Recepti Desert 26. veljače 2025.

Danas je Dan pistacije, znamo sve o ovoj namirnici i imamo top 5 slatkih recepata

Desert
22 MIN
50 MIN
8
SREDNJE
pistacija
Pistacija
foto: Curated Lifestyle/Unsplash
Pistacije su odlična, zdrava namirnica, koja ima široku primjenu u kuhinji. A kako je danas Dan pistacija, donosimo naš izbor top 5 slastica s pistacijama koje će te sigurno oduševiti

Danas je Dan pistacija, tog divnog ploda koji nas toliko veseli svojim okusom i raznim primjenama. U posljednjih godinu dana pistaciji je definitivno narasla popularnost, zahvaljujući Dubai čokoladi i drugim desertima nadahnutim ovih slatkim hitom, no i ranije su brojni ljubitelji pistacije ludovali za svim desertima (i slanim jelima!) u kojima je pistacija bila važan sastojak.

Gdje raste pistacija?

Pistacija je malo do srednje veliko drvo koje potiče iz Perzije, a kao biljka član je obitelji indijskih oraha. Ovo drvo daje sjemenke koje se široko koriste u prehrani.

Drvo pistacije može dostići visinu do 10 metara. Njegovi listovi su listopadni, perasti i dugi između 10 i 20 centimetara. Postoje odvojena muška i ženska stabla, a cvjetovi su bez latica, jednospolni i rastu u grozdastim cvatovima.

drvo pistacije | Author: Yusuf Kaya/Pexels Drvo pistacije foto: Yusuf Kaya/Pexels

Plod pistacije spada u koštuničavo voće koja sadrži duguljasto sjeme – jestivi dio biljke. Iako se često smatraju orašastim plodovima, pistacije su samo kulinarski, a ne botanički orašasti plodovi.

Plod pistacije ima tvrdu, kremasto obojenu ljusku, dok sjeme (koje mi jedemo) ima ljubičastu pokožicu i svjetlozeleno meso prepoznatljivog okusa. Zrelo drvo pistacije prosječno daje oko 50 kilograma (oko 50.000 sjemenki) svake dvije godine.

Godine 2022. svjetska proizvodnja pistacija dostigla je milijun tona, pri čemu su Sjedinjene američke države, Iran i Turska zajedno činile 88% ukupne proizvodnje.

pistacija | Author: Olivie Strauss/Unsplash Pistacija foto: Olivie Strauss/Unsplash

Pistacija je fina, ali i zdrava!

Osim što su jako ukusne, pistacije su i dobre za zdravlje, a ovo su neki od zdravstvenih benefita u kojima pomaže redovita konzumacija pistacija (naravno, ne smijemo pretjerati jer 100 g pistacija ima 562 kalorije, a 10 sjemenki oko 50 kalorija!). 

Pistacije su jako bogate nutrijentima (kalijem, fosforom, vitaminom B6, tiaminom, bakrom te manganom). Primjerice, 36 g pistacija sadrži veću količinu kalija od jedne banane! Pistacije su bogate i antioksidansima te proteinima pa kao takve pomažu pri gubitku kilograma.

Pistacije pomažu kod zdravlja crijevne flore, smanjenja krvnog tlaka i sniženja kolesterola, općenito podržavaju zdravlje krvnih žila, a pomažu i kod snižavanja šećera u krvi. I za kraj, tako su ukusne!

pistacija | Author: Olivie Strauss/Unsplash Predivan pesto od pistacija foto: Olivie Strauss/Unsplash

Pistacija u gastronomiji

Pistacije imaju široku primjernu u kulinarstvu. tako se od njih može napraviti odličan pesto, a super su i kao hrskava korica za meso. No ipak pistacije najviše volimo u desertima pa ti, na Dan pistacija, donosimo izbor top 5 deserata s pistacijama. Uživaj!

dubai čokolada | Author: Pinterest Dubai čokolada foto: Pinterest

Sve Dubai

Sve je počelo s Dubai čokoladom, a nastavilo se Dubai fritulama, Dubai browniejem, Dubai krafnama... Iako stalno tvrdimo da nije baš sve s pistacijom Dubai, ne možemo niti zaobići ovaj slatki trend. I zato donosimo 2 Dubai recepta - za Dubai čokoladu i Dubai štangice s potpisom slavnog chefa Paula Ivića.

dubai čokolada Možda vas zanima... DUBAI ČOKOLADA Imamo najbolji recept! Recepti paul ivić dubai štangice Možda vas zanima... Chef Paul Ivić ima super recept za Dubai štangice Recepti

Ne gasi ekran dok kuham

Dubai čokolada
10 MIN
pripreme
5 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Tamna čokolada 300 g
  • Mliječna čokolada 100 g
  • Bijela čokolada 50 g
  • Kokosovo ulje 50 g
  • Kadaif 150 g
  • Maslac od pistacija 75 g
  • Prah od pistacija 15 g
  • Sol 1 prstohvat
  • Jestive boje za hranu
Postupak
  1. Kadaif usitni na male komadiće te ga tostiraj na suhoj tavi na slaboj vatri, dok ne dobije lijepu, rumenu boju, 3-5 minuta. Stalno miješaj ili tresi tavicu kako kadaif ne bi zagorio.

    Tostirani kadaif istresi u zdjelicu stavi sa strane.


  2. Ako je maslac ili pasta od pistacija koju kristiš tvrda lagano je zagrij u mikrovalnoj, oko 20 seknudi, dok ne postane podatna i blago tekuća.


  3. Omekšalu pastu, odnosno maslac od pistacija, dodaj u kadaif zajedno s prstohvatom soli i prahom od pistacija. Sve skupa promiješaj.


  4. Rastopi tamnu i mliječnu čokoladu, dodaj joj kokosovo ulje, promiješaj i stavi sa strane.


  5. Rastopi bijelu čokoladu i razdijeli je u nekoliko manjih zdjelica te u svaku dodaj par kapi druge jestiev boje. Promiješaj.


  6. Razne nijanse bijele čokolade stavi na dno kalupa, na različite pozicije, ovisno kakav uzorak želiš dobiti na kraju. Prelij rastopljenom tamnom i mliječnom čokoladom te uz pomoć stražnje strane žlice ravnomjerno rasporedi po svim kutevima kalupa.


  7. Kada se čokolada stvrdne napuni kalupe nadjevom od pistacija i poravnaj. Prelij s još rastopljene tamne/mliječne čokolade. Ukloni višak čokolade i stavi u zamrzivač na nekoliko minuta da se dobro stvrdne,


  8. Izvadi iz zamrzivača, a potom i iz kalupa te posluži ili daruj dragoj osobi.


baklava s pistacijama | Author: Omer Haktan Bulut/Unsplash Baklava s pistacijama foto: Omer Haktan Bulut/Unsplash

Baklava s pistacijama

Slatki klasik turske kuhinje (tradicionalna je i u Grčkoj, Bliskom Istoku, ali i u BiH te kod nas), baklava, jedna nam je od omiljenih slastica. I zapravo je vrlo jednostavna za napraviti. A baklava s pistacijama i narančom odlična je kombinacija okusa koja obara s nogu čak i one najizbirljivijeg nepca...

baklava s pistacijama Možda vas zanima... SAVRŠEN SPOJ Baklava s pistacijama i narančom Recepti

sanja vejnović, torta od badema i pistacija | Author: Goran Mećava Torta od badema i pistacija foto: Goran Mećava

Torta od badema i pistacija

"Život je svakakav - ponekad je sladak, ali zna biti i gorak i grbav. I zato si ga možemo malo i zasladiti, posebno kad nam je gorak!", poručuje poznata glumica (i kuharica!) Sanja Vejnović čiji recept za tortu od badema i pistacija smo pronašli u njezinoj novoj kuharici "Slatki život" te ga donosimo u nastavku.

sanja vejnović, torta Možda vas zanima... Torta od badema i pistacija - divan recept Sanje Vejnović Recepti

Tart s pistacijama | Author: Instagram @iletaitungateau Tart s pistacijama foto: Instagram @iletaitungateau

Preukusan tart s pistacijama

Treba se nekad i počastiti! Naš plan je ispeći ovaj genijalan tart s pistacijama, a recept smo pronašli u knjizi "Pistachio: Savory & Sweet Recipes Inspired by World Cuisines" autorica Barbare Bryant i Georgeanne Brennan.

Tart s pistacijama Možda vas zanima... RECEPT DANA Neodoljivi tart s pistacijama Recepti

Ne gasi ekran dok kuham

Tart s pistacijama
22 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
  • Glatko brašno 165 g
  • Šećer 50 g
  • Maslac 55 g
  • Jaje 1 kom
NADJEV
Sastojci
  • Smeđi šećer 165 g
  • Jaje 2 kom
  • Maslac 2 žlica
  • Mahuna vanilije 1 kom
  • Pistacije 175 g
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva.


  2. Pripremi TIJESTO: U zdjeli, zajedno izmiješaj brašno i šećer. Umijesi maslac rukama ili mikserom, trebaš dobiti mrvičastu smjesu. Dodaj jaje i 1 žlicu vode te mijesi dok ne dobiješ jednolično tijesto.

    Tijesto oblikuj u kuglu, zamotaj ga u prozirnu foliju i stavi u hladnjak na 20-ak minuta-


  3. Tijesto razvaljaj i stavi u okrugli kalup za tart, odreži neravne rubove. Izbodi tijesto vilicom i ponovno stavi u hladnjak da se dobro stisne.


  4. Pripremi NADJEV: U zdjeli izmiješaj smeđi šećer, jaja i maslac. Mahunu vanilije razreži po duljini i sjemenke nastruži u smjesu (dovoljne su sjemenke pola mahune vanilije).

    Pjenjačom ili drvenom kuhačom sve dobro miješaj dok ne dobiješ jednoličnu smjesu. Umiješaj 100 g grubo nasjeckanih pistacija


  5. Nadjev izlij na tijesto, a po nadjevu posloži cijele pistacije (75 g). Lagano pokrij tart aluminijskom folijom.


  6. Peci tart oko 35 minuta, nakon toga makni foliju i nastavi peći dok kora i nadjev ne dobiju zlaćanu boju, još otprilike 15 minuta.


  7. Vrškom noža odvoji tijesto tarta od kalupa i izvadi tart.


  8. Posluži toplo ili na sobnoj temperaturi.


 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.