Recepti 24. listopada 2022.

Evo kako prepoznati kvalitetne pistacije i napraviti jednostavan kremasti desert od njih

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedu se kao grickalice, dodaju u Mozart kugle, baklavama i ostalim desertima, ali i slanim jelima radi posebne arome i intenzivne boje. No, ni tu nije kraj svestranosti priprema jela s pistacijama...

Prema legendi, ovo koštuničavo voće (porijeklom iz Irana i Afganistana) ima čak tisućgodišnju tradiciju luksuznog zalogaja. U njihovu su okusu mogli uživati samo pripadnici vladajućih klasa. Srećom, ti su dani prošlost! Iako, pistacije ni danas ne možemo svrstati u jeftinije namirnice.

Za prepoznavanje kvalitete vrijedi ovo: što su zelenije, to su bolje!

Kupnja, skladištenje i savjeti

Pistacije se mogu nabaviti u ljusci ili oljuštene, posoljene ili neslane, ali i mljevene, u obliku maslaca. Bitno je da ih čuvaš na hladnome, suhom i prozračnom mjestu – u takvim uvjetima mogu zadržati kvalitetu do četiri tjedna. Ako sjemenke nećeš upotrebljavati u kratkom roku, poprži ih. No, imaj na umu da su zbog visokog udjela masnoće lako kvarljive.

Možda vas zanima... Mlijeko od pistacije - odličan dodatak kavi i pahuljicama Recepti

Mogućnosti upotrebe

Jedu se kao grickalice, dodaju u Mozart kugle, baklavama i ostalim desertima, ali i slanim jelima radi posebne arome i intenzivne boje.

Lijepo se slažu i s purećim roladama, goveđim odrescima, pastrvom, kus-kusom, kozjim sirom…

Možda vas zanima... Sjajan spoj: Crumble od kruške i pistacija Recepti

Krema od pistacija

Sastojci:

  • 250 ml mlijeka
  • 100 g mljevenih pistacija
  • ½ mahune vanilije
  • 50 g šećera
  • 2 žumanjka
  • 3 lista namočene želatine
  • 100 g slatkog vrhnja

Priprema:

  1. Zagrij mlijeko, mljevene pistacije i jezgru vanilije. Nad parom kremasto stuci šećer s žumanjkom pa ulij mlijeko.
  2. Ocijedi 3 lista namočene želatine pa ih umiješaj u kremu i ostavi da se ohladi. Istuci šlag od slatkog vrhnja pa ga pažljivo umiješaj i zatim kremu ohladi u hladnjaku.
  3. Posluži zasebno ili kao dio kolača/torte s kremama.
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:32 24. Listopad 2022.

    Pistacije su mirisne