09. svibnja 2016.

Pratite ove korake i skuhajte najbolju rižu ikada

Rižoto
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kada radite rižu kao prilog bitno je da zrna budu odvojena, nikako ljepljiva.

Kuhanje riže spada u osnove kulinarstva. Svi je kuhamo, a često su naša prva iskustva s kuhanjem bila vezana za rižu. Međutim, postoje neka pravila kako riža ne bi bila kašasta i ljepljiva. Miješati rižu ili ne, oprati je prije ili poslije kuhanja, koristi li se cjedilo, razni savjeti kruže kada je riža u pitanju. Ono što se svi slažu je da pri kuhanju riže treba biti nježan

Kada kuhate rižu kao prilog bitno je da zrna budu odvojena, nikako ljepljiva. Pratite ove korake i napravite savršenu rižu.

1. Odabir riže

Prvo što trebate napraviti je dobar odabir, ovisno o jelu koje pripremate odaberite pravilno rižu uz pomoć ovih savjeta: Znate li odabrati vrstu riže?

2. Oprati prije kuhanja 

Prije kuhanja rižu je potrebno obavezno oprati. Nikako nemojte koristiti cjedilo prilikom pranja, perite u posudi.

3. Omjer

Omjer vode i riže važan je kod kuhanja, na jednu šalicu riže idu dvije šalice vode. 

4. Kuhanje

U vrelu i posoljenu vodu ubacite rižu i kuhajte dok ne zavrije, a onda smanjite vatru i kuhajte još 15 do 20 minuta.

5. Poklopac je bitan

Prilikom kuhanja lonac držite poklopljen i nikako ne miješajte. 

6. Okus za kraj

Na kraju možete umiješati malo maslaca. Ako želite da riža dobije žućkastu boju možete dodati malo curryja ili kurkume prilikom kuhanja. 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.