Donosimo jednu od slasnih verzija recepta za Doboš tortu, odličnu retro slasticu podrijetlom iz Mađarske
Doboš torta slatki je simbol raskoši, a ovu divnu i ukusnu tortu dugujemo mađarskom slastičaru Jozsefu C. Dobosu, koji ju je izmislio još davne 1885. godine. I krema od maslaca (ovdje u karamel verziji), popularni buttercream, također je jedan od slatkih izuma osmišljen upravo za ovu tortu.
Kako se Doboš torta ne bi brzo kvarila i osušila, prekrivena jeglazurom od karamela. Iako se zbog više slojeva i glazure doima kompliciranom za napraviti, zapravo je vrlo jednostavna, samo izrada traje malo dulje jer se svaki sloj biskvita peče posebno
Ali ništa zato! Sigurni smo da će tvoji ukućani biti neizmjerno zahvalni kada im napravite ovu bogatu i slasnu tortu!
Donosimo recept slavne američke kuharice Marthe Stewart za Doboš tortu!
Doboš torta
foto: Bake-Street/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Doboš torta
45 MIN
pripreme
80 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
BISKVIT
Sastojci
Maslac
6
žlica
Glatko brašno
1,50
šalica
Šećer
1
šalica
Jaje
6
kom
Sol
0,25
žličica
Vanilin šećer
1
kom
Ekstrakt badema
0,50
žličica
Postupak
Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
Na pari miksati šećer, jaja i sol (dok se šećer ne otopi - otprilike 3 minute)
Maknuti s pare i miksati smjesu još 6-8 minuta
Dodati dio brašna u dva puta i lagano ga izmiješati sa smjesom
U manjoj posudi, pomiješati maslac, vanilin šećer i ekstrakt badema te dodati smjesi jaja i šećera; polagano u sve umiješati ostatak brašna i lagano izmiješati
Podijeliti smjesu na 6 dijelova i svaki dio biskvita peći 10-12 minuta (dok ne postane zlatne boje i hrskavo lagano hrskavo) u kalupu za tortu
KREMA
Sastojci
Šećer
2,25
šalica
Voda
0,50
šalica
Slatko vrhnje
0,50
šalica
Maslac
3
šalica
Bjelanjak
3
kom
Vanilin šećer
1
kom
Postupak
U srednjoj posudi zakuhati vodu i 1 i 1/4 šalice šećera da se šećer otopi; kuhati dok šećer ne postigne boju jantara; maknuti s vatre i pažljivo uliti slatko vrhnje i miješati drvenom žlicom/kuhačom; ostaviti da se ohladi.
Maslac pjenasto izmiksati. Na pari napraviti snijeg od bjelanjaka i preostalog šećera (dok se šećer ne rastopi, 3-4 minute), maknuti s pare i miksati još 10 minuta.
Pojačati mikser na najveću brzinu i miksati dok ne postane vrlo čvrsto; dodati maslac (postupno, ne sve odjednom) i vanilin šećer. Dodati smjesu šećera i vrhnja i sve zajedno miksati 2-3 minute na najmanjoj brzini kako bi se smjesa izjednačila.
KARAMEL GLAZURA
Sastojci
Šećer
0,50
šalica
Voda
3
žlica
Sok od limuna
1
žličica
Postupak
U manjoj posudi zakuhati vodu i šećer dok ne postane boje jantara. Izliti na papir za pečenje, ohladiti i nasjeckati na veće komadiće. (Može se izliti i na papir za pečenje u kalup za tortu i narezati na trokute)
Na gotove kore/biskvit, namazati dio kreme dok svi biskviti i krema nisu potrošeni. Poslagati komadiće karamela po vrhu torte i rubove eventualno ukrasiti nasjeckanim lješnjacima ili bademima.