Priprema mesne štruce zaista nije znanstvena fantastika, ali ipak trebaš pripaziti na nekoliko sitnica kako bi bila rahla, ali dovoljno kompaktna da se može lijepo narezati. Kako bi nedjeljni ručak bio apsolutni uspjeh, pripremili smo popis sitnica na koje moraš obratiti pozornost pri pripremi...
1. Masnoća je tvoj prijatelj!
Ako koristiš meso koje ima manji postotak masnoće, poput piletine ili puretine, svakako je dodaj. Masnoća će tijekom pečenja poprimiti tekuće stanje i natopit će mesnu štrucu, koja će na kraju biti savršeno sočna. Ako pak koristiš neki masniji komad mesa, nemoj pretjerivati. Tanka je granica između sočnog i masnog!
Omjer kojim se možeš voditi je 80:20 u korist mesa.
2. Povrće ima bitnu ulogu
Nikako nemoj preskočiti nasjeckano povrće ili pire od povrća, koji će također pridonijeti sočnosti, a još više okusu. Luk i mrkva su gotovo nezaobilazni, ali dobro će poslužiti i celer, paprika ili pire od buče.
Bilo bi dobro da prodinstaš nasjeckano povrće na maslinovom ulju kako bi omekšalo i otpustilo više okusa.
3. Što s krušnim mrvicama?
Uloga krušnih mrvica ili komada kruha je apsorpcija soka od pečenja i zadržavanje sočnosti. Bilo bi dobro da dodaš barem 15 % krušnih mrvica, ovisno o odabranom komadu mesa.
Ako su u pitanju puretina ili piletina, ili neko drugo meso s malo masnoće, dodatno namoči krušne mrvice u malo mlijeka ili u temeljcu.
4. Oprezno s miješanjem!
Nakon što pomiješaš sve sastojke u posudi, oprezno ih sjedini rukama ili drvenom žlicom. Ako pretjeraš, dobit ćeš kompaktnu smjesu koju ćeš trebati duže peći i vrlo vjerojatno će biti suha.
Naravno, isti savjet vrijedi i pri oblikovanju štruce. Stiskanje mesa u savršeni oblik zaista nije poželjno.
5. Visoka temperatura? Bolje ne...
Ako u nekom receptu primijetiš da se štruca treba peći na 200 ili više stupnjeva, vrlo vjerojatno je riječ o pogrešci. Idealna temperatura za pečenje je otprilike 160 stupnjeva. Trajat će duže, ali će štruca biti sočnija i ravnomjerno pečena.
Preostaje ti samo ispeći štrucu i ostaviti je na sobnoj temperaturi 10-ak minuta prije rezanja. Ako je kreneš rezati odmah nakon vađenja iz pećnice, iscurit će dobar dio onih finih sokova, a to bi bila prava šteta. Dobar tek!