Recenzije 29. studenoga 2018.

Najmekša teleća koljenica u metropoli!

foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Na mjestu gdje je donedavno bila pizzerija Berubambi, danas stoji natpis Smokeraj. Osnovni razlog tome je stroj za dimljenje Mojmira Žuvele koji nam je pripremio rijetko viđeni specijalitet!

Moj dragi susjed s Korčule davno je udicu i pribor za pecanje zamijenio hobijem koji je pretvorio u posao - inženjerskim stvaranjem smokera, velike peći i dimilice mesa koja se u jednom komadu od četristotinjak kilograma može ubaciti u svaku veću restoransku kuhinju.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Prvo mjesto u regiji gdje je postavio svoj BarBaQ je na Zelenom valu, nasuprot fakulteta za Biologiju na mjestu gdje je donedavno bio Berubambi. U podrumskom prostoru, uređenom kao u kakvoj Češkoj pivnici ništa ne odaje da se u dubini kuhinje krije ultramoderan aparat koji ne dimi nigdje osim tamo gdje treba – na unutra.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish


Napravili smo mali filmić za Facebook i pričekali da Mojmir iznese nešto novo. No, prvo je došlo nešto klasično, izvrsni, veliki, totalni value for money hamburgeri. Izvrsno pecivo, golema porcija, ne epohalno, ali za 45 kuna – više nego dobro. Razmišljamo što bi moglo biti sljedeće iz smokera pošto unutra idu i rakovi, glavonošci, povrće, ribe...

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish


Logično, došla su rebrica, nadimljena, sočna, a ipak ne premekana tako da se treba potruditi i boriti gotovo minutu s divnim, ukusnim mesom.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Pritom smo na stol dobili još par igrarija s Mojmirovim potpisom, kao što su popečci od povrća s pirovim brašnom i briljantan umak od tamarinda, kao i na grilu zapečeni terijaki kupus. Fantastika!

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish


A tada dolazi ona, teleća koljenica tretirana poput hrvatskih uglednika u Remetincu, 14 sati u smokeru, mekša od bakine duše kad vidi kako se unuk najeo. Nožem sam skoro probio stol kad sam prejako htio zarezati, ali za ovo meso vam je dovoljan samo jezik i nepce.

Fantastično, mirisno, mekano, ukusno, uz ne toliko dobar pomfrit od batata, coleslaw salatu i umak od hrena. Ili je koljenica bila toliko dobra da joj je nemoguće parirati? Uglavnom, za pamćenje!

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish


Koljenicu naručite dan ranije na Facebooku Smokeraja, a Mojmirove delicije uskoro pratite na Fuliranju, kao i lokalima na Krku i Splitu. Ali o tom, potom, prvo na koljenicu! Dobar tek.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.