Poznati talijanski specijalitet trofie con salsa di noci alla Genovese zapravo je tjestenina s umakom od oraha i tradicionalno jelo iz Ligurije u sjeverozapadnoj Italiji. Iako nije baš tako poznat kao pesto Genovese (pesto od bosiljka), umak od oraha još je jedna ukusna vrsta ligurijskog pesta. I postupak pripreme je vrlo jednostavan!
Povijest umaka od oraha
Kao i druge vrste pesta, ligurski umak od oraha prvotno se radio uz pomoć tučka i mužara i bio je začin mnogim jelima. Prema nekim zapisima, vjerojatno je da je baš ovaj umak prethodio ‘slavnijem’ pestu od bosiljka.
Izvorno su Genovese umak od oraha nazivali 'agliata bianca' ili 'agliata alle noci' (agliata od oraha). Agliata je, inače, ligurski umak od češnjaka koji potječe iz starog Rima. Pravi se od češnjaka, maslinovog ulja, krušnih mrvica i octa. Najčešće se posluživao uz meso i ribu.
A kakav bi to talijanski specijalitet bio da u njemu zvijezda nije tjestenina? Zato donosimo ovaj jednostavni, ali bogat okusima recept za mašnice – ne samo da izgledaju atraktivno nego su i savršenog okusa.
Mašnice s umakom od oraha
Sastojci (za 4 osobe):
- 50 g maslaca
- 150 g mljevenih oraha
- 50 g parmezana
- 3 žlice vrhnja za kuhanje
- 500 g tjestenine u obliku mašnica
- nekoliko oraha u komadu
- sol i papar
- začinsko bilje
Postupak:
- Zagrij u loncu 50 g maslaca da se zapjeni, a zatim dodaj 150 g mljevenih oraha, 50 g ribanog parmezana i 3 žlice vrhnja za kuhanje pa ostavi umak da krčka 3-4 minute na tihoj vatri uz stalno miješanje.
- Skuhaj al dente tjesteninu u većoj količini posoljene vode, prema uputama s pakiranja.
- Potom ocijedi tjesteninu, ali sačuvaj oko 80 ml vode od kuhanja. Ostavi mašnice da se ocijede, dobro ih izmiješaj s umakom od oraha i sačuvanom tekućinom od kuhanja pa sve pikantno posoli i popapri.
- Tjesteninu po želji ukrasi listićima začinskog bilja i polovicama oraha te je odmah posluži.