Recenzije 23. ožujka 2017.

Tajne istočnjačke kuhinje: Chef Kiyoshi Hayamizu

foto: Matija Marcius
gastro postao gastro.24sata.hr
Kompaniju Kikkoman osnovala je prije više od 300 godina obitelj Mogi, stvorivši brand koji je danas popularan kao Kalodont među pastama za zube. Prisustvovali smo sjajnom cooking showu u zagrebačkom hotelu Hilton u organizaciji tvrtke NIKAS d.o.o. koja je i ekskluzivni distributer Kikkoman soja umaka za tržište RH, i naučili kako još bolje i kvalitetnije koristiti sojin umak, teriyaki umak, i još puno, puno toga...

Sojin umak prirodnim putem prolazi proces vrenja od najmanje šest mjeseci, crvenkasto-smeđe je boje i bez dodataka boja i aditiva. Prije više od 2.500 godina budistički su svećenici na putu iz Kine u Japan ponijeli i recept sojinog umaka, koji je zbog svoje punine okusa vrlo brzo postao vrlo popularan dodatak u prehrani.

 | Author: Matija Marcius foto: Matija Marcius

Za razliku od kineskog, koji se radio od graha, japanski se sojin umak počeo proizvoditi od pšenice, a danas ga koriste ljudi širom svijeta, kao baza salatnih dresinga, dipova, začina za roštilje, zaseban, ili u kombinaciji s brojnim namirnicama.

 | Author: Matija Marcius foto: Matija Marcius

Kompanija Kikkoman je poznat po svom logu koji sadrži riječi “kikko” (kornjačin oklop) i riječi “man” (10.000), a kako prema japanskoj legendi kornjače žive 10.000 godina, pa su stoga simbol sreće, bogatstva, i dugovječnosti – eto sjajnog imena za brend.

Prirodnim fermentiranjem proizveden i po originalnoj recepturi, Kikkoman soja umak osvaja prvo trpeze japanskih careva, a odmah potom i glavne nagrade na prvim EXPO ima 1873. u Beču i 1881. u Amsterdamu. Do danas je prisutan na svakom kontinentu, i ako još slučajno niste, vrijeme je da stvarno probate njegovu čarobnost u juhama, umacima ili sastavnim dijelom svakog roštilja.

 | Author: Matija Marcius foto: Matija Marcius

Na prezentaciji Kikkoman umaka u zagrebačkom hotelu Hilton, u organizaciji tvrtke NIKAS d.o.o. imali smo priliku gledati i kušati kako nas poznati japanski Chef Kiyoshi Hayamizu instruira na koji način upotrijebiti istočnjačke umake u raznim jelima.

Falša juha sa sojinim umakom podsjeća na bakine uratke kad si bolestan i to ti spasi život, dok su juha od bikovog repa i gusta juha od jastoga pak priča za sebe. Sojin umak je izvrsna ideja za startere poput carpaccia od brancina I hobotnice, škampa s chilli papričicama ili lagano prženih liganja.

 | Author: Matija Marcius foto: Matija Marcius

Od glavnih jela, naš japanski šef je spremio svježu ribu s umakom od raznih trava na vrućem tanjuru, zatim pileći teriyaki s umakom od leće i poriluka, kao i biftek u crvenom vinu. No, tu priči nije bio kraj jer smo naučili raditi i umake od češnjaka i papra, đumbir-teriyaki, i pogotovo jogurt-curry za uz janjetinu, kao i dipove – limun-majoneza, ljuta rajčica i kremozni wasabi.

Umjesto deserta, upoznali smo ponzu – miks soja umaka i limete, odnosno tartar umak i umak od rajčice s ponzuom.

 | Author: Matija Marcius foto: Matija Marcius

Poznati hrvatski šefovi, distributeri, novinari, svi su s guštom pratili događanja u kuhinji I uživali u djelićima majstorije gospodina Hayamizua. Ako još niste upoznali plodove Kikkomana, vrijeme je da ispravite tu nepravdu, i počastite se jelima koja tako divno mirišu na Aziju. Dobar tek!                                                                                                                                                             

Sve detalje o Kikkoman proizvodima potražite na ovom linku.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.