Recepti 12. rujna 2016.

Brudet - najbolji recepti za omiljeno riblje jelo

Brudet
foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Ono što mi znamo kao brujet, Talijani zovu brodetto, Francuzi bouillabaisse, a Brazilci moqueca. Ono što je svima zajedničko je svježa riba kuhana u velikom loncu

Obilje ribe i morskih plodova sastavni su dio mediteranske kuhinje te mnogih priobalnih dijelova svijeta. Svaki od njih sadrži svoj izvorni recept za kuhanje više vrsta riba u jednom loncu, a najčešće se ovakvo jelo naziva brudetom. Kako se talijanski brodetto širio jadranskom obalom, a zatim i dalje, mijenjao je ime.

Preimenovan je već i u svojoj domovini u “broetto”, kod nas se naziva brudet, često i brujet, dok su ga Grci prekrstili u “bourdeto”. Iako je sigurno da je nekoć bilo jelo siromašnog puka, neki tvrde kako je upravo riblji brudet bio poslužen na Posljednjoj večeri. Dalmatinski brudet priprema se od plave i bijele ribe. Najčešće koriste ugor, škarpinu, trilja, palamidu, rumbac, tunu i lokardu, iako se može pripremati i od mekušaca.

Ribu se preporučuje prije prženja uvaljati u brašno kako se tijekom kuhanja ne bi raspala. Na istom ulju pržite sjeckani luk i češnjak, dodajte rajčice, zalijte vinom i vodom te ukuhajte umak. U njega vratite popržene komade ribe i kuhajte na laganoj vatri. Brudet ne treba miješati nego samo protresti kako se sastojci ne bi zalijepili za dno. Kao prilog se tradicionalno najčešće poslužuje palenta.

U neke vrste brudeta se ukuhava i krumpir, poput brudeta od sušenog ugora ili bakalara. Posebnost neretvanske doline i njene okolice je tamošnji brudet koji se priprema od jegulja, žaba i cipala. Od začina se još dodaje i ljuta crvena neretvanska paprika. Jedan od najpopularnijih brudeta je “bouillabaisse”, riblja juha francuskog puka, koja se priprema od najmanje osam vrsta riba i mekušaca.

brudet | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Izvorno se “bouillabaisse” priprema od ugora, grdobine, škampi, kozica, sipa, kokota, liganja, škarpina i dagnji. Brazilci u ovakvu mješavinu ribe i morskih plodova dodaju i malo kokosova mlijeka, a “moqueca” je tradicionalno jelo brazilske pokrajine Bahia, koje obiluje ribom i plodovima mora, ali i voćem poput banana i kokosa, te kokosova mlijeka.

Donosimo vam nekoliko recepata za brudet:

Brudet: Koliko ribe - toliko okusa

Brudet - okusi i mirisi mora u tanjuru

Viški brudet na Bracin način

Ovako savršen brudet morate jednostavno napraviti sami

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.