Sočan kolač s cimetom, jabukama i hrskavim streusel posipom slastica je kojoj se uvijek vraćamo
Kad zamirišu jabuke i cimet, sve je nekako lakše i toplije… Čak i oni koji nisu fanovi ovoga voća teško mogu odoljeti kada se kuhinjom počnu širiti opojne arome kolačas jabukama, cimetom i hrskavim posipom. Meki, sočni biskvit prožet kiselkastim komadićima jabuka savršeno se nadopunjuje s bogatim, hrskavim streusel posipom.
Kada su u pitanju jabuke, biraj čvrste sorte koje se ne raspadaju tijekom pečenja. Granny Smith, Honeycrisp i Pink Lady idealan su izbor jer daju savršen balans između kiselkastog okusa i slatkoće kolača.
Za ovaj kolač koristimo čvrste i sočne jabuke
foto: Natalie Behn/Unsplash
A streusel?
Streusel je priča za sebe – zlatnosmeđi mrvičasti posip od maslaca, šećera i cimeta svaki komad čini posebno slasnim. Najbolje je što je ovaj desert vrlo jednostavan za pripremu, a kao stvoren je za uživanje. U laganom ritmu dok ispijaš šalicu čaja ili kave, zavaljen(a) u udobnom naslonjaču...
Ne gasi ekran dok kuham
Kolač od jabuka i cimeta
45 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
24
porcija
JEDNOSTAVNO
Za kolač
Sastojci
Suncokretovo ulje
Maslac
12
žlica
Jaje
2
kom
Kiselo vrhnje
1
šalica
Jabuka
3
kom
Glatko brašno
3
šalica
Prašak za pecivo
2
žličica
Cimet
1
žličica
Soda bikarbona
0,50
žličica
Mlijeko
0,50
šalica
Ekstrakt vanilije
1
žlica
Šećer
1
šalica
Smeđi šećer
1
šalica
Sol
1
žličica
Postupak
Izreži 12 žlica maslaca na kockice i stavi ih u posudu stajaćeg miksera kako bi omekšale na sobnoj temperaturi. Ako koristiš ručni mikser, stavi ih u veliku posudu. U međuvremenu, postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij je na 175 °C. Namaži kalup za pečenje (23 x 33 cm) maslacem. Ostavi jaja i kiselo vrhnje na sobnoj temperaturi dok pripremaš streusel i režeš jabuke.
Oguli i nareži jabuke na kockice. Trebalo bi ih biti otprilike 3 2/3 šalice.
U velikoj posudi pomiješaj 3 šalice brašna, 2 žličice praška za pecivo, 1 žličicu cimeta i 1/2 žličice sode bikarbone. Promiješaj pjenjačom kako bi se sastojci ravnomjerno rasporedili.
U srednjoj posudi pomiješaj 2 jaja, 1 šalicu kiselog vrhnja, 1/2 šalice mlijeka i 1 žlicu ekstrakta vanilije. Muti dok ne dobiješ glatku smjesu.
Dodaj 1 šalicu kristalnog šećera, 1 šalicu smeđeg šećera i 1 žličicu soli u omekšali maslac u posudi miksera. Miksaj nastavkom za tijesto na srednjoj brzini dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta, otprilike 7 minuta. Sastruži stranice i dno posude.
Na niskoj brzini dodaj polovicu suhe mješavine i miksaj dok se sastojci ne povežu. Dodaj mokre sastojke i miksaj dok se tek ne sjedine. Sastruži stranice i dno posude. Ponovno na niskoj brzini dodaj preostalu suhu smjesu i miksaj dok se ne sjedini.
Makni posudu s miksera i ručno umiješaj narezane jabuke špatulom dok se ravnomjerno ne rasporede po tijestu.
Prebaci tijesto u pripremljeni kalup i poravnaj površinu špatulom. Ravnomjerno rasporedi ohlađeni streusel po vrhu tijesta.
Peci kolač dok ne dobije zlatno-smeđu boju, a čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, otprilike 58-63 minute. Ohladi kolač u kalupu na rešetki oko 3 sata prije rezanja na kvadrate i posluživanja.
Za streusel
Sastojci
Maslac
8
žlica
Glatko brašno
1
šalica
Šećer
0,50
šalica
Smeđi šećer
0,50
šalica
Cimet
1
žlica
Muškatni oraščić
0,50
žličica
Sol
0,50
žličica
Postupak
Rastopi 8 žlica maslaca u srednjoj posudi prikladnoj za mikrovalnu pećnicu u intervalima od 20 sekundi ili na laganoj vatri dok se potpuno ne otopi (50-60 sekundi ukupno).
Dodaj 1 žlicu cimeta, 1/2 žličice muškatnog oraščića i 1/2 žličice soli u rastopljeni maslac i miješaj dok se sastojci ne sjedine i sol ne otopi. Dodaj 1 šalicu brašna, 1/2 šalice kristalnog šećera i 1/2 šalice smeđeg šećera te miješaj vilicom dok ne dobiješ smjesu s mrvicama raznih veličina. Nemoj miješati do ujednačene teksture. Ohladi streusel u hladnjaku dok se maslac ne učvrsti, najmanje 10 minuta.
Kolač možeš čuvati na sobnoj temperaturi, čvrsto omotan plastičnom folijom, do 4 dana.
Kolač od jabuka i cimeta
foto: Salt & Baker/Pinterest
Jabuke su zvijezde zime. Isprobaj ih i u ovim receptima!