Naziv potječe iz arapskog 'musaqq'a', a posudili su ga mnogi jezici. Iako je ime arapskog porijekla, a varijante pripremanja jela razne na području cijelog bivšeg Otomanskog carstva, na Zapadu se pod musakom podrazumijeva grčka varijanta ovog jela. Musaka se prvi puta spominje u iračkoj kuharici iz 13. st. pod nazivom 'magmuma'. Vjeruje se da je današnju suvremenu musaku osmislio Grk Celementes, u ranom 19. st.
Kako je studirao u Francuskoj, donji sloj od patlidžana, srednji od mjevenje janjetine pirjane na luku, s rajčicama, cimetom i začinskih trava, prelio je francuskim bešamel umakom, koji je dao pečat ovome grčkom jelu.
Prema originalnoj recepturi, grčka musaka se priprema od slojeva patlidžana, mljevenog ovčjeg mesa i rajčice. Složenac se prelijeva bijelim umakom od vrhnja i peče u pećnici. U našim krajevima, bosanskoj kuhinji, ali i bugarska i rumunjska musaka se uglavnom pripremaju s ploškama krumpira umjesto patlidžana te zalijeva umućenim jajima, umjesto bijelog umaka.
Donosimo vam recept za grčku musaku
Potrebno vam je:
- 400 g mljevenog mesa
- 600 g patlidžana
- 100 g slanine
- 100 g luka
- 3 dcl kiselog vrhnja
- jaje
- 100 g sira ementalera
- žličica mljevene crvene paprike
- žličica sjeckanog peršina
- sol i papar
- listići bosiljka
- 500 g krumpira
- ljuta papričica
Priprema:
- Patlidžane ogulite, narežite na kolutiće i posolite. Očistite luk i nasjeckajte ga sa slaninom. Ostavite patlidžane oko 10 minuta da ispuste tekućinu, isperite ih i dobro ocijedite. teflonskoj tavi na sasvim malo masnoće ih prepecite s obje strane.
- Kad počnu dobivati boju, maknite ih s vatre. Izvadite ih iz tave i prebacite na tanjur.
- Dodajte još ulja i na vrućem ulju popržite luk i slaninu, pa dodajte mljeveno meso. Posolite, popaprite, dodaje mljevenu crvenu papriku i pirjajte 10 minuta.
- Krumpir ogulite, narežite na ploške i posolite. U kalup za pečenje stavite na dno malo ulja, pa slažite red krumpira, patlidžane, red mesa, pa opet krumpire i na kraju ploške patlidžana.
- Prelijte razmućenim jajetom u koje ste umiješali kiselo vrhnje, naribani sir i sjeckani peršin.
- Pecite u zagrijanoj pećnici na 180° C oko 30 minuta. Ukrasite listićima bosiljka i sjeckanim ljutim feferonom.
Dobar tek!