Jednostavna riblja juha od školjki i bijele ribe kuhana u bogatom umaku od rajčice, vina i aromatičnog povrća kao stvorena za one koji vole kad more završi u tanjuru
Cioppino nije samo recept nego i priča o imigrantima, o ribarima talijanskog i portugalskog podrijetla koji su krajem 19. stoljeća u San Franciscu nostalgiju liječili upravo ovom gustom, slasnom i zasitnom ribljom juhom.
U nju su stavljali ono što su taj dan ulovili – školjke, rakove, škampe, ribu – i kuhali s vinom, rajčicama, češnjakom i začinskim biljem. Danas je cioppino simbol domaće kuhinje s obale Kalifornije, ali i primjer kako jednostavno spojiti Mediteran i Ameriku u jednom loncu.
Cioppino zvuči komplicirano, ali se zapravo radi o receptu koji traži vrlo malo pripreme. Većina kuhanja događa se u jednoj posudi, uz minimalno kuhanje. Ključno je poštovati redoslijed dodavanja sastojaka kako bi sve vrste morskih plodova bile savršeno kuhane – školjke se samo otvaraju, riba ostaje cijela, a škampi ostaju sočni.
Recept za cioppino je u nastavku...
Cioppino
foto: Vicky Nathan/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Cioppino
20 MIN
pripreme
47 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Maslinovo ulje
1
žlica
Komorač
1
kom
Luk
1
kom
Češnjak
4
režanj
Chili pahuljice
0,25
žličica
Sol
0,25
žličica
Koncentrat rajčice
170
g
Bijelo vino
0,75
šalica
Sjeckana rajčica iz konzerve
1
kom
Voda
2
šalica
Lovorov list
2
kom
Vongole
12
kom
Dagnje
500
g
Kozice
12
kom
Fileti bijele ribe
2
kom
Svježi peršin
Sourdough kruh
Postupak
U velikom loncu zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckane komorač, luk i češnjak, chili pahuljice i sol. Pirjaj 6–8 minuta dok povrće ne omekša i zamiriše.
Umiješaj koncentrat rajčice i kuhaj 3 minute, dok ne potamni (do boje cigle) i prestane se lijepiti za dno lonca.
Dodaj suho bijelo vino i kuhaj 1 minutu da alkohol ispari. Zatim dodaj sjeckane rajčice, vodu i lovor. Pokrij i kuhaj na laganoj vatri 20–25 minuta kako bi se okusi povezali. Po potrebi dolij još tekućine za željenu gustoću.
Ubaci vongole i dagnje. Pokrij i kuhaj 5–6 minuta dok se ne otvore. Zatim dodaj kozice i ribu, pokrij i kuhaj još 8–10 minuta, uz jedno okretanje, dok kozice ne postanu ružičaste, a riba ne bude posve kuhana. Ukloni sve školjke koje se nisu otvorile i izvadi lovor.
Po vrhu pospi sjeckani peršin ili listove komorača. Posluži toplo, uz kruh za umakanje ili preko kuhane tjestenine, ako želiš obilniji obrok.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
265 kcal
13 %
MASTI
1,00 g
1 %
KOLESTEROL
0,83 g
0 %
UH
27,00 g
9 %
PROTEINI
28,00 g
56 %
Recept je fleksibilan: koristi školjke i ribu koje nađeš svježe, zamijeni vino temeljcem ako trebaš bezalkoholnu verziju, dodaj repove jastoga, lignje ili Jakobove kapice ako želiš svečanu varijantu.