gastro postao
Pepperonata možete poslužiti toplu i hladnu, uz meso ili kao nadjev na bruschettama.
Peperonata je ponegdje poznata i pod nazivom 'sirotinjski đuveč', no nepravedno je zaslužila takav naziv. Naime, ima jednostavnu, ali istovremeno bujnu aromu, a odlikuje se i specifičnim pikantnim okusom. Peperonata tako može biti prilog dostojan i najluksuznijih jela.
Ovo ukusno jelo koje se vrlo često priprema u Italiji poslužiti se može toplo i hladno, uz meso ili kao nadjev na bruschettama.
Potrebno vam je:
- 330 g crvene paprike
- 330 g žute paprike
- 330 g zelene paprike
- 300 g ljubičastog luka
- 400 g pelata
- 6 žlica maslinova ulja
- 2 režnja češnjaka
- sol, papar.
Priprema:
- Ljubičasti luk očistite i nasjeckajte.
- Zagrijte ulje u dubokoj tavi, dodajte nasjeckani luk i oba režnja češnjaka u komadu. Dinstajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Za to vrijeme operite i očistite paprike i narežite ih na trake širine 1 centimetra.
- Kada luk omekša dodajte paprike. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 30 minuta.
- Na pola kuhanja dodajte nasjeckane pelate, sol i kuhajte do kraja.
- Na kraju začinite svježe mljevenim paprom, uklonite češnjak i poslužite uz bijelo meso ili na bruschettama.