Recenzije 14. prosinca 2017.

Volite li crveni kavijar? Mi obožavamo...

foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Kavijar nije od onih namirnica, kojih poput luka, mlijeka, jaja ili maslaca mora biti u svakom domaćinstvu. Ali da je samo takva delikatesa, to svi dobro znamo, pa smo pogledali ponudu onih koji nas neće osiromašiti...

Iako je onaj najskuplji kavijar, Beluga, toliko skup da se sitne posudice u trgovinama drže pod ključem, kavijara ima više vrsta, prikladnih gotovo za svaki džep. Jer ako ste obožavatelj usoljene riblje ikre, teško će vam išta nadoknaditi to savršenstvo okusa.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Kavijar se inače jede sirov, ne drži ga se dugo na otvorenom, i ne preporučuje se konzumacija metalnom žličicom, bogat je bjelančevinama, nukleinskim kiselinama, natrijem (2 g/100 g) i vitaminom B12. Najviše se proizvodi u Rusiji, Kini, Iranu i Japanu, a najveći su svjetski izvoznici uz Kinu još i SAD i Italija. Prema preporuci FAO, kavijarom bi trebalo smatrati samo usoljenu ikru jesetre, dok salamurene riblje ikre drugih riba (smuđ, šaran, štuka, oslić, pastrva, losos, bakalar) ne bi smjele nositi taj naziv.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Prema izgledu, boji, okusu i mirisu razlikuju se: crni kavijar krupna zrna (Beluga), crveni kavijar (slabije kvalitete od crnoga), dimljeni kavijar (umjereno dimljen i sušen, svojstvene arome), prosušeni kavijar (smanjen udio vode), salamureni kavijar (sortirana ikra u rasolu s različitim dodatcima). Albino beluga je pak toliko rijetka da se plaća u čistom zlatu...

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Najpoznatiji, najraskošniji i najskuplji kavijar na svijetu, Beluga, dobiva se iz ribe koja živi u Kaspijskom jezeru. Divljoj jesetri (lat. huso-huso) treba 20 godina da sazre te postane izvor skupocjenih jajašaca, a manje je poznato da je to nekada do devedesetih godina prošlog stoljeća bila tek pučka hrana, a tek u novije vrijeme postao hit.

Danas je luksuzna roba i u Ukrajini i Rusiji, pa se dobiva uglavnom od uzgojene ribe, a nama je zapao za oko ovaj od lososa kojeg ima u ponudi u ukrajinskoj trgovini delikatesa (iako ima i bjeloruskih kolača i gruzijskih vina...) Boršč na Iblerovu trgu u Zagrebu (Vlaška 58).

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Iako ovdje imaju Belugu (1250 kuna posudica), Sibirsku jesetru (390 kn), Ketu (370 kn), Grbavca (90 kn) i Nerka kavijar (60 kn), norveški kavijar od lososa je trenutni hit u metropoli. A nekad se na sjeveru posluživao uz piće, poput kikirikija! Manje slan, nježniji, preporučen u kombinaciji s maslacem, iako nevjerojatno podsjeća na kuglice s ribljim uljem koje smo morali piti u djetinjstvu, izvrsna je okusa i arome, a svojom narančastom bojom je dodatni afrodizijak. Poslužuje se na malim šnitama kruha s maslacem, a ako ga ubacite u palačinke, dobit ćete blinji!

Nakon uživanja u kavijaru, saznali smo da ovdje možete nabaviti i boršč to go, vareniki i najbolje krastavce na svijetu, ali mi smo već ostali oduševljeni izborom kavijara. Osjećao sam se kao Alexis iz Dinastije, jako dobra namirnica, poput poljupca Male Sirene. Topla preporuka - naručite kavijar iz Boršča unaprijed, jer ga brzo nestajeDolazimo opet!

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.