se boca što rashladi na što nižoj temperaturi kako bi se smanjio pritisak te nakon toga potoči pod kutem od 30 do 45°. Nije namijenjen za odležavanje, već za trenutno uživanje. Ovaj ritual posebno će se svidjeti vinskim profesionalcima, ali i mlađoj publici koja tek otkriva svijet pjenušaca.

 

 | Author: Veralda foto: Veralda

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.