gastro postao
Za samo 30 minuta pripremi savršeno hrskave domaće krekere
Želiš složiti platu sa sirevima i krekerima? Trebaš nešto za grickati uz hummus? Ne znaš što poslužiti chutney od luka? Jednostavni krekeri sa sjemenkama su odgovor na sva tvoja pitanja i želje.
Gotovi su za manje od pola sata, a na sobnoj temperaturi mogu stajati čak 3 dana. Naravno, najbolji su kad su friški.
Krekere možeš posuti sezamom, makom i krupnom soli, ali i ubaciti suncokretove i/ili bučine sjemenke.
Osnovni recept za domaće krekere
Sastojci:
- 130 g glatkog brašna
- 70 g integralnog brašna
- 1 žličica šećera
- 1 žličica soli
- 1/4 žličice papra
- 2 žlice maslinovog ulja
- 120 ml vode
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Lim obloži papirom za pečenje.
- U jednoj posudi pomiješaj brašno, sol, šećer i papar. Dodaj maslinovo ulje i vodu pa miješaj dok se ne formira kugla. Prebaci na pobrašnjenu podlogu i umijesi glatko tijesto. Pusti da se odmara 10 minuta.
- Razvaljaj tijesto na debljinu od 3 mm i izreži krekere duge 7 i široke 2 cm.
- Prebaci krekere na pripremljeni lim, premaži ih s malo vode i pospi odabranim sjemenkama ili začinima.
- Peci krekere 10 - 15 minuta, dok ne poprime zlatnu boju. Kad se u potpunosti ohlade, prebaci ih u posudu s poklopcem.