Prema legendi, ovo koštuničavo voće (porijeklom iz Irana i Afganistana) ima čak tisućgodišnju tradiciju luksuznog zalogaja. U njihovu su okusu mogli uživati samo pripadnici vladajućih klasa. Srećom, ti su dani prošlost! Iako, pistacije ni danas ne možemo svrstati u jeftinije namirnice.
Za prepoznavanje kvalitete vrijedi ovo: što su zelenije, to su bolje!
Kupnja, skladištenje i savjeti
Pistacije se mogu nabaviti u ljusci ili oljuštene, posoljene ili neslane, ali i mljevene, u obliku maslaca. Bitno je da ih čuvaš na hladnome, suhom i prozračnom mjestu – u takvim uvjetima mogu zadržati kvalitetu do četiri tjedna. Ako sjemenke nećeš upotrebljavati u kratkom roku, poprži ih. No, imaj na umu da su zbog visokog udjela masnoće lako kvarljive.
Mogućnosti upotrebe
Jedu se kao grickalice, dodaju u Mozart kugle, baklavama i ostalim desertima, ali i slanim jelima radi posebne arome i intenzivne boje.
Lijepo se slažu i s purećim roladama, goveđim odrescima, pastrvom, kus-kusom, kozjim sirom…
Krema od pistacija
Sastojci:
- 250 ml mlijeka
- 100 g mljevenih pistacija
- ½ mahune vanilije
- 50 g šećera
- 2 žumanjka
- 3 lista namočene želatine
- 100 g slatkog vrhnja
Priprema:
- Zagrij mlijeko, mljevene pistacije i jezgru vanilije. Nad parom kremasto stuci šećer s žumanjkom pa ulij mlijeko.
- Ocijedi 3 lista namočene želatine pa ih umiješaj u kremu i ostavi da se ohladi. Istuci šlag od slatkog vrhnja pa ga pažljivo umiješaj i zatim kremu ohladi u hladnjaku.
- Posluži zasebno ili kao dio kolača/torte s kremama.