Recepti Desert 16. rujna 2025.

Oduševio nas je ovaj dizani kolač od šljiva i maka

Desert
38 MIN
30 MIN
16
SREDNJE
dizani kolač od šljiva i maka
Dizani kolač od šljiva i maka
foto: Theslowbaker/Pinterest
Šljive se izvrsno slažu s makom. Zapravo, ima nešto posebno u ovoj kombinaciji. I zato ti donosimo odličan recept za dizani kolač od šljiva i maka...

Dizani kolač od šljiva i maka naše je novo slatko otkriće i rado s tobom dijelimo ovaj divan recept. Slatke i sočne šljive sada su još u sezoni, a mak je prisutan cijele godine i obožavamo deserte od njega.

Kombinacija šljiva i maka baš je jako posebna, ali ne toliko uobičajena i zato isprobaj naš recept i javi nam svoje dojmove. Obavezno ovaj dizani kolač od šljiva i maka posluži uz šalicu čaja ili kave, a da bi ugođaj bio potpuniji pozovi prijatelje i uživajte svi zajedno.

dizani kolač od šljiva i maka | Author: Theslowbaker/Pinterest Dizani kolač od šljiva i maka foto: Theslowbaker/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Dizani kolač od šljiva i maka
38 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
  • Prašak za pecivo 1 žličica
  • Instant kvasac 1 kom
  • Jaje 2 kom
  • Vanilin šećer 1 kom
  • Sol 0,50 žličica
  • Šećer 80 g
  • Mlijeko 300 ml
  • Maslac 50 g
  • Glatko brašno 500 g
NADJEV
Sastojci
  • Mlijeko 150 ml
  • Šećer 125 g
  • Mak 250 g
  • Brašno 30 g
  • Maslac 50 g
  • Grožđice 100 g
  • Bademi 50 g
  • Jaje 1 kom
  • Šljive 1 kg
  • Listići badema 50 g
  • Pekmez od šljiva 100 g
Postupak
  1. Izmiješaj 100 g brašna s praškom za pecivo, a ostatak s instant kvascem, šećerom i solju pa zajedno s mlijekom, rastopljenim maslacem i jajima umijesi tijesto od oba brašna. Pokrij krpom i ostavi 30 minuta na toplom.


  2. Zakuhaj mlijeko sa šećerom, umiješaj mak pomiješan s brašnom i kuhaj ga 1 minutu.

    Makni mak sa štednjaka pa u nadjev umiješaj omekšali maslac, grožđice, sjeckane bademe i, kad se malo ohladi, jaje. Šljive prereži na četvrtine ili polovice i očisti ih od koštica.


  3. Zagrij pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.

    Dignuto tijesto premijesi, pomalo umiješaj brašno s praškom za pecivo pa ga razvaljaj u namašćeni lim (40 x 30 cm).

    Tijesto premaži nadjevom od maka, gore složi šljive i bademe u listićima te ostavi kolač da se diže još 30 minuta. Zatim ga stavi u pećnicu i peci 25-30 minuta. Pečeni kolač premaži zagrijanom marmeladom od šljiva.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

441 kcal

22 %

MASTI

17,00 g

23 %

KOLESTEROL

0,04 g

0 %

UH

63,00 g

22 %

PROTEINI

10,00 g

20 %

Imamo još super slatkih recepata u kojima su šljive glavne zvijezde:

Možda vas zanima... Pekmez od šljiva pripremi u pećnici, bez dodanog šećera Recepti Crumble sa šljivama Možda vas zanima... DESERT ZA 5! Crumble sa šljivama gotov u tren oka Recepti knedle sa šljivama Možda vas zanima... Foto vodič za pripremu klasičnih knedli sa šljivama Recepti Šljive-u-šlafroku Možda vas zanima... OVO MORAŠ PROBATI Prefine šljive u šlafroku Recepti štrudla od šljiva Možda vas zanima... MIRISI DJETINJSTVA Neodoljiva štrudla od šljiva Recepti clafoutis sa šljivama Možda vas zanima... Clafoutis sa šljivama idealan je sezonski kolač Recepti

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:57 16. Rujan 2025.

    Super