Recepti 20. srpnja 2021.

Donosimo pet pravila za pripremu najboljeg džema

DR. OETKER Baršunasti džem od jagoda i bresaka

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Želiš se opskrbiti zimnicom? Pripremili smo niz savjeta koji će olakšati pripremu te genijalne recepte

Bila bi prava šteta ne iskoristiti dostupno sezonsko voće za pripremu zimnice i uživati u okusima ljeta tijekom cijele godine. Kako bi proces bio što brži, lakši i uspješan, pripremili smo ti mali vodič za pripremu džema, dva izvanredna recepta za džem te jedan za nezaboravni žele. 

Pročitaj u nastavku što će ti sve trebati za pripremu džema, kako izbjeći nepotrebne greškice i pripremiti zimnicu svog života, a potom testiraj recepte. U slast!

1. Koristi svježe sezonsko voće

Kako bi iz voća dobili što više okusa i nutrijenata, najbolje je koristiti svježe i sezonske namirnice. Marelice, breskve, bobičasto voće, smokve i kruške samo su neke od ukusnih voćki koje tijekom ljetnih mjeseci možemo pronaći na lokalnim tržnicama. Također je važno da voće bude zrelo jer tada sadrži više pektina koji pomaže džemu dati željenu gustoću, no pripazi da ne bude prezrelo jer će se tada džem lakše pokvariti.

2. Steriliziraj staklenke za dulji rok trajanja

Kako bi u ukusnom džemu mogla uživati tijekom cijele godine, važno ga je pravilno skladištiti. Staklenke u koje će ići džem obavezno steriliziraj kako bi uklonila sve bakterije i mikroorganizme koji bi mogli pokvariti džem. Postoji nekoliko načina kako sterilizirati staklenke, a najjednostavnija je metoda s pećnicom. Staklenke najprije dobro opereš i osušiš i zatim ih staviš u pećnicu zagrijanu na 120°C minimalno 15 minuta. Sterilizirane staklenke tako će biti dovoljno vruće da u njih odmah možemo staviti džem bez straha da će staklo napuknuti. Ako se prilikom presipavanja džema stvore mjehurići na površini, svakako ih ukloni kako mjehurići zraka ne bi zagadili cijeli proizvod.

3. Isprobaj je li džem gotov jednostavnim trikom

Iako je priprema džema s Džemfixom 4:1 vrlo kratka i jednostavna, ipak možeš lako propustiti trenutak kada je džem gotov. Za provjeru je li džem dovoljno gust postoji zgodan mali trik. Sve što ti je potrebno je tanjurić koji je prethodno bio u hladnjaku na koji ćeš kapnuti malo džema. Tanjurić zatim okomito okreni i promatraj kako se džem ponaša. Ako je još tekući i kapljica brzo curi, potrebno ga je još malo kuhati. Ako je džem čvrsto na mjestu i ne klizi po tanjuriću, možeš ga prestati kuhati. Je li džem gotov možeš procijeniti i ako po dnu lonca povučeš liniju kuhačom i vidiš trag, no ta je metoda nešto manje pouzdana. 

4. Pomno prati upute na pakiranju

Mnogi od nas često vole izmijeniti recepte koje pripremamo, no džem je jedna od poslastica koju je najbolje pripremati prema uputama. Jednom kada Džemfix 4:1 dodaš voću, pažljivo se pridržavaj uputa. Za svaki slučaj pakiranje proizvoda sačuvaj kako bi se mogla prisjetiti uputa. Dok je proces kuhanja džema potrebno točno pratiti, s nekim se detaljima ipak možeš poigrati, a to su sastojci. 

5. Eksperimentiraj s okusima

Džem od borovnica, malina, šljiva ili marelica ukusan je sam po sebi, no ako voliš eksperimentirati s novim okusima, džem je odlična prilika da oslobodiš gurmana u sebi. Šljive će se odlično nadopunjavati s klinčićem, dok marelicama ili borovnicama možeš dodati malo korice limuna za citrusnu aromu. Ako želiš pripremiti posebno neobičan džem, spoji mandarine, naranče i džin. Kombinacije su uistinu beskrajne!

Obavezno isprobaj sljedeće recepte:

Džem od šumskog voća

Sastojci: 

Priprema:

  1. Sadržaj vrećice Džemfixa promiješaj s dvije žlice šećera (od 200 g uzmi šećer).
  2. Dodaj to voću i promiješaj.
  3. Stavi kuhati na laganu vatru i pusti da provrije.
  4. Nakon što provrije, kuhaj još pet minuta. S ovim omjerima džem će biti umjereno kiselkast i niti malo presladak.
  5. Još vrući džem prelij u sterilizirane staklenke, poklopi poklopcem i okreni naopako kako bi se pasterizirale.

Otvoreni džem čuvaj u hladnjaku. Možeš ga poslužiti kao nadjev za vafle, cheesecake ili palačinke. 

 | Author: Dr. Oetker Vafli s džemom od šumskog voća; foto: Dr. Oetker

Baršunasti džem od jagoda i bresaka (za pet staklenki od 200 ml)

Sastojci:

Priprema:

  1. Jagode operi, očisti i izvaži 500 g. Breskve operi, izvadi koštice i izvaži 500 g. Od voća napravi pire i dodaj šećer.
  2. Pire od voća, šećer i Dr. Oetker Džemfix 4:1 dobro promiješaj u velikom loncu. Miješajući zakuhaj i uz stalno miješanje kuhaj na jakoj vatri najmanje tri minute.
  3. Po potrebi ukloni pjenu i dobivenu smjesu odmah ulij do ispod ruba u pripremljene staklenke. Zatvori poklopcima s navojem (twist-off), odmah okreni naopako i ostavi da odstoji oko pet minuta na poklopcu.

SAVJETI:  

  1. Za varijantu s likerom od breskvi uzmi samo 450 g breskvi i 50 ml likera od breskvi 
  2. Marmelade i džemovi od voćnog pirea brže poprimaju smeđu boju. Čuvaj staklenke na hladnom i tamnom mjestu ili zamrzni.
  3. Provjera želiranja: Prije punjenja u staklenke stavi jednu do dvije žličice vruće smjese na tanjur. Ako se ne stvrdne, nastavi kuhati još minutu.

 | Author: DR. OETKER DR. OETKER

Možda vas zanima... Sačuvaj okuse voća za zimu i napravi zalihu finih džemova Recepti

 

Svi recepti u sebi sadržavaju mnogima već poznat sastojak, veoma koristan Dr. Oetker Džemfix Super Plus 4:1. On omogućava pripremu džemova s manje šećera i više punog, bogatog okusa voća. Osim što je priprema znatno olakšana i brža, džem će garantirano biti savršene teksture i okusa. 

 

 | Author: Dr. Oetker Dr. Oetker

Sponzorirani sadržaj: missGASTRO za missMIND

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.