Najave 04. prosinca 2024.

Retro recepti su opet popularni, a ovaj pogotovo: Hrskavi hrvatski kroasan

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Kao da smo svi već pomalo umorni od modernih i fusion jela, tradicionalni recepti doživljavaju veliki "boom"

Tradicija se na gastro sceni vraća na velika vrata, možda zato što su nam dosadile novotarije iz svjetskih kuhinja ili zato što nova generacija Z po prvi puta otkriva "jela naših starih". Jedno od takvih jela su tradicionalni salenjaci, desert od dizanog tijesta s dodatkom svinjskog sala.

Iako bi se u nekim prošlih vremenima na sam spomen svinjskog sala nekim pripadnicima mlađih generacija digla kosa na glavi, danas je to vrlo "in" i trendi sastojak u kuhinji. Kao da nakon isprobanih sto recepata svjetskih hit deserata, povratak korijenima napokon nailazi na odobravanje jer ono što se njegovalo generacijama očito sadrži neki poseban okus i čar.

 | Author:

Bakina kuhinja

Salenjaci su jedno od onih jela koje budi nostalgiju za mirisnim kuhinjama naših baka. Ova tradicionalna slastica radi se tako da se tijesto više puta preklapa i razvaljuje kako bi se dobila karakteristična slojevitost (poput lisnatog tijesta). Međutim, umjesto margarina ili maslaca koristi se ploča svinjskog sala koje mu daje poseban okus i mekoću (otud i ime salenjaci). Mast se uklapa u dizano tijesto i zatim se tijesto preklapa i razvlači do finalnog oblika.

Zahvaljujući ovakvom načinu pripreme, salenjaci imaju prhku, razlistanu strukturu, pa ih neki čak nazivaju i hrvatskim kroasanima. Nadjev se najčešće priprema od domaćeg pekmeza, obično od šljiva, što stvara savršenu ravnotežu između bogatog tijesta i blago kiselkastog nadjeva. Ovako pripremljeno tijesto se finalno razvalja na debljinu od oko 1 cm, nareže na manje dijelove i zatim se na sredinu svakog komada tijesta stavlja punjenje.

 | Author:

Bogata tradicija

Salenjaci su stoljećima bili simbol tradicije i gostoprimstva, osobito u Slavoniji, Baranji i drugim dijelovima Hrvatske gdje je svinjska mast bila temeljni sastojak u domaćinstvima. Obično su se pripremali za blagdane i posebne prigode, a bili su pravi energetski zalogaj, posebno u zimskim mjesecima. Dolaskom "modernijih" alternativa masti poput maslaca i margarina, na ovaj ukusan desert mnogi su zaboravili.

Pan-pek salenjaci

Nasreću, ovaj ukusan hrvatski kroasan nam je odsada dostupan u Pan-peku gdje je u ponudi u zimskoj sezoni. Radi se prema tradicionalnom receptu, a puni se Podravka pekmezom od šljiva, još jednim tradicionalnim proizvodom i domaćim poznatim okusom. Svaki salenjak se ručno zatvara nakon punjenja pekmezom i također ručno oblikuje u završni oblik. Ovaj razlistani, prhki i slasni desert podsjeća nas na djetinjstvo i idealan je desert za hladne zimske dane. Požurite po svoj salenjak (ili više njih) na Pan-pek prodajna mjesta.

 

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.