Recepti 26. lipnja 2023.

Divan spoj: Pile s češnjakom, ružmarinom i slaninom

Piletina u slanini
Piletina u slanini s ružmarinom i češnjakom foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj recept ima sve karakteristike da postane favorit tvoje obitelji - sočnu piletinu, kremasti umak, sušene rajčice i hrskave komadiće slanine

Tko voli piletinu ovaj će recept odmah staviti na vrh liste favorita. Još ako ga poslužiš s pečenim krumpirima (kao što mi najviše volimo) ili pire krumpirom - postat će prava gozba!

Kako bi piletina bila što sočnija, napravi savršen aromatiziran nadjev, dok će umak na bazi bijelog vina oduševiti sve gurmane.

 

Složenac Možda vas zanima... Brzi ručak: Složenac s piletinom, tjesteninom i povrćem Recepti

 

Recept je također dovoljno svestran da dopušta razne kombinacije i prilagodbe. Slobodno izostavi slaninu ako želiš, ili pak dodaj šaku tostiranih pinjola. Naime, orašasti okus izvrsno ide uz mediteranske arome ovog jela. Posebnu svježinu i sočnost ovom receptu daje limun koji se prije pečenja stavi u unutrašnjost pileta.

 | Author: Leeloo Thefirst/Pexels Pileća prsa s češnjakom i ružmarinom foto: Leeloo Thefirst/Pexels

Pile s češnjakom, ružmarinom i slaninom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 kg krumpira narezanog na ploške debljine 1 cm
  • 8 češnjeva češnjaka
  • 2 grančice ružmarina
  • 1 limun
  • ½ žličice krupne morske soli
  • 2 žlice maslaca
  • 1,5 kg piletine
  • sitna morska sol i svježe mljeveni papar
  • 150 g slanine
  • 300 ml suhog bijelog vina

 

Hrskava pileća krilca s parmezanom Možda vas zanima... Ručak ili snack: Hrskava pileća krilca s parmezanom Recepti

 

Postupak:

  1. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Krumpire stavi u lonac s posoljenom vodom, pusti da provriju pa kuhaj na umjerenoj vatri otprilike pet minuta, dok malo ne omekšaju. Ocijedi vodu i stavi ih na stranu.
  2. U međuvremenu oguli i izmiksaj češnjak i ružmarin. Limunu odstrani koricu i usitni je s grubom soli kako bi se dobila pasta. Dodaj maslac, smjesu začini paprom pa ponovno dobro promiješaj.
  3. Meso operi, osuši, prstima oprezno odvoji kožu od prsa (počni od vrata) pa u nastalu šupljinu stavi pripremljenu smjesu. Trebaš je što ravnomjernije rasporediti na sve strane koliko god je to moguće. Tako ćeš postići da prsa koja su obično suha ostanu sočna.
  4. Pile izvana posoli i popapri. U trbušnu šupljinu stavi limun razrezan na četiri dijela. U posudu za pečenje rasporedi krumpire, posoli ih i pospi slaninom narezanom na rezance. Na krumpire stavi pile i podlij vinom. Peci otprilike 90 minuta, dok meso ne bude mekano i ne poprimi zlatnu boju.
  5. Pečeno pile razreži i posluži s pečenim krumpirima ili nekim drugim prilogom po želji.

 | Author: Leeloo Thefirst/Pexels Pileća prsa s češnjakom i ružmarinom foto: Leeloo Thefirst/Pexels

 

Možda vas zanima... Aromatično pečeno pile – ukusan nedjeljni klasik Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.