Kuhanje riže spada u osnove kulinarstva. Svi je kuhamo, a često su naša prva iskustva s kuhanjem bila vezana za rižu. Međutim, postoje neka pravila kako riža ne bi bila kašasta i ljepljiva. Miješati rižu ili ne, oprati je prije ili poslije kuhanja, koristi li se cjedilo, razni savjeti kruže kada je riža u pitanju. Ono što se svi slažu je da pri kuhanju riže treba biti nježan.
Kada kuhate rižu kao prilog bitno je da zrna budu odvojena, nikako ljepljiva. Pratite ove korake i napravite savršenu rižu.
1. Odabir riže
Prvo što trebate napraviti je dobar odabir, ovisno o jelu koje pripremate odaberite pravilno rižu uz pomoć ovih savjeta: Znate li odabrati vrstu riže?
2. Oprati prije kuhanja
Prije kuhanja rižu je potrebno obavezno oprati. Nikako nemojte koristiti cjedilo prilikom pranja, perite u posudi.
3. Omjer
Omjer vode i riže važan je kod kuhanja, na jednu šalicu riže idu dvije šalice vode.
4. Kuhanje
U vrelu i posoljenu vodu ubacite rižu i kuhajte dok ne zavrije, a onda smanjite vatru i kuhajte još 15 do 20 minuta.
5. Poklopac je bitan
Prilikom kuhanja lonac držite poklopljen i nikako ne miješajte.
6. Okus za kraj
Na kraju možete umiješati malo maslaca. Ako želite da riža dobije žućkastu boju možete dodati malo curryja ili kurkume prilikom kuhanja.
Dobar tek!