Špajza 20. svibnja 2025.

Kako čuvati kruh da što dulje ostane ukusan i mekan

kruh
Kako da kruh dugo ostane svjež - prouči naše savjete
foto: Karolina Grabowska/Unsplash
Bez plijesni bez razočaranja kad otvoriš vrećicu... Evo kako čuvati kruh – domaći, kupovni, rustikalni ili tostirani – kako bi mu produžio vijek

Od svih namirnica koje svakodnevno koristimo, kruh je vjerojatno najnezamjenjiviji. Doručak, međuobrok, sendvič, juha, grickanje, tostiranje, pohanje… No koliko god bio svakodnevan, kruh je ujedno jedna od namirnica koje se najlakše i najbrže pokvare. Ili se osuše kao trijeska ili uhvate plijesan baš kad ti padne napamet iskoristiti kruh i napraviti topli sendvič.

Nije svaki kruh jednak

Najveća je pogreška tretirati sve vrste kruha jednako. Nisu svi isti niti im odgovara isti način skladištenja. Evo kako pametno čuvati svaku kategoriju – od netom pečenog sourdougha do šnite iz dućanske vrećice.

sourdough kruh Možda vas zanima... Slavni chef ima super ideju kako iskoristiti stari kruh Špajza

Ako pečeš kruh kod kuće ili ga kupuješ u pekarnici, znaj da takav kruh ne voli plastiku. U plastičnoj vrećici zarobljava se vlaga koja stvara idealne uvjete za razvoj plijesni. Umjesto toga, koristi platnenu krpu, voštani papir ili, još bolje, kutiju za kruh - dovoljno prozračnu da kruh diše, ali zatvorenu dovoljno da se ne osuši preko noći.

Izreži samo onoliko kruha koliko planiraš pojesti i ostatak ostavi netaknut. Cijeli kruh se suši znatno sporije od narezanog.

Kako čuvati kruh da što dulje ostane ukusan i mekan | Author: Anna Jakutajc-Wojtalik/Unsplash Sourdough voli papirnatu vrećicu i hladan, suh kutak kuhinje foto: Anna Jakutajc-Wojtalik/Unsplash

Kako čuvati sourdough kruh

Dobar sourdough kruh prirodno je otporan na plijesan zahvaljujući mliječnoj kiselini iz fermentacije. No svejedno se može osušiti brže nego što stigneš razmazati maslac.

Ključ je isti: nemoj ga rezati unaprijed, već ga čuvaj u smeđoj papirnatoj vrećici, ili u platnenoj vrećici u zatvorenoj kutiji. Sourdough će tako trajati do tjedan dana, a ako ti ostane višak, možeš ga bez problema zamrznuti – i vratiti u život u pećnici.

Paul Hollywood Možda vas zanima... Slavni Paul Hollywood zna sve tajne sourdough tijesta Recepti

Kako sačuvati svježinu 'običnog' kupovnog kruha

Većina kupovnog kruha dolazi u plastičnoj ambalaži i s dodanim konzervansima, zbog čega bez problema može stajati 5 do 7 dana. Ako ti to odgovara – ostavi ga tako.

No čim otvoriš vrećicu, pazi da je dobro zatvoriš, najbolje zatvaračem ili u kutiji na suhom mjestu, daleko od štednjaka. Ako je kruh bez konzervansa, a mnogi moderni brendovi idu tim putem, razdijeli ga: jedan dio za ovaj tjedan, ostatak u zamrzivač.

Assortment of different types of bread, loaf, baguettes, made of wheat, rye organic flour on leaven, isolated on white background. Bakery and healthy food concept. Natural biologial products. | Author: wayhomestudio/Unsplash Zamrzavanje kruha je zapravo pametan potez foto: wayhomestudio/Unsplash

Kruh u zamrzivaču može trajati do 3 mjeseca

Bez obzira na vrstu, kruh se odlično zamrzava. Cijeli, narezani, topli, hladni – važno je samo da ga dobro umotaš u plastičnu foliju i zatim spremiš u vrećicu za zamrzavanje.

Na pravilan način zamrznut kruh u zamrzivaču može stajati i do 3 mjeseca. Narezan kruh se lako odmrzava komad po komad. Cijeli kruh odmrzni na sobnoj temperaturi, a zatim zagrij u pećnici na 180 °C desetak minuta za efekt svježe pečenog kruha. Razlika je nevjerojatna.

kruh Možda vas zanima... Kako zamrznuti kruh da bi ostao savršeno svjež Špajza

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.