Pokojni Franko Lukež (preminuo je pirje gotovo dvije i pol godine) bio je poštovani gastrokritičar čije se mišljenje cijenilo više od drugih. U svojim kritikama nikad nije vrijeđao, nego je njegov stil bio dati ideje kako netko može poboljšati svoju ponudu, meni, određeno jelo, kako ga najprikladnije upariti s vinom...
Franko Lukež napisao je nebrojene članke, snimio brojne radijske emisije, ali i potpisao nekoliko knjiga o lokalnoj kuhinji. Također, bio je i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog sommelier kluba koji je svojim vodstvom podigao na jednu novu razinu.
Na ovogodišnjem sajmu Sa(n)jam knjige u Istri predstavljena je Frankova posmrtno objavljena knjiga "Poslovice o iću i piću", prva u seriji edicije Lukežijana, koju je pokrenuo sam Sajam. Knjigu je objavila Hrvatska sveučilišna naklada, dok su Castropola i Povijesni i pomorski muzej Istre sudjelovali kao sunakladnici.
Bogata arhiva i audio zapisi - osnova za ovu odličnu knjigu
Knjigu je priredila kći Franka Lukeža, Petra Lukež, oslanjajući se na bogatu očevu arhivu te na audio zapise emisija iz serijala "Historia Histriae" Radio Pule, koje je uređivao Marko Percan. Rezultat tog truda je zbirka koja na fascinantan način kombinira poslovice i zapažanja, pružajući povijesni, kulturni i gastronomski uvid u Istru.
"Glavni cilj bio je očuvati njegov duh, razmišljanja i filozofiju o hrani i život", objasnila je Petra Lukež na predstavljanju knjige.
Poslovice o kruhu, ribi, mesu, vinu...
Knjiga se dotiče raznih tema, uključujući sastojke, tradicionalna jela i povijest istarskih oštarija, oživljavajući autentičan duh istarske kuhinje i filozofiju uživanja u hrani i piću. Knjiga je podijeljena u jedinstvene tematske cjeline - prva cjelina bavi se poviješću i tradicijom pojedinih ugostiteljskih objekata, a zatim dolaze poglavlja o poslovicama s temom specifičnih namirnica i jela - o kruhu, palenti, maneštri, povrću, krumpiru, mesu, ribi, kolačima, vinu, blagdanima.
"Sve priče isprepletene su razmišljanjima o gastronomiji i osobnim anegdotama. Strukturirana je kao svojevrsno putovanje kroz istarski gastronomski svemir Franka Lukeža.
Franko Lukež zasigurno je najznačajniji istarski i jedan od ponajboljih hrvatskih gastro-novinara u povijesti pisanja o hrani i piću u Lijepoj našoj. Erudit, gastrozof, znatiželjni intelektualac nošen strašću prema iću i piću te životu, znao je o kuhanju više od kuhara i ugostitelja o kojima je pisao.
Franko Lukež bio je istarski Mandić, Matvejević i Barbieri u jednom. Regionalnu specifičnost Istre sačuvao je prikupivši jezično blago: 1200 poslovica i izreka o hrani i piću", rekla je u ime nakladnika urednica knjige Anita Šikić.
"Ptica koja leti dobra je za nepce"
Za kraj, donosimo nekoliko poslovica iz knjige, koja je bila vrijedan dar trojici finalista nedavno održanog 27. Prvenstva sommeliera Hrvatske, u kojem je pobijedio Kristijan Harjač. Neke od ovih poslovica su nas nasmijale, neke jednostavno podsjetile na realnost pripreme hrane, neke inspirirale za još više učenja o hrani i vinu. Pa evo onih odabranih, uz napomenu da ih je u knjizi Franka Lukeža još više od 1000:
- "Fešta bez torte je samo susret, obično okupljanje"
- "Ono što u ožujku promoli glavu – odlični su sastojci za maneštru"
- "Ptica koja leti dobra je za nepce"
- "Riba mora plivati tri puta: u vodi, u ulju i u vinu"
- "Vino nije dobro ako ne pobuđuje veselje"
- "Svako će vino izazvati radost kad se pije u društvu"
- "Vino daje okus, a kruh miris"
- "Previše pijetlova koji kukuriču nikad ne dozovu dan"
- "Ako ne razbijete jaja, ne možete napraviti omlet"