Posluženi uz jednostavne priloge ili sami kao predjelo, ovi goveđi ražnjići će postati omiljeni dio tvojeg repertoara za roštiljanje
Goveđi ražnjići s brokulom na prvi pogled mogu izgledati kao neobična kombinacija, no upravo je ta neobičnost ono što ih čini posebnima. Marinada od soja sosa daje im slanost, a med savršenu notu slatkoće.
Brokula, koja je lagano pečena na roštilju, ostaje hrskava i svježa. Uz kvalitetnu pripremu jelo je gotovo za manje od 10 minuta, a njegova svestranost omogućuje da posluživanje uz različite priloge.
Soja sos
foto: Goodeats/Unsplash
Jelo prepuno okusa
Uz to, ražnjići se lako prilagođavaju različitim dijetetskim potrebama – možeš koristiti tamari umjesto običnog sojinog umaka za bezglutensku opciju ili čak zamijeniti govedinu piletinom ako želiš lakši obrok.
Ako nemaš rižin ocat, zamijeni ga jabučnim. Bez obzira na to koje sastojke odabereš, ovaj recept će ti donijeti obrok prepun okusa.
Ovi ražnjići savršeno idu uz različite priloge. Posluži ih uz rižu, kvinoju, udon rezance ili rižine rezance. Ako voliš povrće, možeš ih kombinirati s azijskom salatom s mangom, zelenom salatom s dresingom od mrkve i đumbira ili ljutim edamameom. Možeš ih također poslužiti preko bijele ili smeđe riže uz dodatak narezanih krastavaca i posuti sezamom za dodatni azijski štih.
Goveđi ražnjići s brokulom
foto: Freepik
Ne gasi ekran dok kuham
Goveđi ražnjići s brokulom
10 MIN
pripreme
8 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Soja umak
60
ml
Rižin ocat
2
žlica
Med
1
žlica
Sezamovo ulje
0,50
žlica
Češnjak
2
režanj
Đumbir - svježi
1
žličica
Sol
0,50
žlica
Svježe mljeveni crni papar
Govedina
500
g
Brokula
1
kom
Mladi luk
8
kom
Postupak
U srednjoj zdjeli pomiješaj sojin umak, rižin ocat, med, sezamovo ulje, naribani češnjak, naribani đumbir i 1/2 žličice soli. Dodaj svježe mljeveni crni papar prema ukusu i dobro promiješaj.
Mariniranje mesa: Podijeli marinadu u 2 zdjele. U jednu zdjelu dodaj goveđi odrezak narezan na kockice (od cca 2,5 cm) i promiješaj da se komadi mesa ravnomjerno oblože. Ostavi da se marinira na sobnoj temperaturi 30 minuta (povremeno promiješaj). Ako želiš, možeš meso pokriti i staviti u hladnjak do 8 sati unaprijed.
Odvoji brokulu na 16 cvjetića veličine oko 2,5-3 cm. Ako su neki cvjetići preveliki, prereži ih na pola i skrati stabljike.
Ako koristiš drvene ražnjiće (8 komada), potopi ih u vodu barem 20 minuta da spriječiš njihovo sagorijevanje na roštilju. Nakon namakanja, ocijedi ih.
Kada je meso spremno, počni slagati ražnjiće. Na svaki ražnjić nanizaj redom: komadić mladog luka, cvjetić brokule, kocku govedine. Zatim ponovi redoslijed s još jednim slojem mladog luka, brokule i govedine. Završni sloj neka bude mladi luk.
Preostalu marinadu (iz druge zdjelice) koristi za premazivanje ražnjića prije pečenja. Posoli ih lagano i dodaj još malo crnog papra.
Ako koristiš roštij, zagrij ga na visoku temperaturu i premaži rešetku uljem kako se hrana ne bi lijepila. Možeš koristiti i grill tavu.
Peci ražnjiće 3-4 minute sa svake strane za srednje pečeno meso (medium-rare), premazujući ražnjiće preostalom marinadom tijekom pečenja.
Ako koristiš pećnicu, zagrij je na opciju "grilanje" i postavi rešetku oko 15 cm od izvora topline. Obloži lim za pečenje folijom i poredaj ražnjiće. Peci oko 4 minute sa svake strane za srednje pečeno meso, premazujući ih preostalom marinadom tijekom pečenja.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
199 kcal
9 %
MASTI
5,00 g
6 %
KOLESTEROL
0,08 g
0 %
UH
11,00 g
4 %
PROTEINI
29,50 g
59 %
Čuvanje i podgrijavanje: Ostatke čuvaj u hladnjaku do 4 dana. Podgrijavaj u mikrovalnoj dok ne bude toplo.