Najave 03. srpnja 2017.

Zagrebačko vinsko ljeto u punom cvatu

foto: Privatni album
gastro postao gastro.24sata.hr
Zagreb je ovih dana prekrasna pozornica, meka za turiste i fenomenalna vinska destinacija. Pogledajte što se događalo ovih dana i što nas tek čeka!

It is Kozlović time - vrijeme za prijatelje

Obitelj Kozlović je ljetnom zabavom na terasi Oleander hotela Esplanade zahvalila na pažnji svojim kupcima, poslovnim partnerima, prijateljima, distributerima, restoraterima, sommelierima, chefovima, novinarima, ljubiteljima njihovih vina i uopće svima koji s njihovim vinima dolaze u dodir. 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Kozlovići su donijeli odista sve što u njihovom podrumu u ovom času možete probati – ukupno 12 etiketa vina, uključujući i prvo javno točenje Santa Lucije bijele iz berbe 2015, te 2 etikete destilata i Kozlović ekstra djevičansko maslinovo ulje. Na Kozlović wine baru na kojem su radili Kozlovićevi ljudi kao najbolji promotori svoje vinarije i poznavatelji Kozlović vina od bobice do boce, mogle su se kušati Valle 2016, Malvazija 2016, JRE Malvazija 2016, Svinjon 2016, Muškat momjanski suhi 2016, Violetta 2016, Teran 2016, Santa Lucia Noir 2012 (donesena iz arhive vinarije), Muškat momjanski poluslatki 2016, Muškat ruža 2016, Mediteran n/v, te Santa Lucia bijela, 100% malvazija iz njihovog najvrednijeg vinograda Santa Lucia.

Izbor destilata činile su Lacrime, već poznata rakija od muškata momjanskog, te poslastica koju je Franco Kozlović posebno za ovu priliku izvukao iz podruma – Liker od muškata momjanskog. Upravo taj liker bio je bazom koktela Luxury Muscat kojeg koktel majstor Esplanadinog tima kreirao za welcome drink.

Za gastronomski dio ljetne zabave pobrinuo se tim chefova: Ana Grgić, executive chef hotela Esplanade koja je pripremila roštilj ba Esplanada, zatim legendarna Mira Zrnić iz konobe Stari podrum u Momjanu, chefovi Fabricio Vežnaver iz restorana Pergola, te chef Damir Tomljanović iz restorana Bevanda, a za ljubitelje pršuta na ruku se rezao pršut Jelinić. 

Ovo druženje s prijateljima bilo je prigoda da se kuša i Santa Lucija 2015 koja je ovom večerom puštena na tržište. Santa Lucia 2015 osvojila je na ovogodišnjem Decanteru srebrnu medalju, a kad govorimo o medaljama, valja spomenuti da je Teran 2016 ponio zlatno odličje na Internation Wine Competition (IWC) 2017.

 | Author: Privatni album foto: Privatni album

Šesti rođendan WOW-ica!

Poznata ženska vinska udruga WOW, Women on Wine, proslavila je šesti rođendan, već tradicionalno - u zagrebačkom restoranu Balon. WOW-ice su aktivno angažirane na području kulture stola, s posebnim naglaskom na promidžbu ponajprije hrvatskih vina, osobito vinarki i kontinuirano ohrabruju umjereno uživanje u vinu, pa ovom akcijom glasovanja za naj-WOW vino godine rade na promociji izvrsnosti hrvatskih vina i tome da ona postanu zaštitni znak naše zemlje i važan adut u turističkoj promidžbi.

Uz sve svoje brojne aktivnosti, žene iz udruge već šestu godinu zaredom uspješno organiziraju sada već afirmiranu i itekako očekivanu akciju ocjenjivanja vina ŠTO ŽENE ŽELE. Pobjednik svake kategorije dobiva prekrasnu skulpturicu koju je dizajnirala poznata zagrebačka Grupa, a ukupni pobjednik dobiva još i nagradno putovanje u jednu vinsku regiju svijeta.

Udruga tim putovanjem časti vinara a prethodnih godina dobitnici WOW Grand Prixa bili su Gianfranco Kozlović koji je putovao u Bordeaux, Saša Senjković koji je bio u Champagni, Moreno Coronica letio je u Barcelonu i Penedes, Luka Krajančić u Burgundiju a Frano Milina Bire - u Austriju. Ove godine nominaciju je obavila sommelierka i vlasnica vinske škole Pupitres Jelena Šimić-Valentić a nakon glasanja svih članica i simpatizerki među deset finalista su, kao uvijek, ušla tri bijela, tri crvena, dva ružičasta i dva slatka/desertna vina. Ove godine to su bili od bijelih - Epicuria Chardonnay Domaine Koquelicot 2013, Malvasija dubrovačka Tezoro Crvik 2015 i Rajnski rizling Tomac 2016. Od ružičastih - Rosé Pinkert 2016 i Teuta Prović 2016. Od crvenih - Plavac mali veliki Tomić 2011,Teran Benvenuti 2011 i Meneghetti Red 2011. Od desertnih/slatkih/predikatnih - Bodren izborna berba bobica 2009 Izborna Berba Bobica 2 i Kozlović Sorbus 2012.

U trećem i izlučnom dijelu odlučivanja, o pobjednicima odlučuje tročlani ženski žiri WOW-ica. Prošle godine su u finalnom žiriju bile tri vinarke a tko će ove godine pobijediti i putovati s WOW u vinoteci i wine baru Bornstein odabrale su žiriranjem na slijepo Jasna Mohor iz MIVA Galerije vina, enologinja Ivana Valić i Daniela Drčec, WSET level 2. Na dodjeli nagrada i proglašenju pobjednika u Balonu pila su se vina koja su se plasirala u finale i pjenušci Kolarić, a događaju su uz članice udruge i predstavnike medija prisustvovali predstavnici vinarija Tomac, Meneghetti, Kozlović i drugih.

• Pobjednici po kategorijama: su – od bijelih Malvasija dubrovačka Tezoro Crvik 2015, od ružičastih Rosé Pinkert 2016, od crvenih Meneghetti Red 2011 a od slatkih Kozlović Sorbus 2012.

Ukupni pobjednik i dobitnik WOW Grand prixa je Meneghetti Red 2011, pa će netko iz vinarije Meneghetti najesen u društvu predsjednice udruge, novinarke Sanje Muzaferije – na put u neku svjetsku vinsku regiju.

 | Author: Privatni album foto: Privatni album

Prva internacionalna konferencija o graševini – Graševina bez granica

U Zagrebu je uspješno održana prva Internacionalna konferencija o graševini – Graševina bez granica. Konferenciju Graševina bez granica otvorili su potpredsjednik Udruge Graševina Croatica Marijan Knežević i tajnik Udruženja vinarstva HGK Igor Barbarić te vinski stručnjak Saša Špiranec.

Tom prilikom Igor Barbarić, tajnik udruženja vinarstva HGK - Vina Croatia – Vina Mosaica“ istaknuo je:
„Kada govorimo o graševini odmah pomislimo na vrhunsko hrvatsko vino iz Slavonije ili Podunavlja. Da je najzastupljenije hrvatsko vino govore nam i zadnji dostupni podaci da se graševina kao sorta uzgaja na 4.688,44 hektara što čini 24,8 % ukupnih sorata u Hrvatskoj te je stavlja na prvo mjesto ispred svih. Broj trsova na kojima uspijeva graševina u Hrvatskoj je nevjerojatan 21.328.778 komada. Proizvodnja graševine procjenjuje se na oko 17 – 20 mil. litara godišnje, a starost najvećeg dijela vinograda od 4-11 godina, stoga je potencijal ogroman. Smatram da je graševina najznačajnija sorta i vino regije koje će kroz svoj daljnji razvoj tek dati puni potencijal.“

Marijan Knežević, potpredsjednik udruge Graševina Croatica dodao je:

„Drago mi je da smo krenuli s prvom konferencijom o graševini, koja je prilika da se i mi iz Hrvatske, i naši današnji gosti, u potpunosti upoznaju s graševinama iz Slavonije, Baranje i Srijema, kroz vina svakoga od 19 podruma koji su članovi udruge Graševina Croatica. Ova konferencija je logična posljedica priče koju smo pokrenuli 2011. godine osnutkom udruge, kada smo stavili naglasak samo na graševinu, a kroz ove godine profilirali smo i sve ostale sorte naših podruma ukomponirane s turističkom i gastro ponudom svake od destinacija. Naravno, ovo je i prilika i da se pobliže upoznamo i sa smjerovima i stilovima graševine, koje dolazi iz nama susjednih zemalja“.

A Saša Špiranec dodao je kako je zadovoljan iznimno kvalitetnim inozemnim predavačima i kvalitetnim sadržajima izlaganja te interakcijom sudionika konferencije.

Mnogobrojni posjetitelji kušali su odabrane sorte graševine, ali i ostalih vina iz Hrvatske, Srbije, Mađarske, Slovenije i Austrije. Od hrvatskih proizvođača predstavili su se: Belje, Krauthaker, Iločki podrumi, Obrt " Vino Buhač", PP Orahovica, Feravino, Kazalić, Vina Antunović, Vina Papak, Erdutski vinogradi, Mihalj, Perak, Sontaki i Markota.

Organizator ove iznimno značajne konferencije je Udruženje vinarstva pri HGK - „Vina Croatia – Vina Mosaica“, partner je Udruga Graševina Croatica, uz podršku tvrtke Vinart.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Škrletovo očaralo Zagreb

U prostoru Ljetnog kina na platou Gradec, moslavački su vinari, održali Škletovo. Predstavljanje vina autohtone moslavačke sorte škrlet kao i drugih vina iz njihove proizvodnje. Predstavili su se vinari: Vina Ilovčak, Vinarija Trdenić, Seoski turizam Kezele, Florijanović, Vina Voštinić-Klasnić i Vinarija Miklaužić.

Svi predstavljeni škrleti bit će cjenovno pristupačni, butelje otvorene i optimalno rashlađene cijeli tjedan, počevši od 29. lipnja do 06. srpnja.


Dođite, opustite se, vinski istražite i uživajte. Vidimo se.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.