Recepti Desert 16. prosinca 2024.

SAVRŠEN UZ KAVU Kolač s jabukama i cimetom

Desert
45 MIN
60 MIN
24
JEDNOSTAVNO
kolač od jabuka i cimeta
Kolač od jabuka i cimeta
foto: Salt & Baker/Pinterest
Sočan kolač s cimetom, jabukama i hrskavim streusel posipom slastica je kojoj se uvijek vraćamo

Kad zamirišu jabuke i cimet, sve je nekako lakše i toplije… Čak i oni koji nisu fanovi ovoga voća teško mogu odoljeti kada se kuhinjom počnu širiti opojne arome kolača s jabukama, cimetom i hrskavim posipom. Meki, sočni biskvit prožet kiselkastim komadićima jabuka savršeno se nadopunjuje s bogatim, hrskavim streusel posipom.

Kada su u pitanju jabuke, biraj čvrste sorte koje se ne raspadaju tijekom pečenja. Granny Smith, Honeycrisp i Pink Lady idealan su izbor jer daju savršen balans između kiselkastog okusa i slatkoće kolača.

jabuke | Author: Natalie Behn/Unsplash Za ovaj kolač koristimo čvrste i sočne jabuke foto: Natalie Behn/Unsplash

A streusel?

Streusel je priča za sebe – zlatnosmeđi mrvičasti posip od maslaca, šećera i cimeta svaki komad čini posebno slasnim. Najbolje je što je ovaj desert vrlo jednostavan za pripremu, a kao stvoren je za uživanje. U laganom ritmu dok ispijaš šalicu čaja ili kave, zavaljen(a) u udobnom naslonjaču...

Ne gasi ekran dok kuham

Kolač od jabuka i cimeta
45 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
24
porcija
JEDNOSTAVNO
Za kolač
Sastojci
  • Suncokretovo ulje
  • Maslac 12 žlica
  • Jaje 2 kom
  • Kiselo vrhnje 1 šalica
  • Jabuka 3 kom
  • Glatko brašno 3 šalica
  • Prašak za pecivo 2 žličica
  • Cimet 1 žličica
  • Soda bikarbona 0,50 žličica
  • Mlijeko 0,50 šalica
  • Ekstrakt vanilije 1 žlica
  • Šećer 1 šalica
  • Smeđi šećer 1 šalica
  • Sol 1 žličica
Postupak
  1. Izreži 12 žlica maslaca na kockice i stavi ih u posudu stajaćeg miksera kako bi omekšale na sobnoj temperaturi. Ako koristiš ručni mikser, stavi ih u veliku posudu. U međuvremenu, postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij je na 175 °C. Namaži kalup za pečenje (23 x 33 cm) maslacem. Ostavi jaja i kiselo vrhnje na sobnoj temperaturi dok pripremaš streusel i režeš jabuke.


  2. Oguli i nareži jabuke na kockice. Trebalo bi ih biti otprilike 3 2/3 šalice.


  3. U velikoj posudi pomiješaj 3 šalice brašna, 2 žličice praška za pecivo, 1 žličicu cimeta i 1/2 žličice sode bikarbone. Promiješaj pjenjačom kako bi se sastojci ravnomjerno rasporedili.


  4. U srednjoj posudi pomiješaj 2 jaja, 1 šalicu kiselog vrhnja, 1/2 šalice mlijeka i 1 žlicu ekstrakta vanilije. Muti dok ne dobiješ glatku smjesu.


  5. Dodaj 1 šalicu kristalnog šećera, 1 šalicu smeđeg šećera i 1 žličicu soli u omekšali maslac u posudi miksera. Miksaj nastavkom za tijesto na srednjoj brzini dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta, otprilike 7 minuta. Sastruži stranice i dno posude.


    Na niskoj brzini dodaj polovicu suhe mješavine i miksaj dok se sastojci ne povežu. Dodaj mokre sastojke i miksaj dok se tek ne sjedine. Sastruži stranice i dno posude. Ponovno na niskoj brzini dodaj preostalu suhu smjesu i miksaj dok se ne sjedini.


  6. Makni posudu s miksera i ručno umiješaj narezane jabuke špatulom dok se ravnomjerno ne rasporede po tijestu.


  7. Prebaci tijesto u pripremljeni kalup i poravnaj površinu špatulom. Ravnomjerno rasporedi ohlađeni streusel po vrhu tijesta.


  8. Peci kolač dok ne dobije zlatno-smeđu boju, a čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, otprilike 58-63 minute. Ohladi kolač u kalupu na rešetki oko 3 sata prije rezanja na kvadrate i posluživanja.


Za streusel
Sastojci
  • Maslac 8 žlica
  • Glatko brašno 1 šalica
  • Šećer 0,50 šalica
  • Smeđi šećer 0,50 šalica
  • Cimet 1 žlica
  • Muškatni oraščić 0,50 žličica
  • Sol 0,50 žličica
Postupak
  1. Rastopi 8 žlica maslaca u srednjoj posudi prikladnoj za mikrovalnu pećnicu u intervalima od 20 sekundi ili na laganoj vatri dok se potpuno ne otopi (50-60 sekundi ukupno).


  2. Dodaj 1 žlicu cimeta, 1/2 žličice muškatnog oraščića i 1/2 žličice soli u rastopljeni maslac i miješaj dok se sastojci ne sjedine i sol ne otopi. Dodaj 1 šalicu brašna, 1/2 šalice kristalnog šećera i 1/2 šalice smeđeg šećera te miješaj vilicom dok ne dobiješ smjesu s mrvicama raznih veličina. Nemoj miješati do ujednačene teksture. Ohladi streusel u hladnjaku dok se maslac ne učvrsti, najmanje 10 minuta.


Kolač možeš čuvati na sobnoj temperaturi, čvrsto omotan plastičnom folijom, do 4 dana.

kolač od jabuka i cimeta | Author: Salt & Baker/Pinterest Kolač od jabuka i cimeta foto: Salt & Baker/Pinterest

Jabuke su zvijezde zime. Isprobaj ih i u ovim receptima!

Desert od kruha s jabukama i bourbon umakom Možda vas zanima... Genijalan desert od starog kruha i jabuka Recepti kolač od jabuka i griza Možda vas zanima... Kolač od jabuka i griza - najfinija i najbrža slastica Recepti Najsočniji kolač s karamelom i jabukama Možda vas zanima... Najsočniji kolač s jabukama i karamelom koji smo probali Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.