Šljive se izvrsno slažu s makom. Zapravo, ima nešto posebno u ovoj kombinaciji. I zato ti donosimo odličan recept za dizani kolač od šljiva i maka...
Dizani kolač od šljiva i maka naše je novo slatko otkriće i rado s tobom dijelimo ovaj divan recept. Slatke i sočne šljive sada su još u sezoni, a mak je prisutan cijele godine i obožavamo deserte od njega.
Kombinacija šljiva i maka baš je jako posebna, ali ne toliko uobičajena i zato isprobaj naš recept i javi nam svoje dojmove. Obavezno ovaj dizani kolač od šljiva i maka posluži uz šalicu čaja ili kave, a da bi ugođaj bio potpuniji pozovi prijatelje i uživajte svi zajedno.
Dizani kolač od šljiva i maka
foto: Theslowbaker/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Dizani kolač od šljiva i maka
38 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
Prašak za pecivo
1
žličica
Instant kvasac
1
kom
Jaje
2
kom
Vanilin šećer
1
kom
Sol
0,50
žličica
Šećer
80
g
Mlijeko
300
ml
Maslac
50
g
Glatko brašno
500
g
NADJEV
Sastojci
Mlijeko
150
ml
Šećer
125
g
Mak
250
g
Brašno
30
g
Maslac
50
g
Grožđice
100
g
Bademi
50
g
Jaje
1
kom
Šljive
1
kg
Listići badema
50
g
Pekmez od šljiva
100
g
Postupak
Izmiješaj 100 g brašna s praškom za pecivo, a ostatak s instant kvascem, šećerom i solju pa zajedno s mlijekom, rastopljenim maslacem i jajima umijesi tijesto od oba brašna. Pokrij krpom i ostavi 30 minuta na toplom.
Zakuhaj mlijeko sa šećerom, umiješaj mak pomiješan s brašnom i kuhaj ga 1 minutu.
Makni mak sa štednjaka pa u nadjev umiješaj omekšali maslac, grožđice, sjeckane bademe i, kad se malo ohladi, jaje. Šljive prereži na četvrtine ili polovice i očisti ih od koštica.
Zagrij pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
Dignuto tijesto premijesi, pomalo umiješaj brašno s praškom za pecivo pa ga razvaljaj u namašćeni lim (40 x 30 cm).
Tijesto premaži nadjevom od maka, gore složi šljive i bademe u listićima te ostavi kolač da se diže još 30 minuta. Zatim ga stavi u pećnicu i peci 25-30 minuta. Pečeni kolač premaži zagrijanom marmeladom od šljiva.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
441 kcal
22 %
MASTI
17,00 g
23 %
KOLESTEROL
0,04 g
0 %
UH
63,00 g
22 %
PROTEINI
10,00 g
20 %
Imamo još super slatkih recepata u kojima su šljive glavne zvijezde:
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.