gastro postao
Počasti sebe i najmilije hrskavim keksićima s kikiriki maslacem, prženim kikirikijem i čokoladom.
Ljubitelji kikirikija oduševit će se ovim jednostavnim receptom kao što su ovi keksi od kikirikija. Osim kikiriki maslaca, u receptu je i suho prženi kikiriki koji će doprinijeti i okusu i teksturi. Priprema je vrlo kratka i bit će ti potrebna samo jedna posuda, ali imaj na umu da tijesto trebaš dobro ohladiti prije oblikovanja kuglica.
Recept je dostatan za pripremu čak 40 keksića. Ako ipak ne možeš smazati toliko keksa, spremi dio smjese u plastičnu vrećicu i zamrzni je. Uz to, možeš zamrznuti i već pečene kekse te ih kratko zagrijati u mikrovalnoj prije serviranja. U slast!
Keksi s kikirikijem
Sastojci:
- 250 g kikiriki maslaca
- 180 g maslaca
- 200 g smeđeg šećera
- 150 g bijelog šećera
- 1/2 žličice soli
- 2 jaja (L)
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 350 g glatkog brašna
- 1 žličica sode
- 100 g nasjeckane tamne čokolade
- 100 g suho prženog kikirikija
Postupak:
- Izmiksaj maslac s kikiriki maslacem i šećerom u pahuljastu smjesu pa dodaj jedno po jedno jaje i ekstrakt vanilije.
- Umiješaj brašno i sodu i lagano miksaj kako bi se sastojci sjedinili.
- Na kraju dodaj grubo nasjeckani kikiriki i čokoladu.
- Smjesu oblikuj u disk, omotaj je u prozirnu foliju i stavi u hladnjak na najmanje sat vremena.
- Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva.
- Oblikuj kuglice (35 g) i rasporedi ih po limu obloženom papirom za pečenje. Vrlo vjerojatno ćeš ih morati peći u dva navrata.
- Pospi ih soli i peci 8-10 minuta, dok dno keksa ne poprimi zlatnu boju. Pusti ih da se hlade 10-ak minuta na limu, a zatim ih premjesti na rešetku i pričekaj da se u potpunosti ohlade prije serviranja.