15. siječnja 2016.

Skuhajte savršeno kremastu palentu

palenta
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Nekada skromna hrana, danas je dio moderne gastronomije. Palenta je također jelo “naših starih” i bila je uobičajen obrok na stolovima siromašnijih obitelji. U Hrvatskoj je poznato više od tridesetak naziva za ovo jednostavno jelo, a najčešće se može čuti - žganci ili pura.

U Hrvatskom zagorju žganci se kuhaju s malo vode kako bi bili što tvrđi, a po želji im se dodaju mljeveni čvarci. U Dalmatinskoj zagori pura se jede umjesto kruha, uz kiseli kupus i suho meso, a u Istri i Dalmaciji palenta se jede kao prilog brudetima i divljači. Ovisno o količini vode u kojoj se kuha, može biti rjeđa ili gušća. Om­jer vo­de i kru­pi­ce u ša­li­ca­ma ok­vir­no je 4:1 za čvr­š­ću pa­len­tu, a 6:1 za me­kšu.

Manja količina vode u kojoj se kuha znači i gušću, tvrđu palentu. Samim time, veća količina vode osigurava rjeđu, kašastiju masu. Temperatura kuhanja, kao i vrijeme, također su faktori koji u konačnici definiraju okus i izgled ovoga obroka. Sve navedeno, omogućuje jednostavno spravljenje obroka s “tisuću lica”.

Posebno kremastu palentu možete dobiti ako je pripremite s mlijekom. Na pakiranju provjerite koliko vam je tekućine potrebno, a odnos neka bude takav da dvije trećine čini mlijeko, a ostalo voda. Upravo zbog mlijeka će bit kremastija. Kada se mlijeko i voda zagriju skoro do vrenja - postepeno dodajte palentu. Važno je da miješate bez prestanka. Nakon par minuta, vaša palenta je gotova. 

pura | Author: Thinkstock Thinkstock

kad smo već ovdje, donosimo vam 7 recepata s palentom:

Kremasta palenta s gorgonzolom

Palenta u umaku od gljiva

Zapečena palenta

Pelenta snack

Lazanje od palente

Palenta burger

Pura

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.