Jedan od onih kolača koje volimo u svim svečarskim prigodama definitivno su breskvice.Otkrivamo nekoliko trikova kako da ti više nikad ne budu suhe
Postoje razne inačice recepta za breskvice – od onih bez alkohola jer ih obožavaju i djeca, do onih s raznim dodacima u smjesu kojom se spajaju dvije polovice ovih divnih kolačića. U nekim krajevima se, primjerice, tradicionalno u tijesto dodaje svinjska mast što ovim sitnim kolačićima daje prhkost, pa domaće breskvice nikad nisu onako suhe kao kupovne!
Osim toga, prije nego se uvaljaju u kristal šećer, preporučuje se umočiti polovice u mlijeko s dodatkom arome jagode – to će im dati sočnost i mekoću! Imamo najbolji, starinski recept za breskvice koji možeš obogatiti ovim idejama i sastojcima, a obavezno u svaku zapikni i par listića mente...
Što se tiče rakije, ona od bresaka bila bi najbolja, ali poslužit će i bio koja druga rakija.
Breskvice
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Breskvice - starinski recept
60 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
Žumanjak
6
kriška
Oštro brašno
175
g
Glatko brašno
175
g
Maslac
280
g
Šećer u prahu
160
g
Prašak za pecivo
1
kom
Vanilin šećer
2
kom
Rakija
30
ml
Maslac
150
g
Šećer u prahu
150
g
Mljeveni orasi
150
g
Šećer
1
šalica
Ekstrakt jagode
Ekstrakt mente
Listići mente
Postupak
Žumanjke propasiraj, dodaj brašno izmiješano s praškom za pecivo, maslac, šećer u prahu, vanillin-šećer I breskovaču.
Zamijesi tijesto i ostavi ga stajati oko 1 sat.
Oblikuj male kuglice, složi ih na namašćeni pleh i peci na temperaturi od 160 stupnjeva. Kuglice ne smiju biti jako pečene (ne smiju se zažariti).
Kremu pripremi tako da maslac i šećer u prahu pjenasto umiješaš pa dodaš mljevene orahe.
Ohlađene kuglice spajaj pripremljenom kremom. Dobivene breskvice oboji ekstraktom jagode i mente te ih uvaljaj u kristal šećer.
Iako su oni uglavnom zaštitni znak Božića, i na uskrsnom stolu uvijek je dobro, uz pincu, orehnjaču i makovnjaču, poslužiti i neke sitne kolačiće, pa ti uz breskvice donosimo još nekoliko ideja...
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.