Danas je Dan pistacija, tog divnog ploda koji nas toliko veseli svojim okusom i raznim primjenama. U posljednjih godinu dana pistaciji je definitivno narasla popularnost, zahvaljujući Dubai čokoladi i drugim desertima nadahnutim ovih slatkim hitom, no i ranije su brojni ljubitelji pistacije ludovali za svim desertima (i slanim jelima!) u kojima je pistacija bila važan sastojak.
Gdje raste pistacija?
Pistacija je malo do srednje veliko drvo koje potiče iz Perzije, a kao biljka član je obitelji indijskih oraha. Ovo drvo daje sjemenke koje se široko koriste u prehrani.
Drvo pistacije može dostići visinu do 10 metara. Njegovi listovi su listopadni, perasti i dugi između 10 i 20 centimetara. Postoje odvojena muška i ženska stabla, a cvjetovi su bez latica, jednospolni i rastu u grozdastim cvatovima.
Drvo pistacije
Plod pistacije spada u koštuničavo voće koja sadrži duguljasto sjeme – jestivi dio biljke. Iako se često smatraju orašastim plodovima, pistacije su samo kulinarski, a ne botanički orašasti plodovi.
Plod pistacije ima tvrdu, kremasto obojenu ljusku, dok sjeme (koje mi jedemo) ima ljubičastu pokožicu i svjetlozeleno meso prepoznatljivog okusa. Zrelo drvo pistacije prosječno daje oko 50 kilograma (oko 50.000 sjemenki) svake dvije godine.
Godine 2022. svjetska proizvodnja pistacija dostigla je milijun tona, pri čemu su Sjedinjene američke države, Iran i Turska zajedno činile 88% ukupne proizvodnje.
Pistacija
Pistacija je fina, ali i zdrava!
Osim što su jako ukusne, pistacije su i dobre za zdravlje, a ovo su neki od zdravstvenih benefita u kojima pomaže redovita konzumacija pistacija (naravno, ne smijemo pretjerati jer 100 g pistacija ima 562 kalorije, a 10 sjemenki oko 50 kalorija!).
Pistacije su jako bogate nutrijentima (kalijem, fosforom, vitaminom B6, tiaminom, bakrom te manganom). Primjerice, 36 g pistacija sadrži veću količinu kalija od jedne banane! Pistacije su bogate i antioksidansima te proteinima pa kao takve pomažu pri gubitku kilograma.
Pistacije pomažu kod zdravlja crijevne flore, smanjenja krvnog tlaka i sniženja kolesterola, općenito podržavaju zdravlje krvnih žila, a pomažu i kod snižavanja šećera u krvi. I za kraj, tako su ukusne!
Predivan pesto od pistacija
Pistacija u gastronomiji
Pistacije imaju široku primjernu u kulinarstvu. tako se od njih može napraviti odličan pesto, a super su i kao hrskava korica za meso. No ipak pistacije najviše volimo u desertima pa ti, na Dan pistacija, donosimo izbor top 5 deserata s pistacijama. Uživaj!
Dubai čokolada
Sve Dubai
Sve je počelo s Dubai čokoladom, a nastavilo se Dubai fritulama, Dubai browniejem, Dubai krafnama... Iako stalno tvrdimo da nije baš sve s pistacijom Dubai, ne možemo niti zaobići ovaj slatki trend. I zato donosimo 2 Dubai recepta - za Dubai čokoladu i Dubai štangice s potpisom slavnog chefa Paula Ivića.
Baklava s pistacijama
Baklava s pistacijama
Slatki klasik turske kuhinje (tradicionalna je i u Grčkoj, Bliskom Istoku, ali i u BiH te kod nas), baklava, jedna nam je od omiljenih slastica. I zapravo je vrlo jednostavna za napraviti. A baklava s pistacijama i narančom odlična je kombinacija okusa koja obara s nogu čak i one najizbirljivijeg nepca...
Torta od badema i pistacija
Torta od badema i pistacija
"Život je svakakav - ponekad je sladak, ali zna biti i gorak i grbav. I zato si ga možemo malo i zasladiti, posebno kad nam je gorak!", poručuje poznata glumica (i kuharica!) Sanja Vejnović čiji recept za tortu od badema i pistacija smo pronašli u njezinoj novoj kuharici "Slatki život" te ga donosimo u nastavku.
Tart s pistacijama
Preukusan tart s pistacijama
Treba se nekad i počastiti! Naš plan je ispeći ovaj genijalan tart s pistacijama, a recept smo pronašli u knjizi "Pistachio: Savory & Sweet Recipes Inspired by World Cuisines" autorica Barbare Bryant i Georgeanne Brennan.