Recepti 14. ožujka 2018.

Dan čipsa proslavite grickanjem domaćih verzija

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Danas još jednom besramno preuzimamo i slavimo jednu američku tradiciju – Nacionalni dan čipsa.

Čips je svevremenska grickalica, baš poput kokica, i teško nam je zamisliti druženja ili filmske večeri bez hrskanja. Navodno je produkt frustracije jednog američkog chefa iz 19. stoljeća, koji nikako nije mogao zadovoljiti želju gosta za hrskavim krumpirićima. Na kraju ga je narezao na tanke listiće, ispržio u ulju i dodatno posolio. Čips se toliko svidio zahtjevnom gostu da su ga uvrstili na jelovnik, a popularnost mu nije pala ni nakon gotovo 200 godina.

Ovom vas pričom ne potičemo na konzumerizam, već na eksperimentiranje u vlastitoj kuhinji. Ako dosad niste radili domaći čips od krumpira ili neku voćnu ili povrtnu alternativu, danas je prigodan dan za prvi pokušaj.

Kratkom kulinarskom avanturom uštedjet ćete novac, biti sigurni u porijeklo namirnica koje koristite i kombinirati omiljene okuse. U nastavku otkrijte kako možete pržiti čips u tavici, ali i fritezi, te kako se priprema zanimljiva verzija s batatom. Ono što će vam uvelike olakšati posao je dobar ribež s nastavkom za rezanje tankih ploškica. Osim što će krumpir biti mnogo tanji, a samim tim i hrskaviji, bit će i vizualno primamljiviji.

 

Možda vas zanima... Kako napraviti domaći čips? Špajza Možda vas zanima... Hrskavi domaći čips na dva načina Recepti

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Ako izbjegavate čips od krumpira, isprobajte neku od zdravijih verzija s voćem i drugim povrćem. Najčešći je voćni čips od jabuke, koji se ne prži, već se peče u pećnici niskoj temperaturi. Većinu posla odrađuje upravo vaša pećnica, a na vama je samo da ga narežete, pospete cimetom i jednom preokrenete.

 

Možda vas zanima... Jesenske grickalice: Voćni čips i košarice Recepti

 

Odlična je alternativa i čips od kelja, gotov za samo pola sata. Jedna glavica kelja, malo maslinovog ulja, parmezan i začini dijele vas od grickalice u kojoj možete uživati bez imalo grižnje savjesti.

 

Možda vas zanima... Čips od kelja sa sirnim zaokretom Recepti

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Sretno grickanje!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.