Recepti 01. ožujka 2024.

RECEPT DANA Napravi odlične domaće raviole

Domaći ravioli
Domaći ravioli foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Tajna dobrih domaćih raviola jest u tome da moraju biti mekani poput jastuka, super nježni i da se mogu puniti raznim nadjevima - a da se pri tome tijesto ne raspadne

Jedna od misija svakoga tko želi fino kuhati jest – napraviti domaću tjesteninu. Nakon što svladaš to umijeće i umijeće izrade domaćih lazanja, stepenicu više predstavlja izrada domaćih raviola. Tajna raviola koje rade poznati chefovi jest u tome da moraju biti mekani poput jastuka, super nježni i da se mogu puniti raznim nadjevima - a da se pri tome tijesto ne raspadne. 

 

Možda vas zanima... Džepići ili ravioli od tikvica punjeni špinatom i ricottom Recepti

 

 | Author: Shutterstock Domaći ravioli foto: Shutterstock

Domaći ravioli su - projekt, traže vremena

Ali prije nego što počneš, prihvati činjenicu da su domaći ravioli ‘projekt’. I ne pokušavaj ga izvoditi u utorak navečer nakon posla ili nogometnog treninga (ili nakon oboje).

Kao i za sve dobre stvari u životu, i za prave domaće raviole treba vremena… i ponavljanja! No jednom kada uloviš ‘tajnu’ pravljenja domaćih raviola, to će ti postati čista zabava, a njihova punjenja ovisit će samo o granicama tvoje kreativnosti.

 | Author: Shutterstock Domaći ravioli foto: Shutterstock

 

Domaći ravioli punjeni sirom

Sastojci - za raviole: 

  • 400 g brašna
  • 3 jaja
  • 2 žumanca
  • žlica ulja
  • ½ žličice soli
  • sol, papar i muškatni oraščić

Sastojci - za nadjev:

  • 300 g ricotte
  • 1 jaje
  • 200 g naribanog ementalera
  • 30 g parmezana
  • 1-2 žlice krušnih mrvica
  • 1 češanj češnjaka

 

Možda vas zanima... Napravi bezglutenske raviole s fantastičnim nadjevima Kolumne

 

Postupak:

  1. Umijesi glatko tijesto od brašna, jaja, žumanjka, žlice ulja i ½ žličice soli pa ga ostavi 60 minuta u hladnjaku. 
  2. Za nadjev izmiješaj ricottu, jaje, ementaler, parmezan, krušne mrvice i češnjak. Smjesu začini po vlastitom ukusu solju, paprom i muškatnim oraščićem.
  3. Tijesto tanko razvaljaj po pobrašnjenoj plohi pa izreži krugove promjera 6 cm. Na svaki stavi po 2 žličice nadjeva, rubove premaži s malo vode, preklopi da dobiješ polukružne jastučiće, pa pritisni rubove da se zalijepe (prstima, vilicom…).
  4. Tako pripremljene raviole kuhaj u kipućoj slanoj vodi oko 5 minuta.

 

Možda vas zanima... Domaći ravioli s telećom jetrom u juhi od telećih kosti Špajza

 

 | Author: Shutterstock Ravioli s kaduljom foto: Shutterstock

 

Ravioli s kaduljom

(za 4 osobe, srednje zahtjevno, 10 minuta)

Sastojci:

  • 2 češnja češnjaka
  • 15 listića kadulje
  • 800 g raviola punjenih ricottom
  • 5 žlica maslaca
  • sol

Postupak:

  1. Češnjak nasitno nasjeckaj, a kadulju operi i posuši. Zakuhaj dosta posoljene vode pa kuhaj raviole u kipućoj vodi oko 5 minuta.
  2. U tavici rastopi maslac, propirjaj češnjak, dodaj kadulju te propirjaj. Raviole izvadi iz vode, ocijedi, rasporedi na 4 tanjura te prelij maslacem s kaduljom.

 | Author: Floren M. Surace/Pexels Domaći ravioli foto: Floren M. Surace/Pexels

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 13:38 03. Ožujak 2023.

    Njam👌👨‍🍳