Ovako slasne ražnjiće još nismo probali! Ovi odlični ražnjići od piletine i kiselih krastavaca naše su novo omiljeno grill jelo! Imamo recept!
Zapečena piletina i kiseli krastavci? Što kažeš na ovu kombinaciju? Nama se baš sviđa i zato nam je na meniju već ovaj vikend. Jer ovi predobri ražnjići od piletine i kiselih krastavaca su - top!
Ražnjiće od piletine i kiselih krastavaca zapeci na grill tavi i dovrši u pećnici (ili ih pak potpuno ispeci na roštilju!) i posluži s raskošnim umakom od češnjaka, maslaca i hrpe sušenog začinskog bilja. Posluži ih uz kremastu krumpir salatu i uživaj! Recept je u nastavku!
Slasni ražnjići od piletine i – kiselih krastavaca
foto: Amanda Rettke/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
PIleći ražnjići s kiselim krastvacima
18 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
RAŽNJIĆI
Sastojci
Kiseli krastavci
650
g
Svijetli smeđi šećer
1
žlica
Sol
1,75
žličica
Pileći zabatak
500
g
Maslinovo ulje
4
žlica
Mješavina začina (sušeni peršin, sušeni kopar, luk i češnjak u prahu, sol, papar, sušeni vlasac)
1,50
žlica
UMAK
Sastojci
Maslac
4
žlica
Češnjak
1
režanj
Pileći temeljac
0,25
šalica
Mješavina začina (sušeni peršin, sušeni kopar, luk i češnjak u prahu, sol, papar, sušeni vlasac)
1
žlica
Kopar - svježi
2
žličica
Sol
0,13
žličica
Postupak
Otkoštene pileće zabatke nareži na komade veličine zalogaja. Kisele krastavce nareži na kolutiće ili pak kupi one koji su već narezani. Tekućina od kiselih krastavaca neka ostane u staklenci, trebat će ti.
U staklenci, zajedno s tekućinom od kisleih krastavaca pomiješaj smeđi šećer i 1 žličicu soli, dobro promiješaj da se šećer potpuno rastopi. Dodaj piletinu u staklenku, u marinadu, pazi da su svi komadi mesa prekriveni tekućinom. Poklopi i stavi u hladnjak na minimalno 3 sata, najbolje preko noći (maksimum je 12 sati).
Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva, veliki pleh obloži papirom za pečenje ili aluminijskom folijom.
PIletinu izvadi iz marinade. Kreni slagati ražnjiće: prvo na štapić stavi 1 komad mesa, na njega 3 kolutića kiselih krsatavaca. Ponavljaj postupak tako da završiš ražnjić komadom piletine.
Složi preostale ražnjiće, složi ih u pleh, osuši kuhinjskim ubrusom i premaži maslinovim uljem. Pileće ražnjiće jednoliko pospi mješavinom začinai ostatkom količine soli.
Zagrij grill tavu na srednje jakoj vatri. Grilaj ražnjiće, malo pritisni pieltinu kad misliš da treba. Peci samo dok se ne naprave grill crtice na mesu i kiselim krastavcima - oko 1 minutu po strani. Vrati ražnjiće u pleh.
Peci ražnjiće 7-12 minuta, odnosno dok termometar zaboden u najdeblji komad mesa ne pokaže 74 stupnja.
Dok se ražnjići peku i pećnici, pripremi umak. Rastopi 3 žlice maslaca u posudi za umake na srednjoj vatri. Dodaj usitnjeni češnjak i prži ga, uz stalno miješanje, dok maslac ne počne smeđiti, a češnjak ne dobije lagano zlaćanu boju, oko 30 sekundi.
Makni s vatre, dodaj temeljac, mješavinu začina, svježi kopar i sol. Sve dobro promiešaj, potom dodaj preostalu 1 žlicu maslaca i miješaj pjenjačom dok se maslac ne rastopi i sjedini s umakom s kojim mora činiti finu emulziju-
Ražnjiće posluži pokapane umakom, i, po želji, posute s još malo svježeg kopra. Odličan prilog ovome jelu je kremasta krumpir salata. Dobar tek!
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
372 kcal
18 %
MASTI
25,00 g
34 %
KOLESTEROL
0,17 g
0 %
UH
9,00 g
3 %
PROTEINI
29,00 g
58 %
Ova prefine ražnjiće možeš ispeći i na roštilju, tada će biti još slasniji!
Isprobaj i ove fine, slane i slatke recepte za ražnjiće...