Kolači sa šljivama su nam jedni od najdražih. I zato kraj ljeta i početak jeseni ne može proći bez kolača i marmelada od ovog sočnog voća. Ok, priznajemo, volimo mi i šljive iz kompota pa se počastimo s njima i tijekom cijele godine. No, uoči novog vikenda baš smo se poželjeli neke super kombinacije sa šljivama i sjetili smo se maka. Jer toliko skladno idu jedno uz drugo da ćeš, vjerujemo, uživati u svakom zalogaju.
I obavezno uz šalicu čaja ili kave, a da bi ugođaj bio potpuniji pozovi prijatelje i uživajte svi zajedno.
Dizani kolač od maka i šljiva recept
Sastojci za 16 kriški:
Za tijesto:
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 pakiranje instant kvasca
- 2 jaja
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1/2 žličice soli
- 80 g šećera
- 300 ml mlakog mlijeka
- 50 g otopljenog maslaca
- 500 g glatkog brašna
Za nadjev:
- 150 ml mlijeka
- 125 g šećera
- 250 g maka
- 30 g brašna
- 50 g omekšalog maslaca
- 100 g grožđica
- 50 g sjeckanih badema
- 1 jaje
- 1 kg crvenih šljiva
- 50 g badema u listićima
- 100 g marmelade od šljiva
Priprema:
- Izmiješaj 100 g brašna s praškom za pecivo, a ostatak s instant kvascem, šećerom i solju pa zajedno s mlijekom, maslacem i jajima umijesi tijesto. Pokrij krpom i ostavi 30 min na toplom.
- Zakuhaj mlijeko sa šećerom, umiješaj mak pomiješan s brašnom i kuhaj ga 1 min. Makni mak sa štednjaka pa u nadjev primiješaj maslac, grožđice, sjeckane bademe i, kad se malo ohladi, jaje. Šljive prereži na četvrtine ili polovice i očisti ih od koštica.
- Zagrij pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Dignuto tijesto premijesi, pomalo umiješaj brašno s praškom za pecivo pa ga razvaljaj u namašćeni lim (40 x 30 cm). Tijesto premaži nadjevom od maka, gore složi šljive i bademe u listićima te ostavi kolač da se diže još 30 min. Zatim ga stavi u pećnicu i peci 25 – 25 minuta. Pečeni kolač premaži zagrijanom marmeladom od šljiva.