Francuska juha od luka prava je gastro delicija, a pravi se od samo par, svima dostupnih namirnica!
Juha od lukapravi je klasik francuske kuhinje. Prema povijesnim izvorima, juha se kao jelo pripremala i konzumirala još 6000 godina prije Krista, a luk i juha od luka bili su na jelovnicima još starih Grka i Rimljana. Luk, koji je rastao u izobilju i, što je još važnije, tijekom cijele godine, bio je prvi izbor u pripremi hranjivog obroka.
Nije poznato kada je ova prefina juhaspojena sa sirom, ali upravo se ova verzija počela nazivati francuskom juhom od luka.Tajna bogatog okusa ove juhe krije se u luku koji se dugo dinsta na laganoj vatri dok se ne karamelizira.
Juha se poslužuje uz prepečeni kruh i zapečeni naribani sir. Zanimljivost je i da se juha konzumira kao lijek protiv mamurluka. "Nakon noćnog izlaska, ili idete na zdjelu juhe od luka, u pekaru ili ravno u krevet", kaže vlasnik restorana La Brasserie, Philippe Valet.
Francuska juha od luka
foto: Sheri Silver/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Francuska juha od luka
25 MIN
pripreme
65 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Luk
6
kom
Maslac
55
g
Crveno vino
125
ml
Konjak
30
ml
Pileći temeljac
1
l
Goveđi temeljac
1
l
Brašno
1
žlica
Muškatni oraščić
1
prstohvat
Gruyere
2
šalica
Baguette
12
kriška
Češnjak
1
režanj
Postupak
Luk tanko nareži po širini da dobiješ kratke trakice.
U velikom loncu na srednje jakoj vatri dinstaj luk na maslacu 15 minuta, povremeno miješajući.
Nastavi kuhati na jakoj vatri 15 minuta ili dok se luk ne karamelizira, neprestano miješajući i stružući dno lonca.
Deglaziraj luk vinom i konjakom. Pusti da se reducira dok se luk gotovo ne osuši. Dodaj pileći i goveđi temeljac, preprženo brašno i muškatni oraščić. Dobro promiješaj.
Zakuhaj. Pirjaj na srednje jakoj vatri 30 minuta ili dok se juha ne reducira na pola. Dobit ćeš oko pet šalica (1,25 litara) juhe. Začini solju i paprom.
Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Prelij juhu u zdjelice (koje mogu ići u pećnicu).
U međuvremenu, češnjak utrljaj u kriške kruha.
Juhu pospi polovicom sira, na svaku zdjelicu nanesi po 2 tostirane kriške kruha i pospi preostalim sirom. Stavi u pećnicu i peci 5 minuta ili dok se sir ne rastopi. Posluži odmah.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.