Recepti Tjestenina 15. veljače 2025.

RECEPT DANA Napravi odlične domaće raviole

Tjestenina
45 MIN
8 MIN
4
SREDNJE
ravioli
Domaći ravioli
foto: Davide Ragusa/Unsplash
Tajna dobrih domaćih raviola jest u tome da moraju biti mekani poput jastuka, super nježni i da se mogu puniti raznim nadjevima - a da se pri tome tijesto ne raspadne

Jedna od misija svakoga tko želi fino kuhati jest – napraviti domaću tjesteninu. Nakon što svladaš to umijeće i umijeće izrade domaćih lazanja, stepenicu više predstavlja izrada domaćih raviola. Tajna raviola koje rade poznati chefovi jest u tome da moraju biti mekani poput jastuka, super nježni i da se mogu puniti raznim nadjevima - a da se pri tome tijesto ne raspadne. 

tjestenina kviz Možda vas zanima... KVIZ Prepoznaješ li 10/10 vrsta tjestenine? Kviz

 | Author: Shutterstock Domaći ravioli foto: Shutterstock

Domaći ravioli su - projekt, traže vremena

Ali prije nego što počneš, prihvati činjenicu da su domaći ravioli ‘projekt’. I ne pokušavaj ga izvoditi u utorak navečer nakon posla ili nogometnog treninga (ili nakon oboje).

Kao i za sve dobre stvari u životu, i za prave domaće raviole treba vremena… i ponavljanja! No jednom kada uloviš ‘tajnu’ pravljenja domaćih raviola, to će ti postati čista zabava, a njihova punjenja ovisit će samo o granicama tvoje kreativnosti.

 | Author: Shutterstock Domaći ravioli foto: Shutterstock

Ne gasi ekran dok kuham

Domaći ravioli punjeni sirom
45 MIN
pripreme
8 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
RAVIOLI
Sastojci
  • Brašno 100 g
  • Jaje 3 kom
  • Žumanjak 2 kom
  • Suncokretovo ulje 1 žlica
  • Sol 0,50 žličica
  • Sol
  • Papar
  • Muškatni oraščić
NADJEV
Sastojci
  • Ricotta 300 g
  • Jaje 1 kom
  • Ementaler 200 g
  • Parmezan 30 g
  • Krušne mrvice 2 žlica
  • Češnjak 1 kom
Postupak
  1. Umijesi glatko tijesto od brašna, jaja, žumanjaka, žlice ulja i ½ žličice soli pa ga ostavi 60 minuta u hladnjaku. 


  2. Za nadjev izmiješaj ricottu, jaje, ementaler, parmezan, krušne mrvice i češnjak. Smjesu začini po vlastitom ukusu solju, paprom i muškatnim oraščićem.


  3. Tijesto tanko razvaljaj po pobrašnjenoj plohi pa izreži krugove promjera 6 cm. Na svaki stavi po 2 žličice nadjeva, rubove premaži s malo vode, preklopi da dobiješ polukružne jastučiće, pa pritisni rubove da se zalijepe (prstima, vilicom…).


  4. Tako pripremljene raviole kuhaj u kipućoj slanoj vodi oko 5 minuta.


Ne gasi ekran dok kuham

Domaći ravioli punjeni sirom
45 MIN
pripreme
8 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
RAVIOLI
Sastojci
  • Brašno 100 g
  • Jaje 3 kom
  • Žumanjak 2 kom
  • Suncokretovo ulje 1 žlica
  • Sol 0,50 žličica
  • Sol
  • Papar
  • Muškatni oraščić
NADJEV
Sastojci
  • Ricotta 300 g
  • Jaje 1 kom
  • Ementaler 200 g
  • Parmezan 30 g
  • Krušne mrvice 2 žlica
  • Češnjak 1 kom
Postupak
  1. Umijesi glatko tijesto od brašna, jaja, žumanjaka, žlice ulja i ½ žličice soli pa ga ostavi 60 minuta u hladnjaku. 


  2. Za nadjev izmiješaj ricottu, jaje, ementaler, parmezan, krušne mrvice i češnjak. Smjesu začini po vlastitom ukusu solju, paprom i muškatnim oraščićem.


  3. Tijesto tanko razvaljaj po pobrašnjenoj plohi pa izreži krugove promjera 6 cm. Na svaki stavi po 2 žličice nadjeva, rubove premaži s malo vode, preklopi da dobiješ polukružne jastučiće, pa pritisni rubove da se zalijepe (prstima, vilicom…).


  4. Tako pripremljene raviole kuhaj u kipućoj slanoj vodi oko 5 minuta.


 | Author: Shutterstock Ravioli s kaduljom foto: Shutterstock

Ne gasi ekran dok kuham

Ravioli s kaduljom
2 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Češnjak 2 režanj
  • Kadulja - list 15 kom
  • Domaći ravioli punjeni ricottom 800 g
  • Maslac 5 žlica
  • Sol
Postupak
  1. Češnjak nasitno nasjeckaj, a kadulju operi i posuši. Zakuhaj dosta posoljene vode pa kuhaj raviole u kipućoj vodi oko 5 minuta.


  2. U tavici rastopi maslac, propirjaj češnjak, dodaj kadulju te propirjaj. Raviole izvadi iz vode, ocijedi, rasporedi na 4 tanjura te prelij maslacem s kaduljom.


Možda vas zanima... Džepići ili ravioli od tikvica punjeni špinatom i ricottom Recepti Možda vas zanima... Napravi bezglutenske raviole s fantastičnim nadjevima Kolumne Možda vas zanima... Domaći ravioli s telećom jetrom u juhi od telećih kosti Špajza

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 13:38 03. Ožujak 2023.

    Njam👌👨‍🍳