Borovnice nisu čarobna namirnica koja će preko noći riješiti sve, ali su itekako vrijedan dodatak prehrani… Ove bobice pune su antioksidansa, spojeva koji u tijelu neutraliziraju štetne slobodne radikale i pomažu u zaštiti stanica od oštećenja.
Redovita konzumacija borovnica povezuje se sa zdravljem srca, mozga, boljom kontrolom šećera u krvi i smanjenjem upala. Njihova snaga je u raznolikosti antioksidansa koje sadrže.
Najzastupljeniji su antocijanini, biljni pigmenti zaslužni za prepoznatljivu tamnoplavu boju borovnica. Oni pomažu u zaštiti srca, mozga i smanjenju oksidativnog stresa.
Tu su i kvercetin, poznat po protuupalnom i imunološkom učinku, vitamin C koji podržava imunitet, klorogenska kiselina koja pomaže u kontroli šećera u krvi i resveratrol, često spominjan u kontekstu zaštite srca, a prisutan i u borovnicama. Zajedno djeluju kao prirodni štit tvog organizma.
Antioksidansi iz borovnica pomažu u zaštiti stanica
Kada je najbolje jesti borovnice
Znanost zasad ne pokazuje da postoji određeno doba dana kada bi trebalo jesti borovnice kako bi se antioksidansi najbolje iskoristili. Važnije od toga je da ih jedeš redovito. Nije bitno hoćeš li ih ubaciti u jutarnji smoothie, pojesti šaku za užinu ili dodati kao slatku notu večeri – tijelo će ti zahvaliti na svakom unosu.
Kad pojedeš borovnice, razina antocijanina u tijelu naraste na nekoliko sati, a njihovi korisni učinci u organizmu mogu trajati i do dva dana. Zato je idealno uključivati borovnice nekoliko puta tjedno, a još je bolje ako postanu stalni dio tvoje prehrane.
Kako poboljšati iskoristivost antioksidansa iz borovnica
Ako želiš tijelu dati priliku da što bolje iskoristi dobre spojeve iz borovnica, postoje mali trikovi koji pomažu. Jedan od njih je da borovnice jedeš zajedno s namirnicama koje sadrže zdrave masnoće – primjerice, s orašastim plodovima, sjemenkama, avokadom ili žlicom maslaca od badema ili nekih drugih orašastih plodova, ali i s avokadom.
Masnoće pomažu boljoj apsorpciji antioksidansa. Kombinacija s proteinima također može imati pozitivan učinak.
Borovnice i zdrave masnoće iz avokada
Borovnice uz jogurt, sir ili chia puding nisu samo ukusna kombinacija, već i nutritivno promišljen obrok. Blendanje borovnica u smoothie ili umak pomaže razbiti stanične stijenke i tako olakšava tijelu pristup korisnim spojevima.
Svježe i zamrznute borovnice zadržavaju većinu svojih antioksidansa, pa su oba oblika dobar izbor. Ako kuhaš borovnice, neka to bude kratko, jer dulja termička obrada smanjuje vrijedne sastojke.
Kako borovnice uklopiti u prehranu? Lako!
Borovnice su zahvalne jer se mogu jesti u najrazličitijim oblicima, bez puno pripreme. Šaka svježih borovnica odlična je užina.
Možeš ih posuti po zobenoj kaši, chia pudingu ili dodati u salatu za malo slatko-kiselog kontrasta. Blendaj ih u smoothie s biljnim mlijekom, limunovim sokom ili svježim začinima.
Redovita konzumacija borovnica važnija je od savršenog tajminga
Borovnice umiješaj u jogurt ili ih pretvori u jednostavan preljev za salatu s malo balzamičnog octa i maslinova ulja. Borovnice možeš staviti u vodu s kriškama krastavca za lagano aromatizirano piće ili ih smrznuti zajedno s limunadom i koristiti kao ledene kockice koje piće čine posebnom ljetnom osvježenjem.
Važno je samo da borovnice postanu redoviti dio tvoje prehrane jer tada dolazi i korist koju nude.