gastro postao
Okruglice s marelicama odličan su desert ili slatki međuobrok.
Tijesto koje se topi u ustima, sočna sredina od marelice, neodoljiva aroma cimeta i vanilin šećera. Tko bi ovom odolio?
Iskoristi sezonu marelica i napravi prave, domaće okruglice s marelicama.
Potrebno ti je:
- 800 g krumpira, skuhanoga u ljusci
- 200 g oštrog brašna
- 1 jaje
- 1/2 žličice soli
- 1 žličica maslaca
- 15, 20 marelica
- krušne mrvice
- maslac
- šećer
- cimet
Priprema:
- Krumpir dobro operi i skuhaj u ljusci. Ocijedi ge i pusti da se malo ohladi, toliko da ga možeš oguliti.
- Oguljene krumpire zgnječi, dodaj im jaje i maslac, dobro promiješaj, posoli i dodaj brašno. Umijesi u kompaktno tijesto te ga prebaci na lagano pobrašnjenu površinu, razvaljaj i izreži na jednake kvadratiće.
- Na svaki stavi marelice kojima si izvadila koštice i oblikuj knedle.
- Knedle spuštaj žlicom u lonac s posoljenom kipućom vodom, lagano promiješaj i pusti da se kuhaju. Nakon 10-ak minuta knedle će iskočiti na površinu i tada ih kuhaj još 5 do 6 minuta.
- Za to vrijeme na tavi, na malo masnoće poprži krušne mrvice. Kuhane knedle procijedi, prelij s malo otopljenog maslaca, uvaljaj ih u pržene krušne mrvice te pospi šećerom i cimetom.