Recenzije 21. siječnja 2017.

Biberon: Novo sjajno mjesto za burger i krumpiriće

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Na samom početku Preradovićeve ulice, gdje je donedavno obitavao Fugu Olive Bar i u neposrednoj blizini kultnih kafića i trgova metropole, otvoreno je nešto potpuno neočekivano...

Umjesto japanske kuhinje, u strogom smo centru metropole tako dobili mjesto koje se bazira na kvalitetnim burgerima i isto tako klasičnim pivima. Neočekivano iz tog razloga, jer je lokal prekrasno uređen, ugodan i kulturan, svaka je sitnica na svome mjestu, i prije bismo očekivali fine dining restoran, ili talijanski kutak nego – burgernicu... Ali, nikad se ništa ne smije suditi po vanjštini, pa tako ni hranu u Biberonu.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Inače, riječ je o firmi iz Splita, koja se nakon uspješnog poslovanja s istoimenim kafićem 1998. vlasnika Denisa Pavlovića, zatim bacila slastice, torte po narudžbi i „Free flow“ restorane, pa je tako ovaj lokal u Preradovićevoj 2 pod vodstvom Ivana Vukovića jedan nov odmak s kojim se tek zagrijavaju i traže novu nišu kojoj bi ponudili proizvode iz svoje stvarno široke palete.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Tako na meniju ima velik izbor tortilja, salata i općenito svega zgodnoga i niskokaloričnog, kako bi se zadovoljilo i one koji su došli kao pratnja onima koji su se namjerili na specijalitet lokala – burger.

Zagrebačka se scena pred koju godinu nemilosrdno zapalila za hamburgere, i od kasnonoćnog fast-fooda za 15-20 kuna postala hipsterska religija čije su cijene išle i do preko 100 kuna. Sve se svelo na to da danas imamo zanimljive i spasonosne pečenjare koje imaju burgere do 20 kuna (Bonita, Chubby Cheeks u Frankopanskoj), kao i fancy lokale s cijenama od 40-50 kuna – s prilozima.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Biberon se smjestio upravo u tu kategoriju, cijena Biberon burgera je 39 kuna, a s domaćim međimurskim krumpirićima – 49. Pa, krenimo s prvom sjajnom stavkom, a to su upravo hrskavi izvana, a mirisni i mekani iznutra, krumpirići, koji se prvo kuhaju, a tek onda stavljaju u fritezu. Rijetko gdje možete jesti tako fine kockice, a močite ih u Heinz kečap, po nama - prvi izbor među kupovnima.

Hamburger je velik, ne glomazan, ali ni premalen, 150 grama tijesta, i to od gospodina Morine, poznatog pekara koji stoji iza najboljih lepinja za ćevape u metropoli. Pecivo je bez sumnje, najbolje u gradu. Mekano a otporno, slatko i elastično, zapečeno sa svih strana, nepropusno i jednostavno savršeno.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen


Na njega ide domaći umak, 150 grama junetine s kromiranog roštilja (sami nabavljaju meso triput tjedno s domaćih farmi i onda kombiniraju dijelove), mrvicu pretanko razvaljane, ali apsolutno ukusne, bez suvišnih dodataka, po PS-u. Na meso ide pečena slanina, salata, rajčica, luk i krastavci, pa imamo jedan klasičan primjer namijenjen svim generacijama. Biberon burger je izvrstan, dojmljiv, vraća u prošlost i ne kinđuri se novitetima – igrač na sigurno i za svaku preporuku.

Prati ga kvalitetna vinska lista (Belje graševina vrhunsko 120 kn, dcl 17 kn, malvazija Coronica 170 kn, Belje cabernet sauvignon 150 kn, dcl 22 kn...) kao i cjelokupna paleta piva Zagrebačke pivovare – od Blue Moona do Tomislava. Što se tiče ljutine, tu je velikih osam vrsta svakojakih Tabasca...

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen


Što zamjeriti Biberonu? Možda bi trebao imati više vrsta burgera (za sada ih je pet: povrtni, chicken, BBQ, Biberon, tuna, cheeseburger – ali zašto ne više?), i neki perverzni domaći umačić, ali s ovakvim pecivom i krumpirićima, te osnovnim mesom na koje nemamo nikakve zamjerke – možda se radi o novom kultnome mjestu u koje će uskoro hrliti mesožderi sa svih strana svijeta? Početak obećava, pružite šansu Biberonu i uživajte u burgerima!

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen


Sve informacije i detalje potražite na Facebook stranici i webu.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.