Špajza 02. srpnja 2025.

Kako zaista (sa)čuvati svježu salatu i začinsko bilje

salata
Kako sačuvati svježinu zelene salate i začinskog bilja
foto: Maria Sainz Cabezali/Unsplash
Ako ti rikola redovito uvene u hladnjaku, nisi sam. Čuvanje salate, lisnatog povrća i začinskog bilja nije komplicirano ako se pridržavaš nekih pravila

Salata koja još ima hrskavost, svježi listovi bosiljka, peršina ili mente, mirisni svežnji kopra ili mažurana — tko god voli kuhati, zna koliko razliku čini kad začinsko bilje i lisnato povrće nisu uvenuli, već puni života.

Osim što dobro izgledaju, daju okus, teksturu i onaj divni osjećaj svježine. Ali stvarnost često izgleda drugačije. Kupljeno ujutro, a već navečer vlažno, gnjecavo ili s crnim flekama.

Menta koji se osuši prije nego dođe do čaja. Arugula koja se pretvori u sluz. Iako djeluje kao da nije do nas, u većini slučajeva ipak jest.

avokado Možda vas zanima... Zašto čuvanje avokada u vodi može biti jako opasno! Špajza

Što zapravo radimo krivo?

Većina lisnatog povrća i začinskog bilja propada jer ga čuvamo na pogrešan način. Ostavljene u plastičnim vrećicama iz dućana, gurnute u ladicu s jabukama i narančama, bez imalo kontrole nad vlagom i protokom zraka gotovo je jamstvo da će se u roku par dana pretvoriti u zaboravljeni otpad.

I nije stvar samo u plastici. Čak i kad se bilje omota vlažnim papirom i stavi u vrećicu, prečesto završi zgnječeno među teškim voćem, bez zraka, natopljeno vlastitom vlagom. Rezultat je isti: ubrzano kvarenje, gubitak teksture i mirisa, i na kraju — bacanje.

Kako zaista (sa)čuvati svježu salatu i začinsko bilje | Author: Getty Images/Unspalsh Plastične vrećice ubrzavaju truljenje više nego što pomažu foto: Getty Images/Unspalsh

Ključ je u kontroli - i prostoru

Stručnjaci se slažu oko jedne stvari: ako želiš da ti bilje i salata potraju, moraš im omogućiti da dišu. To znači kontrolirati vlagu i osigurati dovoljno zraka. Najbolje rješenje su spremnici za pohranu hrane koji imaju mogućnost reguliranja vlage ili prozračnosti.

Zelena salata, špinat, rikola, peršin, korijander - svi oni vole umjerenu vlagu i minimalni pritisak. Treba ih umotati lagano, nikad čvrsto, jer pritisak na vlažne listove ubrzava raspadanje stanica.

Isto vrijedi i za elastične gumice i vezice: treba ih odmah skinuti jer zadržavaju vlagu i oštećuju nježne dijelove biljke. Zvuči kao sitnica, ali upravo ti mali detalji čine razliku između svježe vezice peršina koja traje tjedan dana i one koja se pretvori u tamnozelenu kašu do utorka.

Kako zaista (sa)čuvati svježu salatu i začinsko bilje | Author: Freepik Zelenje treba prostor, ne pritisak — neka diše foto: Freepik

Što koristi, a što ne

Plastične vrećice bez protoka zraka - ne. Čvrsti spremnici s otvorima za vlagu i dozu cirkulacije — da. Možeš koristiti i staklenke, ali važno je da unutra nije previše vlage i da biljke nisu zbijene.

Ako baš lisnato povrće mora u vrećicu, papirnati ručnik smješten u plastičnu vrećicu može pomoći, ali samo ako vrećica nije zgužvana ni stisnuta među ostalim stvarima

Idealno bi bilo izdvojiti ladicu u hladnjaku samo za bilje i lisnato povrće, kako bi se izbjeglo stiskanje i slučajni udarci, posebno kod voća koje ispušta etilen (poput jabuka ili banana), što dodatno ubrzava propadanje.

kruh Možda vas zanima... Kako čuvati kruh da što dulje ostane ukusan i mekan Špajza jagode Možda vas zanima... Kako sačuvati jagode da ne propadnu nakon 3 dana Špajza Kako čuvati đumbir Možda vas zanima... Doznaj kako produljiti svježinu đumbira Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.