Recepti 13. prosinca 2016.

Danas kuhamo: Riža u kremastom umaku od piletine, poriluka i gljiva

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kremasti umak od piletine i karameliziranog poriluka oduševit će vaše nepce

Jedan manji poriluk, piletina, gljive i čaša vina. Sve ostalo već imate! Tek ovih nekoliko sastojaka bit će vam potrebno za pripremu divnog i bogatog umaka s kojim ćete osvojiti baš svakoga. Pomiješajte sve sastojke, spojite ih u slasnu kombinaciju okusa i to je to. Sezonski ručak spreman je za čas! Umak poslužite uz rižu ili tjesteninu.

Potrebno vam je:

  • 500 g pilećih prsa
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 200 ml temeljca
  • 100 ml bijelog vina
  • 300 g gljiva
  • 1 luk
  • 2 žlice brašna
  • 2 žličice smeđeg šećera
  • Timijan
  • Maslac
  • Ulje
  • Sol, papar
  • Riža

Priprema:

  1. Piletinu nasjeckajte na manje komadiće, začinite soli i paprom pa ispecite na malo ulja.
  2. Izvadite piletinu iz tave i dodajte kockicu maslaca.
  3. Luk nasjeckajte pa ga dodajte na maslac.
  4. Za to vrijeme očistite poriluk i dodajte ga luku.
  5. Pirjajte dok luk i poriluk ne omekšaju pa dodajte šećer.
  6. Kuhajte oko pet minuta dok se povrće ne karamelizira.
  7. Začinite soli i paprom.
  8. Maknite iz tave, a u nju ubacite malo ulja, gljive i timijan.
  9. Kuhajte oko pet minuta dok gljive ne omekšaju.
  10. Dodajte brašno, a zatim i vino.
  11. Miješajte kako bi se svi sastojci sjedinili.
  12. Dodajte temeljac, kuhajte dok se ne pojave mjehurići pa umiješajte vrhnje za kuhanje.
  13. U umak ubacite luk, poriluk i piletinu, smanjite vatru i kuhajte dok umak ne postane gust.
  14. Za to vrijeme skuhajte rižu al dente.
  15. Poslužite toplo.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.