Jedna od misija svakoga tko želi fino kuhati jest – napraviti domaću tjesteninu. Nakon što svladaš to umijeće i umijeće izrade domaćih lazanja, stepenicu više predstavlja izrada domaćih raviola. Tajna raviola koje rade poznati chefovi jest u tome da moraju biti mekani poput jastuka, super nježni i da se mogu puniti raznim nadjevima - a da se pri tome tijesto ne raspadne.
Domaći ravioli su - projekt, traže vremena
Ali prije nego što počneš, prihvati činjenicu da su domaći ravioli ‘projekt’. I ne pokušavaj ga izvoditi u utorak navečer nakon posla ili nogometnog treninga (ili nakon oboje).
Kao i za sve dobre stvari u životu, i za prave domaće raviole treba vremena… i ponavljanja! No jednom kada uloviš ‘tajnu’ pravljenja domaćih raviola, to će ti postati čista zabava, a njihova punjenja ovisit će samo o granicama tvoje kreativnosti.
Domaći ravioli punjeni sirom
Sastojci - za raviole:
- 400 g brašna
- 3 jaja
- 2 žumanca
- žlica ulja
- ½ žličice soli
- sol, papar i muškatni oraščić
Sastojci - za nadjev:
- 300 g ricotte
- 1 jaje
- 200 g naribanog ementalera
- 30 g parmezana
- 1-2 žlice krušnih mrvica
- 1 češanj češnjaka
Postupak:
- Umijesi glatko tijesto od brašna, jaja, žumanjka, žlice ulja i ½ žličice soli pa ga ostavi 60 minuta u hladnjaku.
- Za nadjev izmiješaj ricottu, jaje, ementaler, parmezan, krušne mrvice i češnjak. Smjesu začini po vlastitom ukusu solju, paprom i muškatnim oraščićem.
- Tijesto tanko razvaljaj po pobrašnjenoj plohi pa izreži krugove promjera 6 cm. Na svaki stavi po 2 žličice nadjeva, rubove premaži s malo vode, preklopi da dobiješ polukružne jastučiće, pa pritisni rubove da se zalijepe (prstima, vilicom…).
- Tako pripremljene raviole kuhaj u kipućoj slanoj vodi oko 5 minuta.
Ravioli s kaduljom
(za 4 osobe, srednje zahtjevno, 10 minuta)
Sastojci:
- 2 češnja češnjaka
- 15 listića kadulje
- 800 g raviola punjenih ricottom
- 5 žlica maslaca
- sol
Postupak:
- Češnjak nasitno nasjeckaj, a kadulju operi i posuši. Zakuhaj dosta posoljene vode pa kuhaj raviole u kipućoj vodi oko 5 minuta.
- U tavici rastopi maslac, propirjaj češnjak, dodaj kadulju te propirjaj. Raviole izvadi iz vode, ocijedi, rasporedi na 4 tanjura te prelij maslacem s kaduljom.