Tajna dobrih domaćih raviola jest u tome da moraju biti mekani poput jastuka, super nježni i da se mogu puniti raznim nadjevima - a da se pri tome tijesto ne raspadne
Jedna od misija svakoga tko želi fino kuhati jest –napraviti domaću tjesteninu. Nakon što svladaš to umijeće i umijeće izrade domaćih lazanja, stepenicu više predstavlja izrada domaćih raviola. Tajna raviola koje rade poznati chefovi jest u tome da moraju biti mekani poput jastuka, super nježni i da se mogu puniti raznim nadjevima - a da se pri tome tijesto ne raspadne.
Ali prije nego što počneš, prihvati činjenicu da su domaći ravioli ‘projekt’. I ne pokušavaj ga izvoditi u utorak navečer nakon posla ili nogometnog treninga (ili nakon oboje).
Kao i za sve dobre stvari u životu, i za prave domaće raviole treba vremena… i ponavljanja! No jednom kada uloviš ‘tajnu’ pravljenja domaćih raviola, to će ti postati čista zabava, a njihova punjenja ovisit će samo o granicama tvoje kreativnosti.
Domaći ravioli
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Domaći ravioli punjeni sirom
45 MIN
pripreme
8 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
RAVIOLI
Sastojci
Brašno
100
g
Jaje
3
kom
Žumanjak
2
kom
Suncokretovo ulje
1
žlica
Sol
0,50
žličica
Sol
Papar
Muškatni oraščić
NADJEV
Sastojci
Ricotta
300
g
Jaje
1
kom
Ementaler
200
g
Parmezan
30
g
Krušne mrvice
2
žlica
Češnjak
1
kom
Postupak
Umijesi glatko tijesto od brašna, jaja, žumanjaka, žlice ulja i ½ žličice soli pa ga ostavi 60 minuta u hladnjaku.
Za nadjev izmiješaj ricottu, jaje, ementaler, parmezan, krušne mrvice i češnjak. Smjesu začini po vlastitom ukusu solju, paprom i muškatnim oraščićem.
Tijesto tanko razvaljaj po pobrašnjenoj plohi pa izreži krugove promjera 6 cm. Na svaki stavi po 2 žličice nadjeva, rubove premaži s malo vode, preklopi da dobiješ polukružne jastučiće, pa pritisni rubove da se zalijepe (prstima, vilicom…).
Tako pripremljene raviole kuhaj u kipućoj slanoj vodi oko 5 minuta.
Ne gasi ekran dok kuham
Domaći ravioli punjeni sirom
45 MIN
pripreme
8 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
RAVIOLI
Sastojci
Brašno
100
g
Jaje
3
kom
Žumanjak
2
kom
Suncokretovo ulje
1
žlica
Sol
0,50
žličica
Sol
Papar
Muškatni oraščić
NADJEV
Sastojci
Ricotta
300
g
Jaje
1
kom
Ementaler
200
g
Parmezan
30
g
Krušne mrvice
2
žlica
Češnjak
1
kom
Postupak
Umijesi glatko tijesto od brašna, jaja, žumanjaka, žlice ulja i ½ žličice soli pa ga ostavi 60 minuta u hladnjaku.
Za nadjev izmiješaj ricottu, jaje, ementaler, parmezan, krušne mrvice i češnjak. Smjesu začini po vlastitom ukusu solju, paprom i muškatnim oraščićem.
Tijesto tanko razvaljaj po pobrašnjenoj plohi pa izreži krugove promjera 6 cm. Na svaki stavi po 2 žličice nadjeva, rubove premaži s malo vode, preklopi da dobiješ polukružne jastučiće, pa pritisni rubove da se zalijepe (prstima, vilicom…).
Tako pripremljene raviole kuhaj u kipućoj slanoj vodi oko 5 minuta.
Ravioli s kaduljom
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Ravioli s kaduljom
2 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Češnjak
2
režanj
Kadulja - list
15
kom
Domaći ravioli punjeni ricottom
800
g
Maslac
5
žlica
Sol
Postupak
Češnjak nasitno nasjeckaj, a kadulju operi i posuši. Zakuhaj dosta posoljene vode pa kuhaj raviole u kipućoj vodi oko 5 minuta.
U tavici rastopi maslac, propirjaj češnjak, dodaj kadulju te propirjaj. Raviole izvadi iz vode, ocijedi, rasporedi na 4 tanjura te prelij maslacem s kaduljom.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.