gastro postao
Kremasti umak od piletine i karameliziranog poriluka oduševit će vaše nepce
Jedan manji poriluk, piletina, gljive i čaša vina. Sve ostalo već imate! Tek ovih nekoliko sastojaka bit će vam potrebno za pripremu divnog i bogatog umaka s kojim ćete osvojiti baš svakoga. Pomiješajte sve sastojke, spojite ih u slasnu kombinaciju okusa i to je to. Sezonski ručak spreman je za čas! Umak poslužite uz rižu ili tjesteninu.
Potrebno vam je:
- 500 g pilećih prsa
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 200 ml temeljca
- 100 ml bijelog vina
- 300 g gljiva
- 1 luk
- 2 žlice brašna
- 2 žličice smeđeg šećera
- Timijan
- Maslac
- Ulje
- Sol, papar
- Riža
Priprema:
- Piletinu nasjeckajte na manje komadiće, začinite soli i paprom pa ispecite na malo ulja.
- Izvadite piletinu iz tave i dodajte kockicu maslaca.
- Luk nasjeckajte pa ga dodajte na maslac.
- Za to vrijeme očistite poriluk i dodajte ga luku.
- Pirjajte dok luk i poriluk ne omekšaju pa dodajte šećer.
- Kuhajte oko pet minuta dok se povrće ne karamelizira.
- Začinite soli i paprom.
- Maknite iz tave, a u nju ubacite malo ulja, gljive i timijan.
- Kuhajte oko pet minuta dok gljive ne omekšaju.
- Dodajte brašno, a zatim i vino.
- Miješajte kako bi se svi sastojci sjedinili.
- Dodajte temeljac, kuhajte dok se ne pojave mjehurići pa umiješajte vrhnje za kuhanje.
- U umak ubacite luk, poriluk i piletinu, smanjite vatru i kuhajte dok umak ne postane gust.
- Za to vrijeme skuhajte rižu al dente.
- Poslužite toplo.
Dobar tek!