Recenzije 18. rujna 2018.

Slijepo testiranje 18 burgera na Zg Burger Festivalu

foto: Sandro Sklepić
gastro postao gastro.24sata.hr
Nakon velikih 13 komada prošle godine, ovoga nas je puta čekao još veći izazov. Čak 18 kućica na Strossmayerovom trgu od 13. do 23. rujna nudi i po nekoliko vrsta burgera, a kako bismo još malo zapaprili čitavu stvar, odlučili smo se testiranje provesti na slijepo, bez favoriziranja i velikih ocjena na lijepe oči. Evo našeg suda!

Burgeri su pred nas stizali nasumičnim odabirom, a tek na kraju testiranja saznali smo o kojim je kućicama bila riječ. Burgere smo isprobali iz muškog i ženskog kuta - Lidija i Ribafish, novinarka i urednik Gastro.hr portala, ako ćemo iskreno, ovo su testiranje prošli bez i jedne ogrebotine, a ujutro se probudili svježiji no ikad. Što se burgera tiče, neki su nas iznenadili kreativnošću, neki nespojivim okusima, a neki nas podsjetili na najljepše dane naše mladosti.

 

Možda vas zanima... 13 komada: Veliko testiranje burgera! Recenzije

 

 | Author: Sandro Sklepić foto: Sandro Sklepić

 

1. Đurina Hiža

Isprobali smo, kako su nam kasnije rekli, Divljeg Đuru. Slojevi burgera na prvi su pogled izgledali divno, slasno i primamljivo, pa smo već na početku izgledu dali čistu peticu. Ribafish je oduševljen, skupljajući male gljive po stolu dodao kako bi pecivo eventualno začinio s malo sezama za još bolji izgled, a ako mora cjepidlačiti, umak od lisički i vrganja bio mu je mrvu prevrhnjast. Lidiju je ovaj burger oduševio i mogla bi ga jesti svaki dan. Fini spoj kremastih umaka, mesa u kojem su spojili junetinu, srnetinu i jelena i blagog umaka od poriluka, burger iz Đurine hiže lansirali su među top tri isprobana.

Ocjena: 5

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

 

2. El Toro

Meko brioche pecivo, junetina, cheddar, guacamole, špek, bbq umak i majoneza od limete na divan su se način spojili u burgeru s kućice El Tora. Složili smo se oko činjenice da je burger izgledom baš privlačan, avokado ga osvježava na najljepši način dok hrskava slanina daje sjajan završni touch. Još jedan odličan burger. Što li nas tek čeka, zapitali smo se već na početku.

Ocjena: 5

 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

 

3. ToTo's Burger Bar

Burger s kućice ToTo's-a nastavio bi ovaj niz izvrsnih okusa da kajmak nije preuzeo glavnu ulogu i prekrio okus mesa. Ribafishu je meso bilo malo previše papreno, ali mu se svidio bbq umak. Korektan burger, složili smo se. U svakom slučaju, ljubitelji kajmaka ostat će i više nego zadovoljni.

Ocjena: 3

 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

 

4. RougeMarin

RougeMarinov burger s lardom fajferice, recado pastom, ukiseljenim povrćem, regicom i majonezom od ajvara iznenadio nas je na više razina. Izgledao je lijepo, slojevi su se divno isticali, već pri dolasku na stol zamirisao je na ajvar, ljutina je bila taman pogođena, ali meso pomalo razočaravajuće. Pošteno ispečeno, u kombinaciji s ostatkom sastojaka ovaj nas je burger podsjetio na porciju tek korektnih ćevapčića. 

Ocjena: 3,5

 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

 

5. Burger Factory

U ovom nas je burgeru posebno oduševila poštena količina mladog luka i to što zbog intenzivne zelene boje i puno povrća izgleda poprilično zdravo. Prozvali smo ga zdravim burgerom na prvi pogled i dodijelili mu čistu četvorku!

Ocjena: 4

 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

 

6. Kascheta by My Way

Junetina, bbq umak, karamelizirani luk, pržena panceta, cheddar i salata u ovom su se ogromnom burgeru spojili na savršen način. Iako je rastavljanje burgera na dijelove nužno, kombinacija okusa toliko je dobra da smo nakon pet isprobanih burgera razmišljali da odmah naručimo još jedan Kaschetin. Ogroman, sočnog i odležalog, plemenitog mesa, izvrsno balansiranih sastojaka. Srećom, na vrijeme smo se zaustavili. Kascheta, čista petica!

Ocjena: 5

 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

 

7. Kitchen&Grill Plac

Placove burgere volimo u svim bojama, a ovog smo puta isprobali njihov klasični crni Plac burger. Velika količina salate od kupusa dala mu je lijepu svježinu, meso je bilo dobro ispečeno, a dodatak suncokretovih sjemenki bio je dobar hrskavi element. Dobar burger za usputno uživanje, onako, nakon posla, u prolazu, zasitan i korektan.

Ocjena: 3,5

 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

 

8. Good Food

Juneće meso u burgeru Good Fooda Ribafisha je odmah podsjetilo na pečenu vješalicu s roštilja, i to fino dimljenu. Cheddar sir je intenzivan, ali kombinaciju su definitivno popravili prženi luk i hrskava panceta koju bismo uz neku dobru seriju grickali svaki dan prije spavanja, za ljepše snove.

Ocjena: 3,5

 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

 

9. Mason Burger&Stuff

Ovaj je burger teško ocijeniti upravo zbog potpuno različitog koncepta koji njeguje Ivan Zidar, kreator Mason burgera, a koji se prepoznaje na prvu. Meko meso dimljeno u odležavanju i još mekše, maslačasto brioche pecivo tope se u ustima, dimljeni sir daje divan kick, a majoneza od pancete lijepu kremoznost. Lidija bi cijeli burger najradije pojela sama, Ribafishu je falila mrvica soli u mesu i sve je bilo mrvicu premasno, no ukupan dojam je čista petica. Nakon prošlogodišnje pobjede, manje nismo ni očekivali. Jednostavnost u najboljem obliku. Favorit!

Ocjena: 5

 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

 

10. Pod Zidom 4

Burger koji spaja mljevenu govedinu, dimljeni sir, bučine koštice i ulje, čvarke i pečenu slaninu s coleslaw salatom, a kreacija je Mate Jankovića za kućicu restorana Pod Zidom, na prvu nas je osvojio divnim slojevima i bojama. U burgeru prevladavaju okusi sira, no meso je drugačije od prethodnih burgera, pa mu dajemo i plus za inovativnost. Prije testiranja isprobali smo i drugu Jankovićevu kreaciju, onu s kozicama i, iako spaja poprilično neobične okuse, bio nam je za nijansu bolji od ovog.

P.S. Tu nam se spustio mrak, pa su fotografije u nastavku preuzete sa stranica Zagreb Burger Festivala.

Ocjena: 4

 

 | Author: Sandro Sklepić foto: Sandro Sklepić


11. Cellar Grill

Zeleni burger u Cellar grillu rade s viski umakom, četiri vrste topljenog sira, prženim lukom u kajenskom papru, soja sosom, kupusom, zelenom salatom i čitavim nizom drugih čuda. Iako burger izgleda lijepo, zbijeno meso nije naš prvi odabir, a sve umake s popisa nismo u potpunosti osjetili kod prvog, a ni kod drugog zalogaja. Može to i bolje!

S kraja nam je stola zamirisao i burger s fotografije, onaj s tartufima, intenzivan i zanimljivog izgleda, no ovaj, nažalost, nije ušao u testiranje.

Ocjena: 3

 

 | Author: Promo foto: Promo

 

12. The Burger Bar

Lijepog izgleda, no pomalo nezanimljivog mesa, burger Burger Bara sastojao se od light brioche peciva, umaka, pržene slanine, radiča i domaćeg bbq umaka. Tu je bio i umak od čak 21 sastojka kojeg nismo u potpunosti doživjeli, ali super hrskavi prženi luk bio nam je pun pogodak. "Ne bih ga odbio", rekao je Ribafish kod degustiranja ovog burgera.

Ocjena: 4

 

 | Author: Sandro Sklepić foto: Sandro Sklepić

 

13. BarbaQ

Ovaj burger izgledao je potpuno drugačije od svih, s dvostrukim mekim, slatkastim pecivom. Lidiji je pecivo bilo odlično, Ribafishu ipak malo preslatko, meso lijepo dimljeno, taman tol'ko kol'ko treba, a burger sveukupno za veliku četvorku.

Ocjena: 4

 

 | Author: BarBaQ foto: BarBaQ


14. Špiro

Klasičan burger s klasičnim sastojcima kao što su pljeskavica, cheddar, umak, povrće i špek, s prvim je zalogajem bio pomalo kiselkast, a već drugi zalogaj iznenadio je posebno izraženom slatkoćom. Zbijenog mesa, no s fino rastopljenim sirom, ovaj burger, nakon svih isprobanih, ostavio je dojam ručka kojem smo se veselili nekad. U osnovnoj školi.

Ocjena: 3

 

 | Author: Promo foto: Promo

 

15. 50 a burger&champagne bar

Debelo, sočno meso koje se lagano raspada pri svakom zalogaju, jednostavni dodaci poput cheddara, rajčice, kiselih krastavaca, umaka i crvenog luka, koji nas je posebno razveselio, ovaj je burger svrstao među top tri najfinija. "Mljac, ovakav si burger napravim doma i budem super ponosna na sebe", rekla je Lidija. "Konačno krastavci i pošteni luk", uzviknuo je Ribafish. Oduševljenje pred sam kraj, čista petica!

Ocjena: 5

 

 | Author: Promo foto: Promo

 

16. Submarine

Pomalo slatkast, ali fin, kremast, burger koji se na prvu čini gnjecav, no već u drugom trenutku topi se u ustima, Submarine burger od junetine, salate, dimljenog sira, dalmatinske pancete, kobasice crne slavonske svinje s domaćim bbq umakom, ostavio je odličan dojam. Iako poprilično siti, ovaj smo burger smazali do kraja, a to već dovoljno govori. Odličan!

Ocjena: 4,5

 

 | Author: Sandro Sklepić foto: Sandro Sklepić

 

17. The Garden Bar&Kitchen

Već na prvi pogled sasvim drugačiji, burger od janjetine s ras el hanoutom, pljeskavica punjena feta sirom, humus, coleslaw salata s grčkim jogurtom i metnom, spicy harrisa umak, a sve upakirano u finu, meku i taman žilavu lepinju, iznenadio nas je laganim okusima unatoč čitavom nizu sastojaka. "Sir je tako fino aromatičan", primijetio je Ribafish. Možda bismo bili zadovoljniji da smo ga isprobali na početku testiranja. Već poprilično siti, od ovog smo burgera odgrizli tek nekoliko zalogaja i odlučili kako je ovo ipak neka druga, fina i slasna, klasa koju bismo voljeli pojesti na nekom drugom mjestu.

 

 | Author: Promo foto: Promo

 

Ocjena: 3,5

18. Maredo Grill

Zadnji burger u ustima je ostavio maslačast okus i to je ono što nas je posebno osvojilo. Domaća junetina, domaći umak, marinirani prženi luk, špek, domaća kisela salata, iceberg salata, cheddar i fini, meki brioche na savršen su začin zaokružili ovo testiranje. "Svaki dio ovog burgera je baš ukusan, daj mu još jedan plusić od mene", rekao je Ribafish. "Ovaj burger ima baš sve, a okus maslaca koji ostaje u ustima najdraži mi je dio", dodala je Lidija. 

Ocjena: 5

 

 | Author: Promo foto: Promo

 

Testiranje smo preživjeli, a zatim, neodlučni kakvi jesmo, sa zadovoljnim osmijesima zaključili kako prvo mjesto dijelimo na Kaschetu i njihov sočan, slastan, ogroman burger i Masonov burger koji se od početka do kraja topi u ustima. Drugo mjesto odnosi Đurina Hiža, pridošlica na zagrebačkom Burger Festivalu sa svojim gljivastim burgerom za prste polizati, a treće mjesto dodjeljujemo 50 a burger&champagne baru i njihovom jednostavnom burgeru koji nas je pri kraju testiranja uspio oduševiti genijalnim okusima i natjerao nas da skupljamo mrvice sa stola.

Zagreb Burger Festival možete posjetiti do nedjelje, 23. rujna i uživati u svim najfinijim domaćim burgerima na jednom mjestu. Cijene nisu malene, ali posložite prioritete i vidimo se na Strossmayerovom trgu!

 

 | Author: Sandro Sklepić foto: Sandro Sklepić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.