Recepti 21. kolovoza 2019.

Kako napraviti grčku musaku?

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Musaka, tradicionalno jelo pripremljeno od patlidžana, odavno se raširilo preko granica Balkana i Bliskog istoka

Naziv potječe iz arapskog 'musaqq'a', a posudili su ga mnogi jezici. Iako je ime arapskog porijekla, a varijante pripremanja jela razne na području cijelog bivšeg Otomanskog carstva, na Zapadu se pod musakom podrazumijeva grčka varijanta ovog jela. Musaka se prvi puta spominje u iračkoj kuharici iz 13. st. pod nazivom 'magmuma'. Vjeruje se da je današnju suvremenu musaku osmislio Grk Celementes, u ranom 19. st.

Kako je studirao u Francuskoj, donji sloj od patlidžana, srednji od mjevenje janjetine pirjane na luku, s rajčicama, cimetom i začinskih trava, prelio je francuskim bešamel umakom, koji je dao pečat ovome grčkom jelu.

 

Možda vas zanima... Povrtne lazanje s tikvicama, patlidžanom i sirevima Recepti

 

Musaka od patlidžana Možda vas zanima... Povrtni užitak: Musaka od patlidžana Recepti

 

Prema originalnoj recepturi, grčka musaka se priprema od slojeva patlidžana, mljevenog ovčjeg mesa i rajčice. Složenac se prelijeva bijelim umakom od vrhnja i peče u pećnici. U našim krajevima, bosanskoj kuhinji, ali i bugarska i rumunjska musaka se uglavnom pripremaju s ploškama krumpira umjesto patlidžana te zalijeva umućenim jajima, umjesto bijelog umaka.

Donosimo vam recept za grčku musaku

Potrebno vam je:

  • 400 g mljevenog mesa
  • 600 g patlidžana
  • 100 g slanine
  • 100 g luka
  • 3 dcl kiselog vrhnja
  • jaje
  • 100 g sira ementalera
  • žličica mljevene crvene paprike
  • žličica sjeckanog peršina
  • sol i papar
  • listići bosiljka
  • 500 g krumpira
  • ljuta papričica

Priprema:

  1. Patlidžane ogulite, narežite na kolutiće i posolite. Očistite luk i nasjeckajte ga sa slaninom. Ostavite patlidžane oko 10 minuta da ispuste tekućinu, isperite ih i dobro ocijedite. teflonskoj tavi na sasvim malo masnoće ih prepecite s obje strane.
  2. Kad počnu dobivati boju, maknite ih s vatre. Izvadite ih iz tave i prebacite na tanjur.
  3. Dodajte još ulja i na vrućem ulju popržite luk i slaninu, pa dodajte mljeveno meso. Posolite, popaprite, dodaje mljevenu crvenu papriku i pirjajte 10 minuta.
  4. Krumpir ogulite, narežite na ploške i posolite. U kalup za pečenje stavite na dno malo ulja, pa slažite red krumpira, patlidžane, red mesa, pa opet krumpire i na kraju ploške patlidžana.
  5. Prelijte razmućenim jajetom u koje ste umiješali kiselo vrhnje, naribani sir i sjeckani peršin.
  6. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180° C oko 30 minuta. Ukrasite listićima bosiljka i sjeckanim ljutim feferonom.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.